Rămâi conectat

Politică Administrație

Un muzeu, o Sală de judecată și o Sală a paharnicilor, în Palatul Princiar din Alba Iulia – Cererea de finanțare a proiectului, depusă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pe apelul competitiv dedicat restaurarii si conservarii obiectivelor de patrimoniu istoric national si local, din Regiunea Centru, la sediul  Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru a fost depusa prima cerere de finantare, pregatita de municipalitatea din Alba Iulia. Apelul de proiecte pe aceasta prioritate este de tip competitiv si va fi deschis depunerii timp de 6 luni, valoarea unei cereri de finantare putand fi de maxim 5 milioane de euro, exceptie fiind obiectivele de patrimoniu inscrise pe lista UNESCO, unde valoarea maxima a proiectului  poate fi de maxim 10 milioane euro.

Palatul principilor din Alba IuliaAdministratia publica locala din municipiul Alba Iulia intentioneaza sa reabiliteze Palatul Principilor, printr-o cerere de finantare care sa puna in evidenta vestigiile din perioada Principatului Transilvan, pana la mijlocul secolului al XVII-lea, perioada in care Alba Iulia a fost capitala Transilvaniei, tinand seama si de etapele de constructie si de componentele artistice care trebuie sa fie conservate in situ din celelalte epoci: romana, medievala, renascentista. Amenajarile vizate prin proiect urmeaza sa redefineasca spatiile din Palat, luand in calcul crearea unui muzeu al Principatului Transilvaniei, impreuna cu alte spatii specifice acestei destinatii, respectiv o Sala a Dietei, o Sala de judecata, o Sala a paharnicilor, toate in zonele in care acestea au existat pana la remodelarile din perioada habsburgica, dar si o Sala a garzilor si o alta a Consiliului princiar. De asemenea, palatul reabilitat ar putea gazdui o sectie de arheologie/lapidar, un centru cultural si un centru de conferinte, un sediu de biblioteca, iar holul va fi utilizabil pentru evenimente culturale.

Pentru ca un proiect sa fie considerat eligibil, obiectivul restaurat trebuie sa fie deschis integral publicului vizitator dupa realizarea investitiei. Bugetul disponibil la nivelul Regiunii Centru, pentru finantare in cadrul prioritatii 5.1 din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, este de 33,83 milioane euro. Pe acest apel de proiecte cererile de finantare depuse in primele trei luni ale apelului vor parcurge etapele de verificare preliminara si evaluare tehnica si financiara, urmand a fi contractate direct cele care au obtinut cel putin 70 de puncte si care se incadreaza in alocarea financiara disponibila pentru acest apel. Proiectele care obtin 50 de puncte sau mai putin, vor fi respinse. Valoarea minima a unui proiect este de 100.000 euro, iar co-finantarea care trebuie asigurata de catre solicitant este de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile. Daca prin proiect se vor obtine venituri, solicitantul isi va majora cota de contributie tinand cont de valoarea veniturilor nete estimate.

Mai multe informatii si modelul cererii de finantare pe Prioritatea de Investitii 5.1 a POR 2014-2020 se gasesc pe pagina aferenta programului la nivelul Regiunii Centru, PI  5.1 (link), sau pe www.inforegio.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea