UPDATE: Parlamentul a aprobat – Comisie specială pentru proiectul Roşia Montană. Deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu pe lista de propuneri
Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au aprobat, marţi, 17 septembrie, constituirea Comisiei speciale privind proiectul de lege pentru exploatarea auriferă de la Roşia Montană.
Comisia va fi compusă din 21 de membri. Componenţa comisiei urmează să fie anunţată astăzi în plenul reunit al celor două Camere, de la ora 16.00.
UPDATE, ora 18:15 : Senatorul PSD Darius Vâlcov va conduce Comisia specială privind proiectul de la Roşia Montană, acesta beneficiind de sprijinul social-democraţilor care au preluat, conform negocierilor parlamentare, şefia acestui nou for, au declarat pentru MEDIAFAX surse din PSD. Vâlcov este preşedintele Comisiei de Administraţie din Senat. Iniţial, social-democraţii optaseră pentru a-l susţine pe această funcţie pe deputatul PSD, Iulian Iancu, şeful Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor. Iancu nu a avut sprijinul colegilor deputati din grupul PSD.
UPDATE, ora 17:20: Plenul reunit al Parlamentului a votat componenţa comisiei speciale care va dezbate proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană. Ioan Dîrzu, deputatul PSD de Alba, pe lista de propuneri. Acesta va susţine necesitatea dezvoltării Munţilor Apuseni şi a localităţii miniere.
Noua structură va fi formată din 21 de parlamentari, 10 senatori şi 11 deputaţi, fiecare grup parlamentar primind câte o funcţie de conducere. PDL a decis să nu particpe la lucrări.
Partidele şi-au împărţit voturile astfel: PSD-8 locuri, PNL,-5 locuri, PDL- 2 locuri, PPDD- 2 locuri, UDMR-2 locuri, minoritaţi- 1 loc, PC-1 loc. Preşedintele aparţine PSD, un vice de la PNL, PDL, PPDD, iar secretarul aparţine PC.
Lista PSD: Ioan Dârzu, Florin Iordache, Emacu Gheorghe, Chelaru Ioan, Gabriela Frea, Ştefan Viorel, Toni Greblă, Darius Vâlcov. Lista PNL: Dian Popescu, Petru Ehegartner, Andrei Gerea, Mircea Dolha, Gigel Ştirbu. Locurile PDL rămân libere. PPDD: Haralambie Voichiţoiu, Tudor Ciuhodaru. UDMR: Korodi Atilla, Viga Alexandru. Minorităţi: Oana Manolescu. PC: Deputatul Modovan.
UPDATE, ora 16:50: Parlamentarii PDL au părăsit, marţi, şedinţa plenului reunit, după ce le-a fost respinsă propunerea de a fi scos de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind constituirea comisiei speciale parlamentare privind Roşia Montană. Democrat-liberalii nu susţin înfiinţarea unei Comisii speciale în Parlament pe această temă şi precizează că nu vor desemna niciun membru în această comisie.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a spus că PDL doreşte retragerea acestui punct de pe ordinea de zi deoarece o astfel de comisie „excede” prevederile regulamentare. La vot, solicitarea PDL a fost susţinută de doar 53 de parlamentari, în timp ce 320 au fost împotrivă, iar 18 s-au abţinut.
„Referitor la înfiinţarea Comisiei comune pentru Proiectul Roşia Montană, subiect dezbătut în Birourile Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, vă comunicăm că Grupurile parlamentare ale Partidului Democrat Liberal nu susţin înfiinţarea unei astfel de comisii şi nu vor desemna niciun membru în Comisia parlamentară privind acest proiect”, informează PDL.
Partidul Democrat Liberal aminteşte că a susţinut retragerea acestui proiect de lege care excede prevederile regulamentare şi se opune vehement proiectului de lege iniţiat de Guvernul României deoarece nu respectă legislaţia în vigoare şi are foarte multe prevederi contrare Constituţiei. “Partidul Democrat Liberal nu doreşte să fie părtaş la procedurile ilegale propuse de USL, de a trimite Parlamentului României spre soluţionare probleme care ţin exclusiv de competenţa Guvernului României. Grupurile parlamentare ale Partidului Democrat Liberal anunţă că nu vor participa la nicio dezbatere parlamentară, dacă majoritatea USL va înfiinţa această comisie”, se mai arată în comunicatul semnat de liderul Grupului PDL, Mircea Toader.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat că nu va face nicio nominalizare pentru comisia specială. Vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, cel care i-a ţinut locul lui Crin Antonescu la şedinţa de astăzi, a anunţat procedura după care va funcţiona comisia specială.
„Această comisie va fi formată din 21 de membri. Următoarele termene cred că sunt importante pentru opinia publică: până la data de 1 octombrie se vor depune amendamente la secretariatul acestei comisii, urmând ca până la data de 20 octombrie să fie elaborat raportul, în aşa fel încât la 21 octombrie raportul să intre în dezbaterea primei Camere sesizate, respectiv Senatul, urmând ca după ce procedurile vor fi îndeplinite, în jurul datei de 1 noiembrie să ajungă la Camera decizională”, a explicat Dumitrescu.
Întrebat de ce este necesară constituirea acestei comisii speciale, vicepreşedintele Senatului a răspuns că „este nevoie de a adăuga un plus de dezbatere”. „Avem posibilitatea să deplasăm comisia, să ia decizia la Roşia Montană, să audieze reprezentanţii societăţii civile, ai grupurilor interesate în acest proiect de lege, deci este o formulă mai suplă, în interiorul unei perioade de timp poate chiar mai reduse decât dacă s-ar fi aplicat o procedură obişnuită”, a adăugat acesta.
În ce priveşte legea care se află în Senat la ora actuală, Dumitrescu a precizat că „rămâne în faza în care este astăzi, rămân comisiile sesizate, urmând ca apoi, când va exista raportul Comisiei comune, aceste comisii să fie sesizate cu raportul comisiei comune şi intră în procedura parlamentară normală.”
Sursa: adevarul.ro, realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]