Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un bărbat din Alba a pus ilegal patru aparate de păcănele într-un bar. Daunele uriașe pe care trebuie să le plătească după 10 ani

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

A pus ilegal patru aparate de păcănele într-un bar. Daunele uriașe pe care trebuie să le plătească după 10 ani

Un bărbat care a organizat într-un bar din orașul Abrud, județul Alba, activităţi de jocuri de noroc fără a deţine licenţă sau autorizaţie trebuie să plătească o sumă uriașă ca prejudiciu la bugetul statului.

Șandor S. nu s-a gândit probabil că decizia de a pune, ilegal, patru aparate de jocuri de noroc într-un bar din orașul unde locuiește îl va afecta toată viața. S-a întâmplat în 2014, în perioada lunilor mai – iunie. Fapta reprezintă infracțiune, care a fost descoperită, cercetată și a rezultat un dosar penal ce a fost trimis în judecată în 2019.

Dosarul se află la a doua rejudecare, pentru că magistrații de la Judecătoria Câmpeni nu au stabilit corect, inițial, prejudiciul. Ulterior, pentru că niciun judecător de aici nu a mai putut prelua dosarul, cauza a fost strămutată la Judecătoria Alba Iulia.

Bărbatul a scăpat de fapta penală, care s-a prescris de mai bine de 3 ani. Nu și de achitarea sumei datorate statului.

Potrivit practicii judiciare, în cazul exploatării jocurilor de noroc fără autorizaţie şi fără licenţă de funcţionare de către o persoană fizică sau o persoană juridică, prejudiciul cauzat statului pentru încălcarea dreptului său de monopol îl reprezintă contravaloarea tuturor taxelor pentru obţinerea licenţei şi autorizaţiei de exploatare – şi nu doar taxa anuală achitată pentru licenţă, precum şi taxa de exploatare raportată la numărul efectiv de aparate exploatate.

Popriri pe toate conturile inculpatului
În 23 noiembrie 2023, Judecătoria Alba Iulia a admis acțiunea ANAF și l-a obligat pe bărbatul din Alba să achite suma de 800.000 lei, reprezentând contravaloarea taxei anuale de licenţă de organizator de jocuri de noroc şi a taxei anuale minimale de exploatare a jocurilor de noroc. Fiecare dintre cele două taxe sunt în sumă de 400.000 de lei.

„În jurisprudenţa instanţelor penale, referitor la prejudiciul adus bugetului consolidat al statului, latura civilă a fost soluţionată, în general, în sensul că prejudiciul rezultat din infracţiune este cel fiscal, reprezentat de toate taxele de licenţă şi de autorizare neachitate pentru un număr minim de aparate, de tip slot-machine prevăzut de lege pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, conform reglementărilor în vigoare la data săvârșirii faptei, astfel că în speţă prejudiciul total adus bugetului consolidat al statului este de 800.000 lei”, se precizează în hotărârea instanței din Alba Iulia.

Judecătorul a instituit „măsura asigurătorie constând în poprirea asupra tuturor conturilor bancare ale inculpatului până la concurenţa sumei de 800.000 lei, în limita unei treimi din venitul lunar”.

Hotărârea nu este definitivă și poate fi contestată la instanța superioară.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia luptă în instanță să recupereze 500 mp teren din pasajul din centrul municipiului

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia luptă în instanță să recupereze 500 mp teren din pasajul din centrul municipiului Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia au aprobat respingerea plângerii prealabile formulate împotriva HCL521/2023, prin care administrația locală dorește recuperarea a 505 mp teren din zona pasajului de lângă sediul primăriei. Este vorba despre terasa restaurantului Erol și accesele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea