Rămâi conectat

Cultură Educație

Tururi ghidate de noapte, în Cetatea Alba Carolina, o alternativă la zilele caniculare și la problema traficului după închiderea circulației pe Valea Oltului: ”Vizita la Alba Iulia, o experiență cu trăiri pentru suflet”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tururi ghidate de noapte, în Cetatea Alba Carolina, o alternativă la zilele caniculare și la problema traficului după închiderea circulației pe Valea Oltului: ”Vizita la Alba Iulia, o experiență cu trăiri pentru suflet”

Căldura tot mai mare și îngreunarea traficului, datorată lucrărilor ce se desfășoară pe Valea Oltului, au făcut ca la Alba Iulia să apară o nouă experiență turistică: turul de noapte.

Se poate spune că în tot răul găsim și o parte bună, doar că trebuie să o căutăm.

Prezența autocarelor cu turiști în Cetatea Alba este diminuată în mod evident și de lucrările ce se desfășoară pe Valea Oltului care au ,,dat peste cap” organizarea mai multor excursii care aveau ca destinație sau ca punct de tranzit Alba Iulia. În aceste condiții, programul excursiei a fost modificat sau simplificat ca să se poată face față noilor condiții de trafic. Au de suferit în această perioadă de timp și excursiile venite dinspre Bulgaria și, deși începutul anului promitea prezența unor turiști bulgari în România, inclusiv la Alba Iulia, lucrările la podul peste Dunăre au făcut ca aceste planuri să se modifice.

În momentul de față, din surse din interiorul sectorului turistic știm ca trecerea podului peste Dunăre la Giurgiu întârzie cu aproximativ 90 minute o excursie planificată ce include și acest traseu. În aceste condiții, planificarea excursiei este compromisă cu atât mai mult cu cât și șoferii autocarelor trebuie să respecte cu strictețe specificațiile referitoare la timpii de odihnă.

Sunt vremuri nu prea ușoare din acest punct de vedere și la acestea se adaugă căldura toridă care urcă de asemenea consumul de combustibil.

Întârzierile datorate traficului și străduința de a îndeplini condițiile contractuale față de clienții agențiilor de turism ne fac să ne adaptăm acestor noi condiții și să încercăm să găsim soluții pentru ca acești oameni să nu fie foarte afectați de noile condiții astfel că, analizând situația, încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru turiștii care ajung la Alba Iulia.

Citește și: FOTO | Jurnalistă venită pentru prima dată la Alba Iulia: ”Zici că ești în altă țară, doar că fără turiști. Pe aici, bate vântul”

Turul de noapte inițial a fost un proiect mai vechi gândit pentru cuplurile care doreau o seară deosebită la Alba Iulia în vremurile în care era și trăsura cu cai. Datorită circumstanțelor, acest proiect nu s-a bucurat de o promovare intensă, dar acum am readaptat conceptul la situația actuală. Putem spune că de data aceasta ne îndeamnă necesitatea și profitând de iluminarea deosebit de frumoasă a monumentelor si a clădirilor istorice din interiorul Cetății Alba Carolina, am creat acest tur de noapte ce se remarcă drept o experiență unică. Jocurile de lumină și umbră scot în evidență trăsăturile barocului austriac și atlanții primesc o forță și o expresivitate deosebită. Lumina și umbra completează povestea ducând experiența la un alt nivel.

Sunt desigur și câteva neajunsuri în sensul în care nu se pot prezenta anumite obiective turistice foarte importante în interior și oamenii au o primă reacție ușor reticentă pentru că sunt obosiți . Cu diplomație și cu o organizare bună însă, mișcarea de după cină devine deosebit de interesantă. După primele momente petrecute împreună, oamenii încep să se bucure de plimbarea relaxantă care îi va duce nu numai în arealul cetății ci și printre secole de istorie prin intermediul prezentării.

Un alt mare avantaj al Turului de noapte este faptul că poate duce la completarea vizitei în ziua următoare. Nu este un secret faptul că vizita cu ghizii care sunt membrii ai asociației noastre și ai FNGTR nu este doar o prezentare ci și un motor de promovare a muzeelor ș celorlalte puncte de interes din cetate și respectă câteva principii de bază în acest sens.

În primul rând, este o prezentare generală care se adaptează întocmai cerințelor organizatorului în ceea ce privește timpul alocat. Desigur, încercăm să obținem cât mai mult timp, dar decizia finală aparține organizatorului.

În al doilea rând, pe parcursul vizitei, pe lângă obiective, introducem întotdeauna și informații legate de muzeele, expozițiile și evenimentele perioadei. Costuri pentru intrare, durata vizitei etc și facem referire la absolut toate muzeele: Muzeul Unirii și Sala Unirii, Muzeul ,,Principia”, Muzeul ,,Palatul Princiar”, Traseul Celor Trei Fortificații, Expoziția de la Episcopia Catolică, Turnul catedralei, Museikon, Expoziția etnografică și de asemenea recomandăm vizita cu microbuzul electric Turul Bastioanelor pentru completarea informațiilor în ceea ce privește sistemul de apărare al cetății.

În al treilea rând, am venit în sprijinul comercianților și am adaptat turul pentru a stimula consumul. Chiar dacă aparent ocolim comercianții, situația nu se prezintă deloc așa. Devierea de la axul central al cetății nu se face pentru a ocoli comercianții, ci pentru a arăta turiștilor lucruri mai puțin cunoscute și deosebit de interesante ce se găsesc pe peretele sudic al Catedralei Romano-Catolice: un ceas solar și urme de ghiulele. Pe de altă parte, în cazul copiilor, este foarte greu să le menținem atenția captată pe toată durata prezentării, iar prezența în zona centrală ar distrage foarte mult atenția lor. Este important însă de reținut faptul că circuitul se termină în latura opusă a cetății și acești turiști se întorc liber în zona centrală si fiecare cumpără ce dorește: suveniruri, cafea sau altele.

Turul de noapte poate fi completat în dimineața următoare cu vizita cu ghid sau liberă, la oricare din obiectivele menționate anterior, în funcție de alegerea turiștilor.

Departe de arșița zilei, la răcoarea serii, turul nocturn oferă trăiri deosebite, fiind recomandat atât grupurilor organizate cât și cuplurilor. Experiența trăită poate fi completată cu o cina la un restaurant sau cu o odihnă bine-meritată care desigur, după lungul drum cu autocarul, este așteptată și dorită mai ales acum după dezmorțirea picioarelor.

Cea ce ne dorim este ca vizita la Alba Iulia să nu fie doar o simplă vizită, ci o experiență cu trăiri pentru suflet. Turiștii știu că ceea ce aud nu este decât o mică parte din Marea Carte de istorie a orașului, iar după o zi plină nu așteaptă de la noi un referat de istorie ci mai degrabă o experiență care să-i facă să revină în Orașul Alb, Alba Iulia pe care oricum majoritatea îl au în suflet si trebuie doar să îl re-descopere. Eu și colegii mei ne străduim să oferim experiența memorabilă pe care oamenii o așteaptă și le mulțumesc tuturor celor care au încredere în noi!

Dan Chindriș, Ghid de turism

Foto: Tudor Gongu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, premiul I și II la concursul național ”Eroul meu de ieri și de azi”: Povești de viață impresionante așezate pe hârtie de Iulia Laza, Lucas Popescu și Raluca Ramf

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, premiul I și II la concursul național ”Eroul meu de ieri și de azi”: Povești de viață impresionante așezate pe hârtie de Iulia Laza, Lucas Popescu și Raluca Ramf Poveștile din trecut ale veteranilor de război, ale prizonierilor sau ale celor deportați sunt povești de viață impresionante. Elevii colegiului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea