Rămâi conectat

Cultură Educație

Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, tot mai atractivă pentru studenții străini. Sunt de 7 ori mai profitabili

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia continuă să își consolideze poziția pe piața instituțiilor de învățământ superior din România.

După ce săptămâna trecută a organizat în premieră, la inițiativa rectorului Daniel Breaz, “Danube Educational Forum” – prima mare conferință pe tema internaţionalizării învăţământului superior, la care au participat reprezentanți ai 23 de universități, la sfârșitul lunii iunie, UAB organizează în premieră pentru România o conferință internațională la care vor participa cei mai buni matematicieni din SUA și România.

Reuniunea este organizată în colaborare cu câteva prestigioase organizații academice: Societatea Americană de Matematică, Societatea Română de Matematică în parteneriat cu Institutul de Matematică al Academiei Române „Simion Stoilow”.

În cadrul unei conferințe de presă la care a participat rectorul universității – Daniel Breaz, prorectorul – Moise Achim și purtătorul de cuvânt al instituției  – Diana Câmpan, au fost prezentate câteva din principalele concluzii ale forumului educațional al țărilor dunărene și strategia la care se lucrează privind internaţionalizarea învăţământului superior din Alba Iulia.

Potrivit rectorului Breaz, toți participanții la conferință au ajuns la concluzia că obţinerea vizelor de studiu în România pentru studenții străini reprezintă principala problemă. Mulți dintre cei interesați să studieze la noi în țară provin din țări din Asia și Africa (India, Pakistan, Angola).

În acest sens reprezentanții celor 23 de universități care au participat la dezbateri, pregătesc un document pe care îl vor înainta ministerelor de resort responsabile, în vederea optimizării legislației în vigoare, respectiv facilitarea obținerii vizelor pentru tinerii care doresc să studieze în România. Înainte de Revoluție, la universitățile din România studiau circa 17.000 de studenţi străini, iar în prezent numărul lor este de doar 7.000., În acest moment la Alba Iulia învață circa 50 de studenți străini, din 7 țări, majoritatea prin programul Erasmus.

UAB are capacitatea să primească și să formeze până la 3 – 400 de studenți străini.  În acest sens a lansat mai multe programe în limba engleză (ex. informatică, administrarea afacerilor, arheologie – nivel licență).

„Încercăm să îi facem pe cei care se ocupă cu acordarea vizelor de studiu să fie mai receptivi și să își exprime altfel poziția față de studenții internaționali, pentru a-i stimula pe studenții străini să vină la universitățile din România. În țările cu un număr mare de locuitori, dar cu prea puține programe de școlarizare, sunt mulți tineri doritori de a studia în străinătate. La universitatea noastră au sosit zeci de aplicații în acest sens. Anul trecut, 47 de studenți indieni au dorit să vină la Alba Iulia, însă doar 2-3 au obținut vize. În aceste condiții este destul de costisitor să organizezi un an pregătitor (..)

Suntem pregătiți din punct de vedere al ofertei educaționale să primim studenți străini. De exemplu, pe domeniul Argeologie – Muzeologie am înființat un program de studiu în limba engleză, după ce mai mulți studenți pakistanezi și-au arătat interesul pentru a studia la noi această disciplină”, a explicat Daniel Breaz.

Miza internaționalizării învățământului superior este legată și de faptul că o universitate care înmatriculează un student străin încasează de 7 ori mai mult decât de la un student român. Din punct de vedere financiar, câștigul de pe urma a 100 de străini echivalează practic cu cel provenit de pe urma școlarizării a 700 de români.

Conf. univ. dr. Diana Câmpan a precizat că numeroși studenți străini (de ex. Rusia, Grecia, Angola,India) s-au arătat interesați, inclusiv prin intermediul internetului, de programele de învăţare ale universității albaiuliene.

Pentru a promova ofera UAB în străinătate, universitatea participă anual la mai multe târguri internaționale de profil, precum cel din Sri Lanka la care urmează să fie prezentă.

Prorectorul Moise Achim a declarat că în acest sens a fost depus de curând un dosar de candidatură la programul Erasmus Mundus, privind internaționalizarea învățământului superior, în care UAB are ca parteneri alte 4 universități și în cazul căruia așteaptă o decizie favorabilă privind selectarea pentru finanțare.

UAB face parte dintr-o rețea universitară selectă, având semnate peste 100 de parteneriate de colaborare cu instituții de învățământ superior din întreaga lume.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea