Universitățile vor putea majora taxele de școlarizare în timpul ciclului de studii cu maximum rata inflației
Universitățile vor putea majora taxele de școlarizare în timpul ciclului de studii cu maximum rata inflației
O prevedere prin care universitățile ar putea majora taxele de școlarizare în timpul ciclului de studii cu maximum rata inflației ar urma să fie introdusă în legea educației, potrivit reprezentanților studenților, după discuții cu Ministerul Educației.
Studenții spun însă că această soluție îi mulțumește doar parțial și că vor insista, pe parcursul procesului de adoptare a noilor legi ale educației, să fie prevăzut expres că taxele de școlarizare rămân neschimbate pe durata școlarității.
Amintim, o organizatie a studenților din cadrul UBB a acuzat taxe de școlarizare majorate “excesiv” la UBB începând cu anul universitar 2023-2024, fără consultarea studenților, acuză reprezentanți ai acestora. UBB justifică majorarea printr-un decalaj important între finanțarea de la buget și taxele de școlarizare
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a formulat o serie de propuneri în legătură cu proiectul Legii Învățământului Superior. Una dintre acestea vizează taxele de școlarizare, despre care federația spune că este o prioritate.
Teodor Iancu, vicepreședinte educațional al ANOSR, a declarat pentru G4Media/ENTR că, din discuțiile purtate până acum, Ministerul Educației ar agrea varianta limitării majorării taxei cu maximum rata inflației.
„În principiu, poziția ministerului, din câte cunosc eu din ultimele discuții, a fost pe ideea că se va restricționa acest drept în limita ratei inflației, în sensul în care vor fi lăsate universitățile să le majoreze în timpul școlarității, dar nu mai mult decât rata inflației, prevenind cumva o parte din cazurile de abuz, dar, din punctul nostru de vedere nu pe toate. Adică cumva acest răspuns al ministerului ne mulțumește doar parțial”, a afirmat Teodor Iancu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]