Un reportaj BBC demască ipocrizia BOR și opulenţa bisericilor din cea mai săracă țară din Uniunea Europeană
Una dintre cele mai prestigioase și puternice instituții mass media din lume, BBC cu sediul în Marea Britanie, a difuzat zilele trecute un reportaj/documentar despre România. Mai exact despre puterea Bisericii Ortodoxe din țara noastră, resursele sale financiare, rețeaua impresionantă de biserici și preoți, rolul pe care l-a jucat și îl joacă această instituție în societatea românească și cum se raportează populația la credința ortodoxă.
Potrivit BBC, Biserica Ortodoxă a reușit o revenire spectaculoasă în România după căderea comunismului iar mii de biserici noi răsar neîncetat în toată țara.
Reportajul prezintă întregii lumi constrastul dintre opulenţa bisericilor şi standardul de viaţă scăzut al românilor. Pe scurt, subiectul este despre creșterea puterii și influenței Bisericii în România, strânsa legătura reciproc benefică dintre această instituție și politicienii care au condus țara după revoluție, despre bani, îndoctrinare și manipulare.
Realizatorii documentarului susțin că au găsit o totală lipsă de transparență la conducerea BOR, care nu a dorit să discute cu ei.
Nu putea să fie trecută cu vederea nici megalomana construcție începută în fața unei alte clădiri cu o istorie odioasă, Casa Poporului, care îi va costa pe români sute de milioane de euro. Aleșii însă, cei care beau șampania în numele poporului, au alocat, pe lângă teren, și zeci de milioane de euro din bugetul statului, pentru acest proiect.
,,Romania este una dintre cele mai sarace tari din UE. Salariul mediu este foarte scazut. In ciuda acestui fapt, politicienii romani au continuat sa directioneze sume mari de bani in construirea de noi biserici. Aceasta include si donatia a 11 hectare in centrul Bucurestiului si fonduri pentru construirea noii catedrale (…)
La trei zile se mai construieşte o biserică în România. Mergeti prin fiecare orasel sau sat si veti vedea doua sau trei biserici, multe din ele palate opulente, simbol al credintei intr-una din cele mai religioase tari din lume. (…)
In prezent, relatia dintre stat si religie este avantajoasa pentru ambele parti, spune corespondentul BBC, citat de ziare.com. Nu se stie exact cati bani primeste Biserica Ortodoxa in fiecare an de la stat. Anual, Guvernul roman aloca un milion de euro pentru salariile preotilor, insa Biserica mai primeste milioane de euro si din alte surse, precum autoritatile locale sau diverse companii”, se arata in reportajul BBC.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
21 iulie 1821: Se naște la Bacău Vasile Alecsandri, poet, prozator și dramaturg Poet, prozator și dramaturg, Vasile Alecsandri s-a născut la date de 21 iulie 1821, la Bacău. Acesta a provenit dintr-o familie boierească de curînd ridicată la o poziție de oarecare însemnătate; fiu al medelnicerului Vasile Alecsandri (ajuns mai tîrziu vornic) și al […]
Cine a fost Sfântul Ilie, cel care aduce ploaia și umblă pe cer într-un car de foc. Tradiții și obiceiuri de 20 iulie
Cine a fost Sfântul Ilie, cel care aduce ploaia și umblă pe cer într-un car de foc. Tradiții și obiceiuri de 20 iulie În fiecare an, la data de 20 iulie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie Tesviteanul. Acesta este cunoscut drept făcător de minuni și aducător de ploi în perioadele de secetă. Citește […]
20 iulie 1927, Mihai I devine regele României, la vârsta de numai 6 ani Fiind minor, atribuţiile regelui au fost exercitate de o Regenţă. Treptat, această instituţie şi-a pierdut din autoritate, iar Carol al II-lea a profitat de divergenţele existente între formaţiunile politice şi pe 8 iunie 1930 a fost restaurat pe tronul României. Mihai […]