Un om puternic de afaceri, trimis în judecată de DNA Alba Iulia
Omul de afaceri Alin Simota a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de complicitate la obţinerea pe nedrept de fonduri europene, potrivit Agerpres.
Conform unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Nataliei Mariana Paduraru, administrator de drept, şi a lui Alin Simota, administrator de fapt ai unei societăţi comerciale, pentru complicitate la comiterea infracţiunii de folosire de documente false care a avut ca urmare obţinerea pe nedrept de fonduri europene în forma participaţiei improprii.
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis pe masa judecătorilor că, în cursul anului 2009, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, în calitate de autoritate de management, şi Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, în calitate de beneficiar, a fost încheiat un contract având ca obiect acordarea unei finanţări nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat „Ambulatoriu integrat din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva – modernizarea şi echiparea cu aparatură de specialitate”.
Potrivit anchetatorilor, pentru realizarea lucrărilor, CJ Hunedoara a organizat, în cursul aceluiaşi an, o licitaţie publică pentru atribuirea contractului de executare a lucrărilor şi de furnizare a produselor respective, fiind declarată câştigătoare societatea administrată de Natalia Mariana Panduru şi Alin Simota.
„Pentru a crea aparenţa că societatea pe care o administrau îndeplinea condiţiile prevăzute de lege, cei doi inculpaţi au ataşat la dosarul de participare la licitaţie mai multe documente false din care rezulta că aceasta nu figura cu datorii la bugetul de stat, aspect contrar situaţiei de fapt rezultată din documentele reale eliberate de autorităţile competente”, se precizează în comunicat.
Potrivit procurorilor, dosarul licitaţiei conţinând documentele falsificate ar fi fost depus de beneficiar la autoritatea contractantă, iar ca urmare a acestor demersuri, în cadrul proiectului, ar fi fost decontată suma de 2.625.998 lei (inclusiv TVA) aferentă lucrărilor executate de societatea administrată de cei doi inculpaţi.
DNA informează Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a arătat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 2.582.629 lei, la care se adaugă dobânda legală aferentă, calculată până la data restituirii.
Totodată, arată sursa menţionată, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil ce aparţine lui Alin Simota.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]