Un vulcan „adormit”, care se află la o distanță de sub 300 de kilometri de Alba, este pe cale de a se „trezi”
Descoperire de senzație a cercetătorilor străini, în România. Conform acestora, în Vulcanul Ciomatu-Puturosu din Carpații Orientali, loc în care s-a format Lacul Sfânta Ana, există între 8 și 24 de kilometri cubi de magmă ce încă clocotește. Aceste informații nu sunt de natură să îngrijoreze populația însă, în funcție de concluziile analizelor, se poate produce o schimbare de statut ori măcar o apreciere mai bună asupra gradului de activitate a unui vulcan ce nu a mai erupt de mii de ani, după cum reiese din studiul apărut recent în Earth and Planetary Science Letters.
„Verificăm mai ales vulcanii activi – din motive evidente, ei dovedind un risc real, spune coautorul studiului. „Totuşi nu trebuie să trecem cu vederea vulcanii tineri formaţi relativ recent, întrucât aceştia prezintă un risc pe care e necesar să-l evaluăm”, a spus el, potrivit Smithsonian.
Coautorul studiului, Mickael Laumonier de la Universitatea Clermont Auvergne, şi echipa sa din Elveţia, Ungaria şi România s-au bazat pe analize geofizice şi geochimice, precum şi pe simulări numerice ale evoluţiei termale a vulcanului Ciomatu în estimarea cantităţii de magmă depozitate sub vulcan. Rezultatele acestora sugerează că Ciomatu ar adăposti un volum maxim de magmă ce depăşeşte spaţiul ocupat de 20.000 de Mari Piramide din Giza.
Echipa lui Laumonier a descoperit că rocile din crusta superioară a vulcanului sunt lichide în proporţie de 15 la sută, în medie. În unele zone însă, partea lichidă ajunge şi la 45 la sută – un punct critic al producerii erupţiilor, cred cercetătorii, spune Michale Ackerson de la Muzeul Naţional al Istoriei Naturale al Smithsonian. Sub acest prag, explică expertul, sistemele vulcanice sunt „blocate de cristale” şi nu au capacitatea să erupă.
„Faptul că un vulcan aparent mort precum Ciomatu de fapt ar putea erupe la un moment dat ne indică că trebuie să ne îndreptăm atenţia asupra vulcanilor inactivi şi poate chiar să le redefinim statutul de activi, respectiv inactivi”, au concluzionat oamenii de ştiinţă.
În 2015, o echipă de cercetători din Budapesta susţinea că masivul vulcanic Ciomatu are potenţialul de a se reactiva, afirmaţii contrazise la vremea respectivă de Institutul Geologic din România, care susţine că nu prezintă semne de reactivare.
sursa: adevarul.ro/montaniarzi.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Modificări în calendarul creștin-ortodox: 16 femei cu viață sfântă vor trece în rândul sfinților. Câte sărbători legale are anul 2025?
Modificări în calendarul creștin-ortodox: 16 femei cu viață sfântă vor trece în rândul sfinților. Câte sărbători legale mai are anul 2025 Modificări în calendarul creștin-ortodox! Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a avizat marţi, 2 iulie, în cadrul unei ședințe, trecerea în rândul sfinţilor a 16 femei cu viață sfântă, muceniţe, călugăriţe, soţii de domnitori, […]
„Taxă la taxă”: Ce vor plăti în plus, de la 1 august 2025, românii ce au mașini pe benzină și motorină
„Taxă la taxă”: Ce vor plăti în plus, de la 1 august 2025, românii ce au mașini pe benzină și motorină Decizie pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. Printre noile măsuri fiscale prezentate miercuri de premierul Ilie Bolojan se regăsesc creșterea cotei TVA și a accizelor aplicate alcoolului, carburanților și produselor din tutun. […]
Bolnavii vor primi mai puțini bani, pe concediile medicale de până la 7 zile Românii cu diagnostic de boală obișnuită (precum viroze, boli infecțioase, tulburări digestive etc.) care primesc certificat de concediu medical cu o durată de până la 7 zile vor primi doar 55% din salariu, față de 75%, cum se întâmplă acum. Măsura […]