Rămâi conectat

Ştirea zilei

Undă verde pentru salariul minim european. La cât ar CREȘTE venitul minim în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Undă verde pentru salariul minim european. La cât ar CREȘTE venitul minim în România

S-a făcut încă un pas spre finalizarea Directivei UE privind salariile minime: pot începe negocierile cu Parlamentul European, odată ce Consiliul a convenit asupra poziției sale, potrivit unui comunicat al instituției.

Pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și de trai, prezentul proiect de act legislativ stabilește un cadru pentru promovarea unor niveluri adecvate ale salariilor minime legale, pentru promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor și pentru îmbunătățirea accesului efectiv la protecția salariului minim pentru lucrătorii care au dreptul la un salariu minim, arată comunicatul Consiliului UE de luni, 6 decembrie.

„În UE, există diferențe mari între statele membre în ceea ce privește măsura în care lucrătorii sunt acoperiți de convențiile colective și nivelul salariilor minime. Acesta este, de asemenea, efectul modelelor foarte diferite ale piețelor forței de muncă din statele membre. Deși respectă aceste diferențe, proiectul de act legislativ stabilește un cadru procedural pentru promovarea unei protecții mai bune și mai eficace a salariului minim în toate statele membre”, spune același comunicat.

Pentru pașii următori, se arată că: „Abordarea generală la care s-a ajuns astăzi oferă președinției Consiliului un mandat de negociere cu Parlamentul European. Atât Consiliul, cât și Parlamentul European vor trebui să convină asupra unui text final”.

Între prevederile incluse în propunerea de Directivă se găsesc criterii comune pentru stabilirea salariilor minime, precum un nivel care să nu fie mai mic de 50% din salariul mediu brut și 60% din salariul median brut. În cazul României, propunerea ar însemna o creștere semnificativă a salariului mediu față de nivelul actual. Astfel, salariul mediu brut a fost în iulie 2021 de 5.780 de lei, ceea ce ar însemna ca valoarea salariului minim brut să fie de 2890 de lei. Or, salariul minim brut în România este de 2300 de lei.

Parlamentul European a votat pe textul care va intra în negociere în sesiunea plenară din noiembrie. „Aproape toate statele Membre cu salariu minim stabilit se situează sub media acestor indicatori și toate statele membre trebuie să ia măsurile necesare pentru a interzice practicarea unor niveluri mici de salarizare”, spune un amendament adoptat în PE.

Europarlamentarii români Corina Crețu și Eugen Tomac au declarat pentru G4Media că majoritatea susțin această directivă, fiind nevoie de creșterea salariului minim în România. Eugen Tomac a explicat că această creștere ar putea fi susținută prin reducerea impozitării muncii și taxarea adecvată a proprietăților.

La cât ar crește salariul minim în România

”Negocierile între instituţiile UE vor continua, dar votul de astăzi transmite un mesaj ferm, acela că toţi cetăţenii UE care muncesc trebuie să aibă un venit care să le permită o viaţă decentă. Dacă proiectul de directivă, în forma pe care am votat-o astăzi, va fi un succes, statele care au salariile minime reglementate prin lege vor trebui să respecte criterii clare la stabilirea acestuia. Criterii care să garanteze oamenilor plătiţi cu salariul minim un trai adecvat”, a comentat pe pagina sa de Facebook eurodeputatul Eugen Tomac, membru al Grupului Partidului Popular European (Creştin Democrat).

Potrivit acestuia, dacă România va reuşi să atingă valoarea indicativă a salariului minim ca fiind 50% din salariul mediu, ne-am putea aştepta la o creştere de aproximativ 20-25% a salariilor minime ale românilor, o ”creştere absolut firească şi necesară pentru atingerea unui prag de decenţă”.

”Sper ca după finalizarea negocierilor interinstituţionale să avem cât mai repede un text final care mai târziu să poată fi implementat de către statele membre. Avem obligaţia să oferim românilor din ţară un trai decent şi românilor din afară un motiv să se întoarcă acasă!”, a mai scris politicianul din Partidul Mişcarea Populară.

În Uniunea Europeană, 21 din cele 27 de ţări au un salariu minim legal, în timp ce în celelalte şase (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia) nivelurile salariale sunt stabilite prin negocieri colective. Exprimate în euro, salariile minime lunare variază foarte mult în UE, de la 332 de euro în Bulgaria la 2.202 euro în Luxemburg, conform unor date de la Eurostat din 2021

Sursa: dcbusiness.ro g4media.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea