Un tânăr inginer IT din Alba, la „cârma” unei firme de brânzeturi cu afaceri de circa 2,5 milioane de euro
Marius Bîcu, aşa se numeşte. Are 34 de ani şi este de profesie inginer IT. În 2002 a preluat afacerea cu lactate începută de tatăl său în localitatea Unirea, judeţul Alba şi a ajuns după un deceniu să exporte 20% din brânzeturi în mai multe ţări precum Spania, Italia, Marea Britanie sau Austria.
Este vorba despre fabrica Unilact Transilvania de unde ies zilnic între o tonă şi două tone de brânză de burduf, telemea şi caşcaval sub brandurile Unilact şi De La Ferma. Acestea ajung pe rafturile a 600 de magazine din comerţul tradiţional şi mai multe lanţuri de magazine internaţionale de pe plan local.
„Firma Unilact a fost înfiinţată în 1994 de tatăl meu Marius Bîcu, de profesie inginer chimist, iniţial în domeniul chimiei, iar apoi banii strânşi i-a investit în agricultură şi zootehnie. Din 2002, odată cu construirea fabricii de procesare a laptelui, am continuat eu afacerea. Tata face zootehnie, eu mă ocup de procesare“, spune tânărul antreprenor, care conduce firma cu afaceri de circa 11 milioane de lei ( 2,5 mil. euro).
Lactatelor făcute la Unirea, zona transilvană care a dat şi numele de marcă al produselor Unilact, li s-a dus vestea în toată ţara. „De ani de zile livrăm produse proaspete celor mai prestigioşi clienţi, precum Metro, Selgros, Carrefour, Cora, Kaufland, Real sau Univers all. Distribuţia produselor, care s-a extins foarte mult în ultimul timp, se face prin maşini izoterme echipate cu instalaţii frigorifice moderne. Beneficiind de fonduri europene, întreaga tehnologie de care dispunem este de ultimă generaţie, în totalitate din Uniunea Europeană. Nici brevetele de invenţie şi inovaţie nu ne sunt deloc străine”, spune Marius.
Caşcaval dalia de vacă, caşcaval rucăr, caşcaval brădet împletit afumat, caşcaval dobrogea de oaie, telemea de vacă şi de oaie vid, brânză de burduf de oaie şi vacă, smântână dulce pentru frişcă sau fermentată sunt doar câteva dintre produsele firmei, pe care le puteţi găsi pe rafturile magazinelor.
Cei mai importanţi jucători de pe piaţa brânzeturilor sunt Lactalis cu brandul LaDorna, Hochland şi Delaco care se luptă pe o piaţă locală unde consumul este de circa 9,4 kg per capita. Comparativ, media consumului de brânzeturi în Uniunea Europeană este de 17 kg per capita.
Sursa: Ziarul Financiar
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii august 2024 în Regiunea Centru a fost de 31813 persoane, reprezentând 12,9% din numărul total al şomerilor înregistraţi la nivel national (246382 persoane), informează Institutul Național de Statistică, Direcția Regională […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba