Un val de aer polar va lovi România: Vor fi prezente ploi, ninsori și temperaturi negative pe parcursul întregii săptămâni
Un val de aer polar va lovi România: Vor fi prezente ploi, ninsori și temperaturi negative pe parcursul întregii săptămâni
Începând de marți, un val de aer polar se va abate asupra României, iar vremea se va schimba radical. Vor fi prezente ploi, ninsori și temperaturi negative, pe parcursul săptămânii.
„Avem o schimbare de circulație atmosferică, care va împărți continentul european în două. Dacă în sud-vest, mai ales în Spania, vor fi temperaturi foarte ridicate, care pot ajunge până la 40 de grade Celsius, în Europa Centrală și de Est, vor fi temperaturi mai scăzute decât în mod obișnuit, anume cu 5 sau 7 grade.
Cauzele sunt legate de felul în care se comportă zona arctică, fiind mult mai caldă decât ar fi normal, anume cu peste 3 grade.
Acest fenomen produce o perturbare. De exemplu, în Marea Kara, se înregistrează temperaturi ridicate, iar în zona Mării Barents există deja un strat de gheață cu extindere mult mai mică decât ar fi normal.
Astfel, apele care sunt libere furnizează atmosferei o încărcătură de vapori și modifică echilibrul dintre zona polară și zona tropicală.
Primăvara este un anotimp al tranzițiilor, când se reconfigurează toate aceste circulații dinspre sezonul rece înspre sezonul cald. Cu toate acestea, pe fondul încălzirii globale, avem contraste mult mai mari”, a spus Roxana Bojariu, climatolog ANM.
De marți încep ploile în toată țara
”Marți, ploile cuprind întreaga țară. Practic, nicio zonă nu va fi ocolită de aceste ploi. Sunt ploi cu descărcări electrice și chiar intensificări ale vântului.
Urmează ca miercuri ponderea acestor ploi să se mute pe partea centrală, estică și sud-estică a țării și partea sudică.
Și abia de joi putem să vorbim de ameliorare sub aspectul precipitațiilor. Totodată, dacă acum vorbim de o vreme plăcută sub aspect termic, temperaturi destul de apropiate de normal până la 22-23 de grade astăzi în Lunca Dunării, de asemenea și mâine 23 de grade prin Muntenia, în jur de 21 de grade și în Capitală.
De marți încolo vremea se răcește, de asemenea, pătrunde o masă de aer rece, o masă de aer polar și ca urmare ajungem din nou la o vreme mai rece față de normal la această dată.
Temperaturi destul de coborâte vor fi marţi pe partea vestică, nord-vestică, iar apoi miercuri o vreme rece, temperaturi de numai 8-9 grade prin depresiuni, 15-16 grade prin partea vestică și sudică a țării, ceea ce înseamnă temperaturi cu 5-7 grade mai mici față de normal.
De asemenea și joi va fi la fel, și chiar temperaturi ușor negative în depresiuni. Joi dimineață, temperaturi de -2 grade prin depresiuni, brumă, îngheț în acele zone depresionare. O vreme așadar destul de rece la mijlocul săptămânii viitoare.
Abia de joi încolo contăm pe o ameliorare sub aspectul precipitațiilor și, de asemenea, și temperaturile încep să crească spre weekendul viitor.
Așa cum arată datele acum, vineri și chiar sâmbătă, o vreme destul de frumoasă în mare parte din țară, ploi puține, dar duminică-luni, probabilitatea de apariție a ploilor crește din nou.
Sperăm că aceste ploi vor fi de scurtă durată și pe areale mai restrânse, astfel încât să nu ne strice perioada de minivacanță”, a spus meteorologul ANM, Mihai Huștiu, duminică, la Antena 3 CNN.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]