Tulnicăresele „Moaţele” din Apuseni – itinerariu muzical la Carnavalul de la Veneţia
După ce, în 2008, România a fost ţară invitată de onoare la Carnavalul veneţian, şi în acest an vor fi prezenţe româneşti în lagună. Grupul de tulnicărese „Moaţele” din Câmpeni – Alba va susţine un recital la Carnavalul de la Veneţia.
Sâmbătă, 18 februarie 2017, începând cu ora 12,30, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu VELA Spa şi Ateneo Veneto, organizează, în cadrul ediţiei din acest an a Carnavalului de la Veneţia, un itinerar muzical ce va fi susţinut de grupul de tulnicărese „MOAŢELE” din Câmpeni – Alba.
Traseul muzical va începe la ora 12:30, la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (Campo Santa Fosca – Cannaregio 2214) continuă la ora 13:30 la TIM Future Center din Veneţia (Campo San Salvador 4826) și la ora 14:30 la Ateneo Veneto din Veneţia (Campo San Fantin 1897) şi se va încheia în Piaţa San Marco.
Grupul de tulnicărese „MOAŢELE” din Câmpeni – Alba a fost înfiinţat în anul 2006 şi are în componenţă tinere talentate şi iubitore de folclor, care doresc să ducă mai departe acest vechi obicei: cântatul din tulnic. Până în prezent au participat la mai multe evenimente culturale, cum ar fi: deschiderea spectacolului folcloric în cadrul summit-ului NATO de la Bucureşti (2008) cu participarea a 49 de preşedinţi de stat; marcarea intrării României în cadrul Uniunii Europene la Bucureşti (2007); participarea la deschiderea diferitelor evenimente culturale organizate sub egida Institutului Cultural Român în Spania, Germania, Austria, Franţa şi România; deschiderea unor importante evenimente folclorice cum ar fi: Festivalul de Folclor de la Mamaia, Festivalul «Strugurele de Aur» din Alba Iulia, Festivalul «Ioan Macrea» din Sibiu, Festivalul „Maria Lătăreţu” din Târgu Jiu, Festivalul „Maria Tănase” din Craiova, Festivalul „Sus, sus, sus la moţi în munte” din Câmpeni, Festivalul „Mureş, pe marginea ta” din Ocna Mureş.
Carnavalul de la Veneţia este organizat, prin tradiţie, înaintea Postului Paştelui (catolic); prima ediţie a avut loc la anul 1162, dar prima atestare documentare datează din 1268.
Carnavalul veneţian a atins apogeul în secolul al XVIII-lea, iar în 1930 a fost interzis de Mussolini. A fost reluat abia peste mulţi ani, în 1979.
Celebru pentru măştile şi costumele purtate de participanţi, Carnavalul de la Veneţia şi-a schimbat, în perioada contemporană, paradigma: a trecut de la frivolitate şi libertinaj, la cultură.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Călin Hartzos, șeful Promoției 2024–„Avram Iancu-200” la Colegiului Militar din Alba Iulia, placheta de onoare a școlii, pentru performanțele obținute. Tânărul este student la Academie Forțelor Aeriene a SUA
FOTO | Călin Hartzos, șeful Promoției 2024–„Avram Iancu-200” la Colegiului Militar din Alba Iulia, placheta de onoare a școlii, pentru performanțele obținute. Tânărul este student la Academie Forțelor Aeriene a SUA Călin Hartzos este unul dintre cei mai valoroși absolvenți ai Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Băiatul, șef al Promoției 2024 – „Avram […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 17 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 10 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor