Un furnizor de energie NU a mai emis facturi din mai: Ce îi sfătuiește vicepreședintele ANRE pe români
Un furnizor de energie NU a mai emis facturi din mai: Ce îi sfătuiește vicepreședintele ANRE pe români
Unul dintre cei mai marii furnizori activi pe piața de energie electrică nu a mai emis facturi din luna mai pentru clienții care nu se încadrează la cele doua plafoane prevăzute de Ordonanța 27, a declarat vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, pentru B1 TV.
Plângeri și reclamații
„Am identificat recent plângeri și reclamații pe diverse căi, inclusiv prin presă, că unul dintre marii furnizori activi pe piața de energie electrică, pentru categoria de clienți care nu se încadrează la cele două plafoane prevăzute de Ordonanța 27, adică în anul 2021 au avut un consum mediu lunar de peste 300 de kWh, pentru această categorie de clienți, acest furnizor despre care vorbim nu a mai emis facturi din luna mai”, a declarat oficialul.
„Explicația companiei este că avut dificultăți în adaptarea sistemului informatic de facturare, de emitere a facturilor, după modificările legislative care au venit din aprilie încoace, Ordonanța 27, Ordonanța 42, Legea de aprobare a Ordonanței 27, cred că e Legea 206, acum Ordonanța 119”, a continuat el.
10 acte normative
Întrebat câte modificări de lege au fost făcute în total, Zoltan Nagy Bege a precizat: „Păi, asta, ultima, Ordonanța de 27, a fost emisă în martie și a fost modificată cu Ordonanța 42, cu Legea 206 și acum cu Ordonanța 119. Dacă vorbim de perioada 1 noiembrie 2021 – septembrie 2022, de când se aplică compensări sau plafonări, deci dacă plecăm de la Ordonanța 118 din 2021, sunt 10 acte normative care reglementează domeniul”.
„Ce pot să vă spun este că sunt și alți furnizori în piață și am constatat întârzieri în emiterea facturilor în această perioadă și la alți furnizori, dar o perioadă atât de lungă să nu fie emise facturi deloc nu se întâlnește la toți furnizorii. Unii s-au adaptat mai repede, alții mai târziu, vedem că sunt unii care nici măcar în patru-cinci luni nu reușesc să pună la punct aceste sisteme informatice”, a adăugat vicepreședintele ANRE.
Sfat pentru români
Legat de același subiect, Zoltan Nagy-Bege, a oferit, în cadrul unei conferințe organizate de România Inteligentă, un sfat celor care se confruntă cu o astfel de situație. „Sfatul nostru este ca cei care vor avea probleme financiare din acest punct de vedere să se adreseze furnizorului şi să ceară o eşalonare. În plus, fiecare client are un cont şi poate face acolo o plată în avans”, a îndemnat vicepreședintele ANRE.
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy Bege, a oferit explicații detaliate legate sistemul de plafonare a prețurilor la energie, dar și de facturile contestate.
Într-un interviu acordat jurnalistului Cosmin Prelipceanu, de la Digi24, oficialul ANRE a spus de ce este necesar să fie trimis indexul în fiecare lună. ”Un lucru este foarte clar. Încadrarea într-o tranșă de consum care beneficiază, sau nu beneficiază de schema de plafonare se face în funcție de istoricul de consum din 2021. Sunt practic 3 categorii de consumatori casnici. Sunt cei care în 2021 au avut un consum mediu sub 100 de kW/oră pe lună, cei care au fost între 100 și 300, și, respectiv, cei care au avut peste 300. Primele două categorii beneficiază de plafonare, de 68 de bani pe kW/oră cu TVA și toate tarifele incluse pentru prima categorie între 0 și 100, și 80 de bani pentru cei între 100 și 300.
Deci, practic, nu contează acum care este consumul lunar. Dacă anul trecut s-au încadrat într-una din categorii, pe toată perioada aplicării schemei, deci până la sfârșitul lunii august 2023, li se va aplica plafonul respectiv”, a spus interlocutorul postului de televiziune Digi24.
Sursă: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun