Ultramaratonistul fără o mână din Aiud a pornit în cursa vieții lui! Vrea să străbată România, de la vest la est, pentru copiii bolnavi de cancer
Ultramaratonistul Levente Polgar Ioan, un tânăr din Aiud, județul Alba, care a rămas de la vârsta de șase ani fără o mână în urma unui accident feroviar, își propune să străbată România de la Vama Jimbolia la Vama Veche, purtând un echipament cu numele Asociației ”Little People” și cu mesajul donați doi euro pentru a ajuta copiii bolnavi de cancer. Această cursă, care a început duminică, este cea mai mare provocare din viața sa.
Levente Polgar Ioan, căruia prietenii îi spun Levi, a declarat că își propune să alerge din județul Timiș până în județul Constanța, traseu pe care ar urma să-l parcurgă, în 11-12 zile.
Acesta mai este însoțit de doi prieteni care vor străbate traseul pe biciclete. Ruta stabilită este: Vama Jimbolia – Timișoara – Arad – Deva – Simeria – Orăștie – Sebeș – Sibiu – Făgăraș – Brașov – București – Constanța – Vama Veche. Acesta precizează că se va odihni, în adăposturi pe care le va improviza, ”pe marginea drumului, când pică balamalele”, maxim 180 de minute la fiecare 24 de ore.
Ultramaratonistul a postat, în ziua plecării, un mesaj pe contul său de Facebook: ”Cei care doriți sa ne ajutați în aceasta expediție fie pe traseu cu alimente, fructe, gheață, apa rece, sau avem un cont din care ne vom gestiona pe durata deplasării noastre din Jimbolia la Vama Veche. RO24BTRLRONCRT0329751501 cont deschis pe numele POLGAR LEVENTE IOAN , SURPLUSUL VA FI DONAT !!!! Va mulțumim frumos”, a scris Levi.
”De ce alerg? De ce această cursă? Pentru a duce mai departe mesajul Asociației ”Little People”, care susține copiii bolnavi de cancer. Voi purta îmbrăcăminte cu mesajul ”donați doi euro pentru a ajuta copiii bolnavi de cancer”, pentru ca toată suflarea, de la vest, la est, să-l vadă. Această cursă, de circa 960 de kilometri, trebuie dusă cu mintea, nu cu picioarele. Este o mare provocare pentru mine pentru că urmează să tranzitez mai multe zone ale țării, plec din Banat și ajung în Dobrogea. Sunt oameni diferiți, cu obiceiuri diferite. Mă aștept să întâlnesc persoane ostile, dar și persoane care să-mi întindă un pahar cu apă. Este prima competiție la care nu o să primesc aplauze, diplome sau medalii la finish, însă voi avea o extraordinară mulțumire sufletească. Pentru că iubesc România, voi avea la mine, în permanență, steagul tricolor”, a spus Levi.
Ultramaratonistul a adăugat că greul vine de la București, la Slobozia, unde căldura va fi un obstacol puternic.
”De la București va începe iadul. Aș prefera să ajung în Capitală în a șasea zi. După cum am precizat, nu mă voi odihni la hotel, ci doar în hamace sau alte în adăposturi improvizate, deoarece doresc să mă sacrific pentru copiii bolnavi. Indiferent cum se va încheia această provocare, doresc să le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături”, a afirmat Levi.
Tânărul a mai spus că aceasta este cea mai mare provocare din viața sa, iar, când va ajunge în Vama Veche, primul lucru pe care-l va face, își va suna mama, după care va face o baie în Marea Neagră, fericit că a plecat ”de pe uscat și a ajuns în apă”.
Levente Polgar Ioan este un tânăr de 33 de ani, născut în Aiud, care, deși nu are o mână, lucrează în construcții, iar, în lipsa unor sponsori, o parte din banii câștigați îi investește în echipamente sportive. Totul, pentru a duce mai departe mesajul Asociației ”Little People”, ce are ca scop îmbunătățirea calității vieții copiilor și a tinerilor bolnavi de cancer.
Deși a participat în 2015 la peste 45 de competiții la care a parcurs, în total, circa 13.000 de kilometri, Levi nu se consideră un sportiv profesionist și aleargă să ”miște” ceva pentru cei care ”nu pot să vadă luminița de la capătul tunelului”. Acesta vrea să fie un promotor al mesajului ”ajutați copiii bolnavi de cancer”, iar cei care îi văd mesajul să doneze pentru cei aflați în suferință.
Traversarea României nu este singura lui provocare din acest an. Levi s-a calificat la un concurs internațional, pe Mont Blanc (Ultra Trail du Mont-Blanc), alături de alți opt sportivi din România, unde va alerga, în august, 180 de kilometri pentru aceeași cauză nobilă.
La vârsta de șase ani, Levi, care s-a arătat a fi un munte de ambiție, a fost lovit de tren în gara Aiudului și, cu toate că a rămas fără o mână, el nu a pierdut șansa la o viață normală, iar handicapul său nu l-a împiedicat să-și continue drumul. Chiar și după atâția ani, încă mai simte privirile oamenilor și acest lucru ”nu pentru că trece sportivul Levente Polgar Ioan pe lângă ei”.
El spune că reușește să ajungă la linia de sosire a fiecărui maraton doar gândindu-se la copiii aflați în suferință și nu este interesat de locurile unu, doi sau trei. Levente, un om care știe ce este suferința, nu caută premii, medalii, aplauze, sau aprecierea publică, ci doar să ajute copiii bolnavi de cancer și pe cei cu handicap locomotor.
Întrebat fiind cum ar fi decurs viața sa, din punct de vedere sportiv, dacă nu ar fi avut stupidul accident în care și-a pierdut mâna, Levi a răspuns: ”cu siguranță nu aș fi ajuns aici…”
[nggallery id=2357]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator
TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator Doi bărbați au fost găsiți miercuri, 22 ianuarie 2025, DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator. Citește și: TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit […]