Troiţa din satul Soharu (Abrud)
Marile sărbători, religioase îndeosebi, sunt respectate şi cinstite de sohăreni, ca fiind momente solemne de primă importanţă. Deşi populaţia din acest sat s-a micşorat foarte mult din cauza dispariţiei unor activităţi vitale din zonă, aşa cum a fost cea a mineritului particular de la Roşia Montană, Bucium, Zlatna, sprijinul material al credincioşilor pentru cheltuielile necesare întreţinerii bisericii şi a cultului religios de aici se menţine, remarcându-se şi unele completări în acest domeniu. Se remarcă în această privinţă introducerea iluminatului electric şi a încălzitului în această biserică. Asta, bineînţeles, pe lângă lucrările şi cheltuielile de întreţinere, de reparaţii, de consolidări ale terenului din amonte, cu ziduri de sprijin etc.
O realizare recentă aici este şi refacerea troiţei din zona de Vest a bisericii, ce fusese deteriorată de timp şi de intemperii. Prin bunăvoinţa şi munca unor săteni harnici şi credincioşi s-a putut reface această troiţă şi a se reda în foarte bune condiţiuni. Se remarcă în această acţiune munca tâmplarului Nicolae Felea, a zidarului Aurel Nariţa, cu fiul său Aurel şi nepoţii Nicolae şi Ioan Nariţa, ajutaţi fiind de Romulus Cioara, crâsnicul bisericii din Soharu. Şindrila din acoperişul troiţei a fost adusă de la Albac, de către conducătorul auto Tiberiu Vesa. Asta spre a se menţine tradiţia acoperirii şi cu şindrilă.
Pentru partea artistică – religioasă s-au lipit pe cruce copii după picturile „Botezul Domnului” de G.M. Tattarescu 1850 – şi „Răstignirea lui Iisus” după icoana de pe iconostasul bisericii, autor Simeon Saltan – 1864 – donaţie Pavel Bidiga în anul 1931, bunicul meu după mamă.
Cheltuielile pentru manopera şi materialele necesare operaţiilor amintite s-au suportat în mare parte de către ing. Ioan Felea lui Ioan, originar din acest sat, precum şi de către cei menţionaţi. Lângă troiţă s-a reaşezat o masă rotundă din piatră rămasă de la moara bătrânului preot Anca, decedat în 1914 şi al cărui mormânt se află în cimitirul bisericii, hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” lângă peretele acesteia. Conform tradiţiei, în 6 ianuarie 2011, de Bobotează, s-a oficiat aici sfinţirea apei de către părintele Petru Corpade, parohul bisericii amintite, cu participarea a peste 40 de credincioşi.
Ioan FELEA, Cluj Napoca
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana