Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

UPDATE: Percheziții la suspecți de trafic cu etnobotanice în Alba, Hunedoara, Cluj și București

Sfarlea Ioana Raluca

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

BCCO Alba împreuna cu BCCO Hunedoara au efectuat în această dimineață percheziții la suspecți de comercializare de produse etnobotanice.

Cazul este instrumentat de DIICOT Hunedoara. Se pare că sunt implicate și 4 persoane din Alba.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

UPDATE: Au fost efectuate 25 de percheziții în Alba, Hunedoara, Cluj și București. Este vorba despre un grup infracțional nestructurat care aducea etnobotanicele din Spania și le comercializau în zona de reședință.

Potrivit procurorilor, peste 20 de persoane vor fi duse la audieri Serviciul Teritorial Hunedoara.

UPDATE 1: La percheziții au fost găsite 1.000 de pliculețe și 3 kg de etnobotanice, aparatură de porționat șietichetat, 1 pistol cu aer comprimat și sumele de 80.000 de lei (800 de milioane de lei vechi) și 2.000 de euro.

Surse din apropierea anchetei spun că este vorba despre 16 suspecți din Hunedoara, 4 din Alba și alți 5 din Cluj, Timișoara și București.

UPDATE 2: Drogurile erau aduse din Spania printr-o firmă de curierat. Erau plătite cu sume între 3.000 și 4.000 de euro pentru un kilogram pe care îl porționau în 4.000 de pliculețe, acestea fiind comercializate la prețuri între 15 și 35 de lei bucata.

Rețeaua era organizată extrem de eficient  astfel că distribuția etnobotanicelor se făcea în timp foarte scurt. Acestea erau comercializate în Hunedoara, Alba, Cluj, Timiș fiind aprovizionate și două magazine din București. Consumatorii au vârste cuprinse între 17 și 35 de ani, cei mai mulţi fiind elevi ai şcolilor generale şi liceelor din oraşele şi municipiile din Transilvania.

Din Alba au fost ridicate 11 persoane (4 suspecți de trafic și martori), care vor fi duse la audieri la Hunedoara.

UPDATE 3: Potrivit șefului BCCO Alba, comisar Traian Berbeceanu, au fost identificaţi un număr de 28 membrii ai grupării infracţionale, implicaţi in operaţiuni cu subsanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive (substanţe etnobotanice), care urmeaza a fi conduşi la sediul DIICOT – BT Hunedoara. De asemenea, au fost identificaţi zeci de consumatori, cu ocazia acţiunii un număr de 20 dintre aceştia urmând a fi conduşi la sediul DIICOT – BT Hunedoara in baza mandatelor de aducere emise.

Pe parcursul activitatilor investigativ-operative, au fost interceptate mai multe transporturi ilicite de astfel de substante, fiind indisponibilizată cantitatea totală de cca 10 kg de astfel de substanțe. De asemenea din probele administrate la dosar, a rezultat că membrii grupării, în cursul anului 2012, au aprovizionat piaţa neagră cu cca 80 kg de astfel de sustanțe.

În fapt, liderul grupării infracţionale a fost identificat ca fiind numitul Ispas Mircea – Marian din Alba -Iulia care, în perioada monitorizată în dosar, respectiv iulie – octombrie 2012, s-a aprovizionat cu astfel de substanţe din Spania, pe care apoi le-a comercializat altor dealeri sau subdealeri din municipiul Alba – Iulia sau din Timişoara, Sibiu, Bacău, Cluj – Napoca, Deva, Orăştie şi Bucureşti, aceste substanţe fiind redistribuite pe străzile din Simeria, Călan, Brad, Caransebeş, Reşiţa. Reţeaua de desfacere a acestor substanţe etnobotanice era foarte eficientă prin modul de organizare pe dealeri şi subdealeri, putându-se comercializa în cel mai scurt timp cantităţi de substanţe de ordinul zecilor de kilograme. Astfel, Ispas Mircea Marian, a identificat surse de aprovizionare cu substanţe etnobotanice din străinătate, el aprovizionându-se, transportând şi comercializând astfel de substanțe etnobotanice în regim en-gros, fiind vorba de zeci de kilograme”, explică Traian Berbeceanu.

Potrivit șefului BCCO Alba reţeaua avea dealeri locali care erau aprovizionaţi la intervale scurte de timp (2-3 zile până la o săptămână) cu astfel de substanţe, unii având ca şi preocupări infracţionale principale intermedierea, punerea în vânzare, plasarea pe piaţă, ambalarea, transportul şi distribuţia stradala către consumatori de astfel desubstanţe.

Aceşti subdealeri locali sunt cei care intrau in contact direct cu consumatorii, ei fiind aceia care işi asumau „riscul” cel mai mare, respectiv de a fi prinşi de organele de poliție. Utilizarea dubdealerilori locali era astfel și o modalitate de protecţie a dealerilor locali şi a dealerilor importanţi care îi numesc pe aceştia „săgeţi”. Depistarea unui subdealer local distribuind stradal substanţe etnobotanice nu punea în pericol activitatea dealerilor importanţi pentru ca, de cele mai multe ori, subdealerii nu cunosc persoana de la care provine marfa, ci doar identitatea dealerului local care îl aprovizionează pe el”, mai spune Berbeceanu.

Astfel, distribuţia de substanţe „etnobotanice” s-a realizat într-o mare varietate de denumiri comerciale „NINJA”, „PURE BY MAGIC”, „NINJA ULTRA STRONG”, „SPECIAL EDITION”, „DNB ELECTRIC HERBAL INCESE”, „BONZAI PLANT „GROWTH REGULATOR WINTER BOOST”, în funcţie de segmentul infracţional, după mai multe manopere ilicite, fiecare dintre membrii unui segment sau altul având propria „strategie ” de depozitare, transport, livrare şi distribuţie de astfel de substanţe.

Din cercetări a rezultat faptul ca substanţele „etnobotanice” sunt mai accesibile ca preţ (între 15 si 35 lei /pliculeţ cu greutatea de 0,2-0,3 grame), de altfel tinerii asociindu-se câte doi, trei – patru împreună pentru colectarea unor sume de bani necesare cumpărării de substanţe „etnobotanice”, după care, în locuri ascunse, izolate, sau la domicilii consumă aceste produse. Membrii reţelei sunt în totalitate şi consumatori de droguri și substanţe „etnobotanice„, dependenţi de consum, ei implicându-se iniţial în traficul cu aceste substanţe pentru a-şi asigura gratis consumul zilnic iar, ulterior, în scopul realizării de foloase materiale. În majoritatea cazurilor, dealerii locali au ajuns după o perioada de timp să își creeze cu ajutorul unor subdealeri locali, adevărate reţele de distribuţie stradală, în scopul maximizării profitului”, a mai spus Berbeceanu, precizând că la acțiune a participat BCCO Alba Iulia, BCCO Bucureşti, BCCO Cluj Napoca și BCCO Timişoara, fiind cooptate și efective ale IPJ Hunedoara și IPJ Alba. Pentru documentarea activităților infracţionale s-a primit sprijin de la subunitățile teritoriale ale DOS și DGIPI.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

URS semnalat pe mai multe străzi din Alba Iulia: Asociația Vânătorilor și Pescarilor Mamut Alba Iulia va organiza o goană de îndepărtare a animalului

Ziarul Unirea

Published

on

URS semnalat pe mai multe străzi din Alba Iulia: Asociația Vânătorilor și Pescarilor Mamut Alba Iulia va organiza o goană de îndepărtare a animalului Prezența unui urs a fost semnalată luni, 18 noiembrie, pe mai multe străzi din Alba Iulia, cartierul Micești, a anunțat Primăria municipiului pe site-ul instituției. Asociația Vânătorilor și Pescarilor Mamut Alba […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea