Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Universitatea „1 Decembrie 1918” a pierdut definitiv procesul cu un angajat! Senatul UAB, obligat de instanță să-l încadreze pe funcția de profesor universitar

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Universitatea „1 Decembrie 1918” a pierdut definitiv procesul cu un angajat! Senatul UAB, obligat de instanță să-l încadreze pe funcția de profesor universitar

Senatul UAB, obligat de instanță să-l încadreze pe funcția de profesor universitar pe conf. univ. dr. Petru Ionescu, care câștigase acum 2 ani concursul pentru ocuparea acestui post *El își vrea înapoi și funcția de coordonator instituțional Erasmus+!

Conf. univ. dr. Petru Ștefan Ionescu, cadru didactic la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia (UAB), a câștigat definitiv procesul intentat în anul 2022 în contencios administrativ împotriva instituției de învățământ superior și Senatului UAB, care au pierdut recursul formulat la Curtea de Apel Alba Iulia, deși plătiseră o casă privată de avocatură.

El a participat în data de 7 februarie 2022 la concursul pentru postul de profesor universitar la Departamentul de Filologie al Facultății de Istorie și Filologie (care între timp și-au schimbat denumirea). Pentru a putea participa la concurs, conferențiarul a trebuit să depună la dosar o serie de documente de înscriere, care au trebuit verificate de comisia/comisiile constituite pentru organizarea și desfășurarea concursului, îndeplinirea tuturor condițiilor legale de către un candidat trebuind certificată prin avizul Compartimentului Juridic al universității. După ce a participat la concurs și l-a promovat, rezultatele acestuia trebuiau validate de Senatul UAB.

Însă prin Hotărârea nr. 23/25.02.2022, Senatul UAB nu a aprobat rapoartele comisiilor de concurs și nu a validat rezultatele concursurilor pentru ocuparea a 3 posturi de profesor universitar, primul fiind cel dorit de conf. univ. dr. Petru Ionescu, motivul invocat fiind că „pentru aceste posturi nu se face dovada îndeplinirii condiției prevăzute la art. 301, alin. (5) lit. b din Legea nr. 1/2011, cu completările și modificările ulterioare”. Adică lipsește atestatul de abilitare, care-i permite să fie conducător de doctorat. Atunci, el a chemat în judecată Senatul UAB și Universitatea „1 Decembrie 1918”.

Citește și: Încă 4 noi programe educaționale din toamnă, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Pe ce domenii se axează și când încep înscrierile

Prin Hotărârea nr. 215/26.04.2023, Tribunalul Alba „respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Senatului Universităţii 1 Decembrie 1918 Alba Iulia şi excepţia inadmisibilităţii, invocate de pârâte prin întâmpinare, ca neîntemeiate. Admite acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul Ionescu Petru Ştefan în contradictoriu cu pârâtele Senatul Universităţii 1 Decembrie 1918 Alba Iulia şi Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia.

Anulează în parte Hotărârea Senatului Universităţii 1 Decembrie 1918 Alba Iulia nr. 23 din 25.02.2022 în privinţa situaţiei reclamantului. Obligă Senatul Universităţii 1 Decembrie 1918 Alba Iulia să emită o hotărâre de aprobare a raportului comisiei de concurs din 07.02.2022, respectiv de validare a rezultatului concursului pentru ocuparea postului de profesor universitar (poziţia nr. 20, Departamentul de Filologie, Facultatea de Istorie şi Filologie), organizat în semestrul I al anului universitar 2021-2022, în vederea numirii pe post a reclamantului şi acordarea titlului universitar aferent.

Obligă Universitatea «1 Decembrie 1918» Alba Iulia la plata către reclamant a cheltuielilor de judecată în cuantum de 8,873.25 lei, din care 50 de lei taxă judiciară de timbru şi 8,823.25 lei onorariu avocaţial. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în soluția magistraților. Universitatea și Senatul UAB au formulat recurs, care s-a judecat la Curtea de Apel Alba Iulia în data de 14 februarie a.c.

„Respinge recursul declarat de pârâții Senatul Universitătii «1 Decembrie 1918» din Alba Iulia și Universitatea «1 Decembrie 1918» din Alba Iulia împotriva sentinţei administrative nr. 215/CAF/2023, pronunţate de Tribunalul Alba – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ, fiscal și de insolvență în dosar nr. 2050/107/2022, ca nefondat. Admite excepţia nulităţii recursului incident, invocată de pârâți.

Anulează recursul incident declarat de reclamantul Ionescu Petru Ștefan împotriva aceleiaşi sentinţe. Obligă recurentele să plătească intimatului suma de 5.913,35 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă”, se arată în soluția instanței.

Se pare că magistrații i-au dat câștig de cauză conf. univ. dr. Petru Ionescu, considerând că Senatul UAB nu avea atribuții legale să verifice îndeplinirea condițiilor de participare la concurs a acestuia, fapt care era de competența comisiilor constituite în acest scop.

„Se ia act de emiterea Deciziei nr. 119/14.02.2024 a Curții de Apel Alba Iulia – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, din dosarul nr. 2050/107/2022, fără a se supune la vot, respectiv de punerea în aplicare a acesteia prin hotărâre de Senat, urmată de decizia de încadrare”, se arată în Hotărârea Senatului UAB nr. 25/28.02.2024.

Conf. univ. dr. Petru Ionescu a dat în judecată UAB, Senatul UAB și Consiliul de Administrație al UAB, solicitând instanței și anularea Hotărârii nr. 30/14.02.2023 prin care CA a aprobat înlocuirea sa din funcția de coordonator instituțional Erasmus+, următorul termen în dosarul nr. 3257/107/2023 de la Tribunalul Alba fiind stabilit pentru data de 17 aprilie a.c.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament” Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean este CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitnes. Performanța remarcabilă a fost anunțată chiar de sportivă pe pagina de Facebook: ”O cupă în care am strâns […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea