Rămâi conectat

Actualitate

Un dosar de corupție din fonduri europene a fost închis de către Curtea de Apel Alba Iulia. Un bărbat a fost achitat pentru o fraudă de 8 MILIOANE de lei

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

URS Construct

Un dosar de corupție din fonduri europene a fost închis de către Curtea de Apel Alba Iulia. Un bărbat a fost achitat pentru o fraudă de 8 MILIOANE de lei

Este vorba despre un om de afaceri din Cluj-Napoca (Tudor F.), care a participat la o licitaţie organizată de o altă firmă privată, cu sediul în acelaşi oraş, care a obţinut o finanţare din fonduri europene pentru construirea a două micro-hidrocentrale pe Râul Mic, în zona administrativă a oraşului Cugir, județul Alba.

Proiectul „Amenajare hidroenergetică Raul Mic, localitatea Cugir, jud Alba” a fost finanţat cu suma de aproximativ 9 milioane de lei prin Programul Operaţional Sectorial ”Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013”.

Proiectul a fost finalizat în 2013, cele două micro-hidricentrale intrând, ulterior, în funcţiune. Investiţia totală a fost de circa 19 milioane de lei. După obţinerea finanţării, a fost organizată o licitaţie în scopul derulării lucrărilor de construcţie la cele două micro-hidrocentrale. Printre ofertele transmise a fost şi cea a societăţii din Cluj administrată de inculpat. Potrivit procurorilor, pentru a putea participa la licitaţie şi, implicit, pentru a obţine lucrarea, acesta ar fi falsificat două formulare care atestau experienţa similară în domeniu.

Un dosar trimis în judecată de DNA Alba Iulia, privind o fraudă de peste 8 milioane de lei din fonduri europene, a fost finalizat definitiv cu achitarea administratorului acuzat de procurori.

Procurorii au găsit acte false, judecătorii nu
„Inculpatul a folosit în cadrul documentaţiei de calificare trei acte false pentru a dovedi contrar adevărului că societatea are experienţa similară necesară executării lucrărilor, prin aceasta determinându-i cu intenţie pe reprezentanţii Beneficiarului să atribuie şi să semneze contractul de achiziţie lucrări şi, la rândul său, să inducă în eroare, fără vinovăţie, Ministerul Energiei – Organismul Intermediar pentru Energie prin prezentarea cererii de rambursare şi a documentelor justificative privind câştigarea licitaţiei, cu consecinţa aprobării la plată a sumei de 8.272.473,15 lei”, se afirmă în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată omul de afaceri. Dosarul se află în judecată din 2017.

Pe 21 decembrie 2022, Curtea de Apel Alba Iulia a menținut hotărârea instanței de fond, care a dispus achitarea bărbatului pentru că infracţiunile de care este acuzat nu sunt prevăzute de legea penală.

Magistrații au considerat că firma a câştigat licitaţia în mod corect, îndeplinind cumulativ ambele condiţii: a oferit cel mai avantajos preţ, aşa cum rezultă din procesul verbal de deschidere a ofertelor şi a executat lucrări similare, în totalitate sau în curs de execuţie.

Instanţele au constatat, în plus, că infracţiunile de fals sunt prescrise, dar, în final, au constatat că nici acestea nu erau susținute de probele din dosar.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate Celebra carpetă „Răpirea din Serai”, care împodobea în anii comunismului sute de mii de sufragerii din România, a revenit în atenție, iar cei care mai […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea