Uniunea Europeană încotro?
Încă din toamna anului 2008, de la declaşarea crizei financiare şi pe bătrânul continent, când România nici nu împlinise doi ani de la aderarea la Uniunea Europeană, au apărut primele speculaţii privind viitorul acestei construcţii politice şi economice. Vocile care îndrăzneau atunci să emită şi cea mai firavă suspiciune, îndoială, erau prompt puse la zid. Şi este de înţeles o astfel de atitudine, mai ales din partea liderilor politici şi economici, ştiut find că orice declaraţie negativă venită într-un moment delicat este de natură să agraveze situaţia, ba chiar uneori poate să fie chiar factorul declanşator. Încet, încet vocile critice sau doar suspicioase s-au înmulţit. Debutul crizei datoriilor suverane, pe care o luăm acum piepţiş, şi care este, reamintesc, consecinţa preluării la datoria publică a statelor a unor credite neperformante ale băncilor, a pus problema Greciei, mai cu seamă dacă Grecia va mai face sau nu parte din zona Euro. Ieşirea unui stat din zona Euro este un semn rău nu numai pentru evoluţiile economice în Europa, dar şi pentru existenţa Uniunii Europene, cel puţin în baza tratatelor constitutive şi a regulilor şi reglementărilor actuale. De aceea se fac eforturi serioase pentru evitarea unui asemenea fapt. Greciei îi urmează, iată, Spania, care a cerut în urmă cu câteva zile ajutor din partea statelor UE de 100 de miliarde de euro.
Tendinţele nonintegratoare s-au înmulţit şi sub presiunea unor evenimente politice care nu se petrec însă pe continentul nostru. Astfel valul de emigranţi din nordul Africii care au năpădit Italia în urma revoluţiilor arabe şi incapacitatea Greciei de a securiza graniţa cu Turcia au convins liderii Uniunii Europene că regulile Schengen trebuie schimbate. Într-un sens restrictiv desigur. Reuniţi joi în cadrul Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne, miniştri de interne ai statelor Uniunii Europene au decis să ia primele măsuri care să permită statelor uniunii să reintroducă controalele la frontieră. E drept că numai pentru maximum doi ani şi numai în situaţii excepţionale. Deocamdată!
Păi, să vedem! Principiile care constituie fundamentul Uniunii Europene sunt libera circulaţie a mărfurilor, capitalurilor şi persoanelor. Primele două au caracter economic şi pentru mai buna lor punere în practică a apărut moneda Euro. Şi ca un semnal al integrării tot mai accentuate din UE, desigur! Ei bine, am văzut, vedem în continuare, că euro are probleme, semn al situaţiei economice proaste. Numai un val de emigranţi nu le trebuie europenilor! Emigranţii reprezintă o oportunitate atunci când economia este pe un trend ascendent şi se caută forţă de muncă, mai ales una ieftină, dar sunt o povară în condiţiile actuale. Lipsa controalelor la frontierele statelor membre Schengen face ca emigranţi sau refugiaţi care reuşesc să se strecoare de filtrele de la graniţele externe ale UE au cale liberă. Spre ce? Spre statele dezvoltate din vest în primul rând. Explicaţia pentru posibila reintroducere a controalelor la frontieră este foarte plauzibilă, dar controalele astea se vor aplica tuturor călătorilor, membri sau nemembri UE ori Schengen. Eu cred că dacă ele vor fi introduse (aceasta este decizia Parlamentului European şi apoi a fiecărui stat în parte), vor fi urmate şi de alte măsuri de frontieră printre care, dacă situaţia economică se înrăutăţeşte şi ea, vor apărea din nou taxele vamale protecţioniste şi altele asemenea. Ce mai rămâne atunci din principiile fondatoare ale Uniunii Europene? Şi dacă ele vor fi anulate, care va fi viitorul acestei construcţii economice şi politice?
Anca DINICĂ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Editorial
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]