Trei partide parlamentare şi-au prezentat partitura pentru dezvoltarea agriculturii României
Ieri, 7 octombrie a.c, de la ora 10.00 , la Hotel „Parc” din Alba Iulia a avut loc reuniunea Departamentului pentru Industrie Alimentară şi Siguranţă Alimentară al Partidului Social Democrat, întâlnire la care au participat preşedinţii departamentelor judeţene pentru industrie alimentară ale organizaţiilor PSD din zonele Ardeal şi Banat, din 16 judeţe, senatori şi deputaţi ai partidului. Departamentul pentru Industrie Alimentară al PSD este coordonat, la nivel naţional, de dr. Ioan Dîrzu, preşedintele PSD Alba, prezent şi el la eveniment. Alături de liderul PSD Alba, la reuniune au mai participat Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, senatorul Petre Daea, preşedintele Departamentului pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală al PSD, Codrin Ştefănescu, secretarul Consiliului Naţional al PSD, Ovidiu Jidveian, preşedintele PSD Alba Iulia, Bogdan Medrea, liderul TSD Alba, precum şi alţi social democraţi din judeţ. Senatorul Petre Daea a amintit în discursul său că „agricultura şi industria alimentară, hrana omenirii, sunt foarte importante dacă ţinem seama de temerile multor specialişti. De la Alba Iulia vrem să dăm un semnal important că 3 partide din Parlament au compus o partitură politică pentru a guverna un domeniu foarte dificil, agricultura….Mai tot timpul se vorbeşte de lipsa soluţiilor, dar USL a demonstrat de multe ori că are soluţii. S-a spus de puţine ori că USL a lansat programe în toate domeniile importante, avem oameni şi idei şi ele trebuie puse în valoare…Nu trebuie să luăm ţara de unde am lăsat-o, ci de unde o lasă ei. Datele problemei sunt altele şi programul pe care-l lansăm azi (n.r., ieri) trebuie completat cu detalii în fiecare zi şi oră”.
La rândul său, Codrin Ştefănescu, secretarul CN al PSD, fost parlamentar de Alba, a amintit că „oamenii au mari aşteptări de la noi, se întreabă dacă mai rezistă şi cât, sub această guvernare. Acum, statul e cel mai mare sabotor al interesului cetăţeanului! Noi am putea hrăni 85 milioane locuitori, dar din pricina unei guvernări dezastruoase de-abia trăim de la o zi la alta, din importuri, nu din propria producţie. Legislaţia noastră descurajează producătorul, e un coşmar. Am ajuns să fim singura ţară din UE în care statul face tot ce poate pentru a stopa producţia autohtonă şi sunt tot mai puţine locuri de muncă. În statul lui Boc trebuie să fim pregătiţi în orice moment pentru guvernare!” Ioan Dîrzu, liderul PSD Alba a subliniat că, din păcate, avem tot mai puţin animale şi e cam târziu să se vorbească, în ţara noastră, de înfiinţarea unor abatoare, asta pentru că nu mai avem ce sacrifica. De mai mulţi ani, DSVSA nu mai informează producătorul român, ci îl sancţionează. Nu avem agricultură şi industrie alimentară şi locurile de muncă sunt tot mai puţine de la o zi la alta. Din păcate, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, născut la noi în judeţ, nu are nimic comun cu agricultura şi nici cu mediul universitar. Gândirea lui Tabără e rămasă în urmă cu cel puţin 20-25 de ani. Nu îşi dă seama că noi nu putem fi în competiţie cu alte state europene pentru că tot ce se produce acolo e subvenţionat, şi se mai acordă şi prime pentru export. Apoi, hipermarketurile de la noi recurg la disconturi mari, fermierul câştigă 15 la sută, iar supermarketul 40 la sută. Nu e normal să nu susţinem agricultura, dar din păcate în ultimii ani s-a ajuns ca românii să nu mai aibă capacitate de reacţie”. Şi Adrian Năstase a subliniat faptul că nu e admisibil ca în România să importăm 90 la sută carne de vită, 75 la sută carne de porc, 70 la sută carne de pasăre şi 45 la sută lapte. Despre ce ţară vorbim?…Trebuie să privim înainte, să ne uităm şi la vecini. Să luăm exemplul Ungariei în privinţa concesionării terenurilor pentru străini, au reglementări foarte stricte, de ce nu preluăm de la ei nimic, luăm din afară numai lucruri rele!? Potrivit statisticilor, la noi a scăzut cu peste 30 la sută efectivul bovinelor şi tot la fel al ovinelor, în 2010, faţă de 2002. Statul nu trebuie să înfiinţeze ferme, dar să direcţioneze interesul spre anumite activităţi!!” Adrian Năstase a mai amintit şi de organizarea unor ateliere de lucru pe agricultură şi mediu, în cadrul cărora se va discuta despre statul social responsabil şi statul de drept. Liderul PSD a încheiat mulţumindu-i domnului Ioan Dîrzu pentru ospitalitate şi domnului Daea pentru complicitate. Au avut loc apoi dezbateri pe diferite teme din agricultură, s-au propus soluţii şi proiecte de care PSD să ţină seama pe viitor.
Adriana DURIGĂ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Lucrările la podul de peste râul Mureș, între Blandiana și Șibot, se vor relua în primele luni ale anului viitor
Lucrările la podul de peste râul Mureș, între Blandiana și Șibot, se vor relua în primele luni ale anului viitor În perioada august-decembrie 2024 Comuna Blandiana a derulat în cadrul SEAP procedura de atribuire a contractului de lucrări pentru restul de executat la investiția CONSTRUIRE POD PESTE RÂUL MUREȘ ÎN COMUNA BLANDIANA, JUDEȚUL ALBA (CONTINUARE […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 10 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 14 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 2 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri