UPDATE| Consiliul Județean Hunedoara în vizorul procurorilor DNA Alba, pentru corupție – percheziții și la domiciliul unor funcționari
Procurorii DNA Alba au descins marţi dimineaţa în 7 locaţii din judeţul Hunedoara, dintre care două sunt la instituţii publice. Potrivit unor surse, este vizat Consiliul Judeţean Hunedoara, condus până nu demult de Mircea Moloţ și domiciliile unor angajaţi ai instituției.
Conform comunicatului de presă transmis de DNA – Serviciul Teritorial Alba, se efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în cursul anului 2014.
În cursul zilei de 10 februarie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 7 locații situate în județul Hunedoara, din care 2 sunt sediile unor instituții publice, iar restul domiciliile unor persoane fizice.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Reamintim că fostul președinte al CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, şi-a pierdut mandatul la sfârşitul lunii ianuarie, ca urmare a unei decizii definitive de incompatibilitate. Acesta mai are probleme şi cu DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă, luare de mită, spălare de bani, conflict de interese şi deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat.
UPDATE 1: Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că anchetatorii suspectează comiterea unor fapte de corupţie la organizarea concursului pentru postul de director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara, instituţie aflată în subordinea CJ.
Vicepreşedintele CJ Hunedoara, Dorin Gligor, care este preşedinte interimar al instituţiei, a confirmat că procurorii DNA au descins la sediul Consiliului Judeţean, afirmând că au fost sigilate mai multe birouri, iar personalul nu a fost lăsat să intre acolo.
„Nu ştim nici noi foarte multe. Procurorii DNA au sigilat câteva birouri şi se fac mai multe percheziţii, însă până în acest moment nu se cunosc persoanele vizate„, a spus Gligor.
Unul dintre birourile sigilate, unde au loc percheziţii, este cel al secretarului general al Consiliului Judeţean, Dan Daniel, care ar fi vizat în acest dosar. De asemenea, sunt percheziţionate şi biroul Juridic şi cel al Corpului de Control.
UPDATE 2: Potrivit comunicatului de presă transmis marți, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba-Iulia, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 zile, începând din data de 10 februarie 2015, față de inculpaţii:
DAN DANIEL, secretar al judeţului Hunedoara şi ŞTEFAN MIHAELA DORINA, șef serviciu administrație publică locală, relații publice, cu privire la săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu.
GEORGESCU MONICA, director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Hunedoara, cu privire la săvârşirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.
În ordonanțele de dispunere a controlului judiciar se arată că, există date și indicii rezonabile care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul lunii iunie 2014, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a publicat anunţul privind organizarea, în data de 17.07.2014, a concursului de promovare pentru ocuparea funcţiei publice de conducere vacantă, de director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Hunedoara.
Prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici a fost constituită comisia de concurs, din care făceau parte, printre alţii şi inculpaţii Dan Daniel şi Ştefan Mihaela Dorina.
La concurs s-a înscris o singură candidată, respectiv inculpata Georgescu Monica, la acea dată împuternicită în funcţia de director general al D.G.A.S.P.C Hunedoara, fiind singura agreată de conducerea Consiliului Județean Hunedoara.
Conform art 51 alin. 3 din H.G. 611/2008 fiecare membru al comisiei de concurs trebuia să propună cel puțin 3 subiecte iar, pe baza acestor propuneri se întocmeau minim două seturi de subiecte care urmau să fie prezentate candidaților.
Anterior datei organizării concursului, inculpatul Dan Daniel i-a cerut inculpatei Georgescu Monica să formuleze subiectele și baremele de corectare pentru întrebările ce urmau să fie propuse de membrii comisiei de concurs din partea Consiliului Județean Hunedoara.
Ulterior, aceste subiecte formulate de inculpata Georgescu Monica au fost propuse de ceilalţi 2 inculpaţi cu ocazia întrunirii comisiei de examen în vederea stabilirii întrebărilor, trei dintre acestea revenindu-i candidatei la proba teoretică.
La examenul organizat şi susţinut în data de 17 iulie 2014, inculpata Georgescu Monica a fost admisă, cum era şi de aşteptat, cu un punctaj foarte mare, ulterior, aceasta anunţând cunoscuţilor reuşita înainte de publicarea rezultatelor oficiale.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa
Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa Vremea se schimbă radical în Europa. Meteorologii au anunțat fenomene meteo extreme, precum ninsori abundente, viscol și ploi. Vortexul polar se îndreaptă spre România. O depresiune superioară extinsă va apărea deasupra Europei, din cauza intruziunii de […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată