Un consilier județean din Alba ar putea rămâne fără funcție. A pierdut definitiv procesul cu ANI, pentru incompatibilitate
Consilierul județean Traian Ursaleș (PMP), fost primar al comunei Meteș în perioada 2008 – 2016, a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI), care l-a identificat, în 2014, în incompatibilitate.
Deși a câștigat procesul la Curtea de Apel Alba Iulia, unde s-a dispus, în 2015, anularea raportului întocmit de ANI, la Înalta Curte de Casație s-a admis apelul Agenției și, în rejudecare, s-a respins acțiunea formulată de Traian Ursaleș.
”Admite recursul declarat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei nr. 21/2015 din 6 februarie 2015 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa civilă recurată şi, în rejudecare, respinge acţiunea, ca neîntemeiată. Definitivă”, se precizează în dispozitivul sentinței din 19 februarie 2019.
ANI a constatat că Traian Ursaleș s-a aflat în stare de incompatibilitate, încălcând prevederile legale referitoare la incompatibilități, întrucât a exercitat funcția de primar concomitent cu cea de membru în Consiliul de administrație al școlii cu clasele I-VIII Meteș în perioada 2008 – 2013.
Consilierul județean a contestat raportul susținând că a fost mandatat de autoritatea deliberativă să reprezinte Consiliul Local al Comunei Meteș în consiliul de administrație al școlii. A mai susținut că nu a participat în calitate de membru persoană fizică, ci a fost desemnat ca reprezentant al Consiliului Local și a acceptat această desemnare fără să cunoască faptul că ar exista o incompatibilitate între cele două funcții, iar prin votul său nu a influențat în niciun fel hotărârile luate.
În raport, reprezentanții ANI au precizat că Ursaleș a participat la șase ședințe ale Consiliului de Administrație al unității de învățământ și a luat parte la procesul de votare, desfășurat în cadrul acestuia.
Instanța de fond, Curtea de Apel Alba Iulia, a respins precizările din raportul de constatare pe motiv că posibilitatea ca primarul să fie membru al consiliului de administrație este prevăzută de legea administrației publice locale și legea aducației naționale.
”Intenția legiuitorului rezultată din prevederile Legii 215/2001 și Legii educației naționale a fost ca primarul să fie membru în consiliul de administrație al școlii fără ca îndeplinirea acestei obligații legale să poată fi considerată o încălcare a regimului incompatibilităților prevăzut de Legea 161/2003. În prezența acestor considerente, celelalte aspecte privind prezența primarului la ședințele consiliului de administrație al școlii, capacitatea sa de a influența deciziile consiliului, necunoașterea legii și lipsa voinței reclamantului de a fi membru în consiliul de administrație al școlii, sunt irelevante în soluționarea cauzei”, astfel a motivat Curtea de Apel decizia din 2015.
În final, aceasta a fost considerată neleagală de către ÎCCJ, care a considerat, definitiv, că Traian Ursaleș s-a aflat în stare de incompatibilitate, lucru care ar putea atrage pierderea mandatului de consilier județean și imposibilitatea unei noi candidaturi în 2020.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
DSP Alba s-a autosesizat în cazul bărbatului DECEDAT la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia. Ce măsuri vor fi luate
DSP Alba s-a autosesizat în cazul bărbatului DECEDAT la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia. Ce măsuri vor fi luate Direcția de Sănătate Publică Alba s-a autosesizat în cazul bărbatului în vârstă de 76 de ani, decedat în 2 februarie 2025, în cadrul secției de neurologie a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. Citește și: […]