Un număr de 21 medicamente, scoase de pe lista compensatelor
Potrivit unui proiect HG al Ministerului Sănătății, un număr de 21 de medicamente au fost scoase de pe lista de compensate, unele pentru că le-a fost suspendată autorizaţia de punere pe piaţă, de către Comisia Europeană, altele pentru că sunt medicamente care se eliberează fără reţetă.
Proiectul de hotărâre lansat în dezbatere publică vizează modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului (HG) nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit proiectului, în urma evaluării listei, au fost eliminate nouă denumiri comune internaţionale (DCI) pentru care Comisia Europeană a emis decizii de suspendare a autorizaţiei de punere pe piaţă: Rimonabantum şi Efalizumabum (decizie din 16 ianuarie 2009), Alemtuzumab (decizie din 8 august 2012), Combinaţii (rosiglitazonum + glimepiridum) şi Rosiglitazonum (decizie din 31 decembrie 2010), Drotrecogium alfa (decizie din 8 noiembrie 2011), Daclizumabum (decizie din 10 iunie 2008), Sibutraminum (decizie din 31 decembrie 2010) şi Tetralepamum (decizie din 10 iunie2013).
Cele mai multe din aceste medicamente erau compensate 100 la sută.
Alte cinci DCI-uri, dintre care patru compensate sută la sută, au fost scoase din listă deoarece sunt exclusiv medicamente care se eliberează fără reţetă medicală (OTC), respectiv Bifonazolum, Natrii fluoridum, Dexpanthenolum, Benzoylis Peroxidum şi Clemastinum.
În plus, au mai fost eliminate din listă, din alte raţiuni, şapte medicamente, printre care Ibuprofen şi Ginko Biloba.
Alte 12 medicamente care erau compensate 90 sau 50 la sută au fost trecute într-o nouă listă, a medicamentelor compensate 20 la sută.
Sursa Mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Primă de pensionare de 100.000 de euro la stat. Ministrul Mediului: Directorii Romsilva primesc până la 10 salarii brute acordate în cuantum net, conform contractelor de muncă
Primă de pensionare de 100.000 de euro la stat. Ministrul Mediului: Directorii Romsilva primesc până la 10 salarii brute acordate în cuantum net, conform contractelor de muncă Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că directorii Romsilva au prima de pensionare în valoare de 100.000 de euro. Acesta afirmă că directorii primesc până la „10 salarii brute […]