USL, aproape de final: Ponta nu este dispus să meargă pe formula de miniştrii propusă de Antonescu
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că l-a sunat pe Victor Ponta şi l-a întrebat dacă PSD este dispus la convocarea Camerelor pentru a se merge „pe formula stabilită”, iar premierul a răspuns negativ, liberalul precizând că, astfel, situaţia se va tranşa în şedinţa liderilor PNL.
Liberalul a spus că a văzut declaraţia şefului Guvernului şi a apreciat prestaţia mediatică a acestuia. Antonescu a caracterizat ieşirea premierului de la Guvern drept „teatrală”.
Cu puţin timp înainte ca liberalii să ia o decizie oficială în privinţa USL, premierul Ponta a făcut un apel la împăcare cu PNL, fără a răspunde însă cererii principale a oamenilor lui Crin Antonescu de a-l instala pe Klaus Iohannis vicepremier şi ministru de Interne. Mai mult, şeful guvernului a angajat deja discuţii pentru o nouă formulă guvernamentală cu UDMR, căreia i s-au propus trei posturi la Palatul Victoria, şi cu minorităţile altele decât cea maghiară. Cu sprijinul acestora, o nouă echipă guvernamentală ar trece fără emoţii de Parlament. În aceste condiţii, PNL discută la această oră oficializarea divorţului din USL, considerând că oferta de pace a lui Ponta este, de fapt, semnalul scoaterii libralilor de la guvernare.
Conducerea liberală se reuneşte în această seară la Palatul Parlamentului pentru a decide dacă liberalii vor continua să facă parte din Guvernul Ponta sau miniştrii PNL îşi prezintă demisiile din Cabinetul Ponta.
Negocierile din interiorul USL pentru remanierea Guvernului au eşuat, aşa cum a anunţat şi prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, după aproape trei săptămâni de discuţii. PNL i-a nominalizat pe Klaus Iohannis pentru postul de ministru de Interne, cumulat cu funcţia de vicepremier, pe Teodor Atanasiu pentru a prelua Ministerul Economiei, Eugen Nicolăescu la Finanţe şi Cristian Buşoi la Sănătate.
Deşi nominal, premierul Victor Ponta s-a declarat de acord cu fiecare dintre aceste propuneri, a refuzat ca Iohannis să preia funcţia de vicepremier din poziţia de ministru de Interne, propunând în schimb ca acesta să preia Finanţele. O altă contra-ofertă a lui Victor Ponta a fost ca propunerile PNL să fie acceptate cu condiţia ca şi preşedintele PC, Daniel Constantin, să primească un post de vicepremier, ofertă refuzată vehement de liberali. Cu o oră şi jumătate înainte de şedinţa PNL, premierul a anunţat că liderul PC renunţă la funcţia oferită în guvern. Cererea liberalior Iohannis-vicepremier şi ministru de Interne nu a primit însă răspuns, premierul vorbind despre o structură a guvernului aşa cum ea a fost votată în Parlament, cu funcţia de vicepremier cuplată cu cea de ministru de Finanţe.
O altă nemulţumire a peneliştilor, la care au renunţat ulterior, a fost înfiinţarea USD, alianţa electorală dintre PSD-UNPR-PC pentru alegerile europarlamentare, alianţă despre care liberalii au susţinut că încalcă protocolul USL.
Sursa: Mediafax, Gandul.info
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Drepturi materiale suspendate pentru militari în România? MApN: „Este o informație falsă!”
Drepturi materiale suspendate pentru militari în România? MApN: „Este o informație falsă!” Inforadar, platforma de ştiri a Ministerului Apărării Naţionale, a anunţat, sâmbătă, 10 mai 2025 că a apărut o dezinformare în mediul online, referitoare la o aşa-zisă „dispoziţie” transmisă de MApN, prin care ar fi suspendată, cu începere de la 1 iunie 2025 , […]
PENSII 2025: Peste 4,68 milioane de pensionari în România, la finele lunii aprilie. Care este valoarea pensiei medii
PENSII 2025: Peste 4,68 milioane de pensionari în România, la finele lunii aprilie. Care este valoarea pensiei medii Un număr de 4.686.479 de pensionari era înregistrat în aprilie 2025 în România, cu 21.837 mai mulți comparativ cu luna luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.759 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională […]
ANAF 2025: Măsuri mult mai stricte pentru românii ce obțin venituri din închirierea spațiilor locative
ANAF 2025: Măsuri mult mai stricte pentru românii ce obțin venituri din închirierea spațiilor locative Potrivit noilor măsuri anunțate de ANAF, românii care obțin venituri din închirierea locuințelor sau altor bunuri, vor avea obligația să respecte reguli fiscale mult mai stricte, începând cu anul 2025. Pe fondul presiunilor bugetare accentuate de criza economică, Agenția Națională […]