Uraaaaa!!! S-a încheiat campania…!
S-a încheiat campania. Unii se bucură că au câştigat, alţii râd strepezit sau sunt ostili pe faţă. Noi jurnaliştii ne bucurăm mai mult că, în sfârşit, s-a încheiat campania. O campanie dezamăgitoare pentru mine şi pentru mulţi dintre colegii de breaslă cu care am discutat. Nu intru în detalii despre cum „s-au dat în stambă” unii candidaţi în faţa noastră, prin prestaţia lor şi prin atitudine. Nu numai în perioada de campanie ci şi acum, după. Cei care ne consideră simpatizanţi ai adversarilor ne întorc spatele încă de a doua zi (indiferent de culorile politice sub care au luptat), alţii, aflaţi în rândurile învingătorilor (tot indiferent de culoare), încă de a doua zi nu mai răspund la telefoane. Şi eram departe de a-i „firitisi” (felicita). Doream doar să le solicităm să mulţumească electoratului, după cum se cuvine. Ceea ce cred că ar trebui să facă învingătorii şi învinşii, deopotrivă…
lNervi, sesizări şi… aiureli!
Noi, şi cred că sunt în asentimentul celor ce au vegheat ca procesul electoral să se desfăşoare în mod civilizat, nu am prea avut „material” pentru a consemna incidente, cu câteva excepţii mai mult întâmplătoare. Unul s-a petrecut în jurul orei 10.00 la Secţia nr.23, unde un cetăţean a primit din greşeală un buletin de vot în plus, pe care l-a ştampilat şi dorea să-l introducă în urnă. A fost observat de către persoana care supraveghea urnele iar buletinul a fost luat şi anulat, dar omul a făcut un tărăboi de parcă i s-ar fi anulat un gol la Campionatele Europene. S-a potolit însă la intervenţia jandarmului şi a poliţistului care asigurau paza…
E drept că am primit şi sesizări. Încă de vineri seara, 9 iunie, în jurul orei 22.00, am primit un apel telefonic din partea unui cetăţean revoltat din Şugag, care afirma că, după căderea întunericului, membrii comisiei de la secţia de votare dintr-o localitate aparţinătoare au fost rechemaţi „la ordin”, deoarece… uitaseră să sigileze o uşă. Ce se putea întâmpla… deoarece buletinele erau şi ele sigilate şi ştampilate… În fine, noi am sugerat celui ce ne-a contactat să sesizeze acest aspect la 112, conform legii.
Din păcate, printre sesizări au fost şi aiureli, deoarece unii candidaţii pentru fotoliul de consilier, deşi nu aveau măcar idee dacă au trecut pragul electoral prin atingerea procentului de 5%, respectiv 7% în cazul reprezentanţilor alianţelor, totuşi ne-au „bombardat” telefonic. Mai ales că habar n-aveau unde trebuie să depună contestaţiile… Un singur caz mi se pare demn de atenţie: La Lopadea Nouă, în chenarul în care se afla numele candidatului PRM, nişte electori plini de râvnă au pus ştampila de mai multe ori, iar voturile astfel exprimate au fost anulate. În acest caz contestaţia este justificată (şi am auzit că a fost depusă), deoarece urma ştampilelor nu depăşea chenarul. Este justificată, cu atât mai mult cu cât, după cum am fost informaţi, în localitatea unde s-au găsit astfel de buletine şi s-au anulat a fost vijelie şi s-a luat curentul…
lPreviziuni împlinite şi afaceri
Previziunile (prin opinie) pe care le-am făcut în editorialul intitulat „Majoritatea tăcută” se vede că s-au împlinit. Primarul Mircea Hava şi preşedintele Ion Dumitrel au câştigat amândoi câte un nou mandat. Dar aceştia vor avea parte de consilii în care echilibrul de putere s-a recristalizat şi nu vor mai putea fi acuzaţi de decizii discreţionare. În altă ordine de idei, în condiţiile în care PP-DD va avea la îndemână înclinarea balanţei decizionale într-un sens sau în altul, putem conchide că Dan Diaconescu, considerat un fel de lider al „mahalagiilor”, a dus o politică inteligentă. În primul rând pentru că a ştiut să promită „scară la cer” amărâţilor români, deci şi-a adaptat discursul la nivelul credulităţii româneşti, iar în al doilea rând pentru că şi-a ales oameni inteligenţi ca lideri în teritoriu. Totuşi, există pericolul ca deciziile în cele două consilii să devină prilej de nesfârşite negocieri în culise şi, după cum e modelul la români, de… afaceri.
Oricum, bine că s-a încheiat campania! Uraaaa!!!
Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Editorial
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 8 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 13 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 33 de minute
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri