Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Urzica, planta minune a primăverii: Care sunt beneficiile urzicilor și cum le consumăm. De ce sunt contraindicate femeilor gravide

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Urzica, planta minune a primăverii: Care sunt beneficiile urzicilor și cum le consumăm. De ce sunt contraindicate femeilor gravide

Urzica este consuiderată planta minune a primăverii, bogată în vitamine, minerale și antioxidanți și utilizată frecvent în medicina naturistă. Pot fi consumate în diverse preparate, precum ceaiuri sau tocănițe. 

Urzica (Urtica dioica) este o plantă perenă invazivă din familia Urticaceae, cunoscută pentru frunzele sale urzicătoare.

Este răspândită aproape în întreaga lume, fiind deosebit de comună în Europa, America de Nord, Africa de Nord și anumite regiuni din Asia.

Urzica este utilizată frecvent în medicina naturistă, iar frunzele tinere pot fi gătite și consumate ca o verdeață nutritivă de primăvară. De asemenea, planta a fost folosită ca sursă de fibre textile și este uneori inclusă în produse cosmetice.

Ce este urzica

Urzica este o plantă erbacee care poate crește până la aproximativ 2 metri înălțime. Se răspândește vegetativ prin rizomii săi galbeni târâtori și formează adesea colonii dense.

Frunzele zimțate sunt dispuse opus pe tulpină, iar atât frunzele, cât și tulpinile sunt acoperite de numeroase tricomi urzicători și neurzicători (peri ai plantei). În funcție de subspecie, plantele pot fi dioice (individul produce doar flori masculine sau doar flori feminine) sau monoice (același individ poartă atât flori masculine, cât și feminine).

Florile mici, verzi sau albe, sunt grupate dens în ciorchini la subsuoara frunzelor și în vârfurile tulpinilor și sunt polenizate de vânt. Fructele sunt mici achene, iar planta produce o cantitate mare de semințe, conform Britannica.

De ce ustură urzicile

Tricomii urzicători de pe frunze și tulpini au vârfuri bulbiforme care se rup la contact, dezvăluind tuburi asemănătoare unor ace ce pătrund în piele. Acestea injectează un amestec de acetilcolină, acid formic, histamină și serotonină, provocând o erupție cutanată iritantă și usturătoare, care poate dura până la 12 ore.

Acest mecanism de apărare este un mijloc eficient de protecție împotriva majorității erbivorelor mari, deși urzica servește ca hrană importantă pentru anumite specii de fluturi și afide. Planta uscată poate fi utilizată ca furaj pentru animale, iar prin încălzire sau gătire frunzele proaspete devin sigure pentru consum.

Frunzele de urzică au arome descrise ca ierboase, lemnoase asemeni sparanghelului, cu note de pește, fermentate, mentolate și citrice. Acestea pot fi infuzate de două ori fără o schimbare semnificativă a aromei și gustului.

Când apar urzicile în piețe

Sezonul urzicilor începe din luna martie, dacă iarna e blândă și din luna aprilie dacă iarna a fost mai grea. Tarabele din piață se umplu de urzici, lobodă, leurdă, spanac, ștevie, ceapă verde și usturoi verde, dar și alte verdețuri minunate de primăvară.

Urzicile se consumă cel mai adesea sub formă de tocăniță sau mâncărică și sunt adesea combinate cu usturoi, ceapă și adesea se face supă cremă de urzici, o delicatesă ce vine la pachet cu o mulțime de nutrienți.

Poți combina urzicile cu ștevie, lobodă, spanac sau alte verdețuri populare primăvara.

Urzici – beneficii și proprietăți

Frunza de urzică a fost folosită în medicina tradițională timp de multe secole. Este originară din Europa, nordul Africii și Asia și a fost utilizată pe scară largă în regiunea mediteraneană încă din vremea grecilor și romanilor.

Astăzi, poți găsi urzica sub formă de frunze uscate, liofilizate sau extracte în tablete, sucuri și ceaiuri. Știința modernă a confirmat o parte dintre credințele străvechi legate de efectele medicinale ale urzicii.

Frunza de urzică este o sursă bogată de antioxidanți, precum vitamina C, care reduc numărul de molecule dăunătoare numite radicali liberi din organism.

Urzica poate oferi și alte beneficii pentru sănătate, printre care:

Ameliorarea artritei – Frunza de urzică poate ajuta la reducerea durerilor articulare și a inflamațiilor. Câteva studii sugerează că persoanele care au aplicat frunze de urzică pe zona afectată sau au luat un extract de urzică împreună cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), precum aspirina, au resimțit mai puțină durere. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru confirmarea acestor efecte. Consultă un medic înainte de a folosi frunza de urzică pentru artrită, conform webmd.

Controlul glicemiei – Frunza de urzică conține un compus numit UD-1, care pare să acționeze similar insulinei în organism. Cu toate acestea, cercetările privind efectul urzicii asupra glicemiei în cazul persoanelor cu diabet au rezultate contradictorii.

Îmbunătățirea sănătății respiratorii – Urzica este folosită de mult timp în medicina populară pentru a ameliora alergiile sezoniere și alte afecțiuni respiratorii ușoare. Se crede că acest efect este datorat capacității urzicii de a reduce producția de histamină în corp, substanță eliberată atunci când organismul reacționează la alergeni. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

Sănătatea prostatei – Frunza de urzică poate ajuta la ameliorarea simptomelor unor afecțiuni ale prostatei, precum hiperplazia benignă de prostată (HBP), o mărire a glandei prostatei. Se crede că urzica reduce efectul testosteronului asupra prostatei, încetinind creșterea celulelor acesteia. Totuși, nu poate înlocui tratamentele medicale pentru HBP.

Valori nutriționale

Frunza de urzică este o sursă bună de calciu și alte minerale, care pot ajuta la reducerea riscului de boli renale, osteoporoză și alte afecțiuni grave. De asemenea, este bogată în vitamine, precum vitamina C, care susține sistemul imunitar și poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer. Urzica mai conține și vitamina A, esențială pentru sănătatea ochilor.

Alte substanțe nutritive prezente în urzică includ:

-Acid linolenic

-Quercetină

-Fier

-Magneziu

-Potasiu

-Nutrienți per porție

100 de grame de urzici fierte conține:

Calorii: 37

Proteine: 2,4 grame

Grăsimi: 0,1 grame

Carbohidrați: 6,7 grame

Fibre: 6,1 grame

Zahăr: 0,2 grame

Cum se consumă urzicile

Frunza de urzică este disponibilă primăvara în piețe. Dacă o cumperi proaspătă, ai grijă la firele urzicătoare de pe frunze, care pot provoca iritații și chiar reacții alergice. Folosește mănuși atunci când o manipulezi.

Dacă vrei să o congelezi, trebuie să o opărești mai întâi. Fierbe frunzele timp de 2 minute, apoi transferă-le imediat în apă cu gheață pentru alte 2 minute. După ce s-au răcit, pune-le într-o pungă pentru congelator.
Ceai de urzică

Ceaiul de frunză de urzică a fost utilizat în medicina tradițională a mai multor culturi din întreaga lume pentru a trata dureri articulare, anemie și eczeme. În Europa, era folosit pentru a ameliora durerile articulare și pentru a reduce retenția de lichide. În America de Nord, unele comunități indigene îl foloseau în timpul sarcinii și nașterii.

Astăzi, mulți oameni cumpără ceai de urzică ambalat în pliculețe, dar unii preferă să-l prepare singuri. Are o aromă ierboasă și pământie.

Pentru a prepara ceai de frunză de urzică, adu la fierbere 300 ml de apă, apoi adaugă o lingură de frunze proaspete de urzică sau o linguriță de frunze uscate. Lasă la infuzat timp de 5-10 minute, strecoară și servește.

Contraindicații ale consumului de urzici

Urzica este, în general, considerată sigură atunci când este utilizată conform indicațiilor. Efectele secundare ocazionale includ ușoare tulburări digestive, retenție de lichide, transpirație, diaree și urticarie sau erupții cutanate (mai ales în cazul utilizării topice). Este important să fii atent atunci când manipulezi planta de urzică, deoarece contactul cu aceasta poate provoca o erupție alergică. De asemenea, urzica nu trebuie aplicată niciodată pe o rană deschisă.

Deoarece urzica poate influența ciclul menstrual și poate contribui la avort spontan, femeile însărcinate nu ar trebui să o folosească în scopuri medicinale. Consumul de frunze de urzici gătite este sigur.

Nu ar trebui să te tratezi singur cu urzică pentru hiperplazia benignă de prostată (BPH). Consultă un medic pentru a primi un diagnostic corect și pentru a exclude posibilitatea unui cancer de prostată.

Există unele dovezi că urzica poate crește glicemia și poate interfera cu gestionarea diabetului. De asemenea, există dovezi că poate reduce nivelul zahărului din sânge. Pacienții cu diabet ar trebui să își monitorizeze atent glicemia atunci când folosesc suplimente pe bază de urzică sau orice alte medicamente naturiste pe bază de urzică.

Urzica poate avea un efect diuretic. Dacă ai probleme renale sau ale vezicii urinare, discută cu medicul tău înainte de a o folosi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Microplasticile din aer, cauza înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Ce au descoperit oamenii de știință

Bera Larisa

Publicat

în

Microplasticile din aer, cauza înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Ce au descoperit oamenii de știință Oamenii de știință ar fi descoperit o potențială cauză a înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Potrivit acestora, după o analiză a 3.000 de studii, microplasticile din aer ar putea duce la apariția cancerului de colon și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea