Un nou cimitir va fi construit în Municipiul Alba Iulia: Arhiepiscopia Ortodoxă a primit undă verde din partea APM Alba
Un nou cimitir va fi construit în Municipiul Alba Iulia: Arhiepiscopia Ortodoxă a primit undă verde din partea APM Alba
Agenția pentru Protecția Mediului Alba a dat undă verde amenajării unui nou cimitir în municipiul Alba Iulia, proiect inițiat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia.
Instituția a stabilit că Planul Urbanistic Zonal ”Elaborare PUZ pentru reglementare cimitir prin reconversie zona A1-zonă de activități productive grupată în distincte specialități în zonă G2-subzona cimitirelor“, ”în urma etapei de încadrare nu necesită evaluare de mediu si se supune procedurii de adoptare fără aviz de mediu”.
Anterior au fost derulate și activități de descărcare arheologică. Noul cimitir urmează să fie amenajat pe un teren agricol din apropierea societății Saturn SA, fosta Mecanica, în zona Bărăbanț. Acesta va avea acces din viitoarea centură de nord a municipiului, care va lega DN 1, din giratoriul aflat în zona nodului rutier A10 Alba Iulia Nord, de DN 74, la Șard.
Terenul propus pentru realizarea noului cimitir se află în zona de Nord a cartierului albaiulian Bărăbanț, în imediata vecinătate a societății Saturn SA, pe marginea unui pârâu. Noua centură de nord va „tăia” practic o parte din teren, aceasta urmând să fie „mascată” de o zonă verde prevăzută cu arbori. De o parte și de alta a șoselei sunt prevăzute două parcări pentru autovehicule, dar și o capelă și un sediu administrativ.
Cea mai mare parte a zonei propuse pentru cimitir se află în partea de nord a terenului vizat. Pe laturile terenului sunt propuse drumuri și plaforme de acces, cu o lățime de 4 metri. Accesul din viitoarea centură a municipiului se va face pe două drumuri, cu o lățime de 7 metri, pe latura de est. Suprafața totală a terenului este de 5 hectare. Alimentarea cu apă a obiectivului se va realiza din sursă subterană: două puțuri care se vor fora pe amplasament (un puț se va fora în zona edificabilă nordică și un puț care se va fora în zona edificabilă sudică). Apa prelevată va fi utilizată în scop menajer și igienico-sanitar.
Canalizarea-apele uzate rezultate de pe amplasament vor fi colectate în două bazine impermeabilizate vidanjabile.
Dorin ȚIMONEA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Rugăciunea neștiută a lui Mihai Eminescu, care l-a impresionat și pe Papă. Versurile au fost recitate în limba română, la Vatican
Rugăciunea neștiută a lui Mihai Eminescu, care l-a impresionat și pe Papă. Versurile au fost recitate în limba română, la Vatican Geniul lui Mihai Eminescu dănuie peste ani și, cel mai probabil va continua să dăuinuască. Poetul, care și-a iubit deopotrivă țara și credința strămoșească, a scris una dintre cele mai frumoase rugăciuni, despre care […]