Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Trei-fraţi-pătaţi – planta care vindecă toate bolile de piele

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

La o primă vedere pare, mai degrabă, modestă: o iarbă măruntă, fragilă, crescută pe margini de drum. Doar florile îţi atrag atenţia prin culorile lor diferite şi vii, şi mireasma suavă, de toporaşi. Dar deşi îţi vine mai degrabă s-o mângâi decât s-o vâri în cana cu ceai, planta aceasta este un medicament natural redutabil, care poate salva vieţi.

Trei-fraţi-pătaţi se numără printre detoxifiantele cele mai puternice din flora medicinală mondială. Or, detoxifierea înseamnă deja jumătate de tratament, în unele cazuri, chiar şi vindecarea totală. Ca atare, nu este de mirare că utilizările sale terapeutice sunt extrem de diverse. În medicina noastră populară, de pildă, este cunoscută drept iarba care vindecă toate bolile de piele.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Există nenumărate tradiţii, descântece şi credinţe legate de puterea ei neobişnuită. Legenda spune că au fost odată trei feciori de împărat, frumoşi şi viteji, care s-au pornit cu toţii la luptă, să biruiască un balaur înfricoşător, care îi înspăimântă de ani de zile pe supuşii tatălui lor. Când cei trei voinici erau gata să-l răpună, balaurul le-a spus că, dacă nu-l vor lăsa în viaţă, mare năpastă se va abate asupra lor. Dar ei aveau inimi viteze şi nu s-au dat înapoi, omorându-l. Şi numai ce şi-a dat suflarea jivina, că toată faţa şi pielea li s-a umplut de bube, şi din frumuseţea lor strălucitoare nu a mai rămas nimic. Cum nu se mai puteau arăta aşa în lume, s-au pus în genunchi şi au început a se ruga să li se curme suferinţa. Iar Dumnezeu le-a ascultat ruga şi i-a transformat într-o floare cu tulpina fragedă, cu miros abia simţit şi suav, care vindecă toate bolile pielii. Această floare se cheamă Trei-fraţi-pătaţi.

*Cartea de vizită

Denumirea sa latină este Viola tricolor şi o întâlnim în zona temperată din Europa, Asia Occidentală şi Africa de Nord. Se mai numeşte şi panseluţa sălbatică şi creşte spontan prin fâneţele de munte, dar şi pe câmpuri, pe pajişti, în locuri virane şi la margini de drum. Mare iubitoare de lumină şi de umiditate, uneori formează, acolo unde găseşte condiţii propice, adevărate lanuri colorate şi delicate. În zona câmpiei, florile au o culoare galben deschis (ca lămâia), cu pete albe către interior. La munte, culoarea ei specifică este albastru spre violet, cu mijlocul galben.

Floricelele au un diametru de maximum 1,5 centimetri, apar câte una singură pe tulpină, care rareori creşte mai înaltă de 15 centimetri, iar frunzele sunt ovale, cu marginea dinţată. Înfloreşte de la sfârşitul lui aprilie şi până în septembrie. Este o plantă anuală, adică se regenerează din sămânţă, de la un an la altul. Ca atare, culegerea plantei în exces poate duce la dispariţia ei, deoarece nu mai există sursă de seminţe pentru generaţia următoare.

Din cele mai vechi timpuri, florile au fost folosite pentru crearea vopselelor galbene, verzi și verzui-albăstrui, în timp ce frunzele sunt folosite în producerea unui indicator chimic.

*Recoltare

Se culeg tulpinile înflorite cu tot cu frunze, dar fără rădăcini. De regulă, sunt foarte moi şi se rup cu multă uşurinţă, aşa încât nu este nevoie de cuţit la cules. Doar la câmpie, unde creşte în dimensiuni foarte mari, este nevoie de cuţit sau de seceră pentru a recolta planta. Se poate folosi proaspătă (din frunze şi tulpini se extrage sucul) sau, mai frecvent, uscată.

Uscarea se face în strat subţire, în locuri umbroase şi foarte bine aerisite. O dată pe zi, planta trebuie întoarsă, mai ales dacă în locul de uscare aerul nu circulă suficient. Este o plantă care conţine foarte multă apă, aşa încât trebuie ventilată suficient în timpul uscării. Prin uscare, dintr-un kilogram de plantă proaspătă rezultă doar 120-150 de grame de produs uscat. Termenul de valabilitate al plantei uscate este de maximum doi ani.

Preparate din Trei-fraţi-pătaţi

*Infuzia combinată. Două linguri de frunze şi flori uscate, nemăcinate (doar mărunţite puţin), se pun cu o cană (250 ml) de apă la înmuiat de seara până dimineaţa. A doua zi se filtrează licoarea rezultată (care nu este altceva decât un macerat), iar planta rămasă se opăreşte cu încă o cană de apă. După ce se lasă să se răcească vreme de o jumătate de oră, la temperatura camerei, această infuzie se filtrează. La sfârşit, se combină maceratul cu infuzia răcită. Se beau 3-4 căni de ceai pe zi, pe stomacul gol.

*Pulberea. Planta uscată se mărunţeşte bine cu o râşniţă electrică, după care se face o cernere cu sita pentru făină albă. Se ia câte o linguriţă rasă de pulbere, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Înainte de a înghiţi pulberea cu puţină apă, ea se ţine timp de câteva minute sub limbă.

*Tinctura. Planta uscată de mărunţeşte fin cu ajutorul râşniţei electrice de cafea sau în piuă. Se pun 20 linguri de pulbere într-un borcan cu filet, adăugându-se apoi două pahare de alcool alimentar (de 90-96 de grade) şi un pahar de apă. Se amestecă totul cât mai bine. Se închide borcanul şi se lasă conţinutul la macerat vreme de 10 zile, după care tinctura obţinută se filtrează prin tifon şi se trage în sticluţe mici, închise la culoare.

*Cataplasma. Iarba uscată de Trei-fraţi-pătaţi se macină cu ajutorul râşniţei electrice de cafea. Din pulberea rezultată se iau 2-3 linguri, care se pun într-un vas şi se adaugă apă călduţă, amestecând încontinuu, până când se formează o pastă. Se aplică pe locul afectat, unde se ţine vreme de o oră, apoi se îndepărtează şi se lasă pielea să se usuce la aer.

Tratamente preventive

*Alergie. Toţi cei care la contactul cu polenul sau cu praful strănută, au urticarii pe piele, senzaţii de sufocare, cărora le curge nasul şi ochii ar trebui să încerce măcar o dată cura cu infuzie combinată de Trei-fraţi-pătaţi. Vreme de 1-2 luni, se beau 2-4 căni pe zi, pe stomacul gol. Planta are un efect de reglaj imunitar foarte eficient, previne reacţiile alergice şi le diminuează intensitatea. Mecanismul antialergic nu este deocamdată explicat, dar este cert că Trei-fraţi-pătaţi este, pe termen lung, printre cele mai eficiente plante din lume pentru prevenirea reacţiilor alergice.

*Astm. Persoanele care suferă de bronşită cronică sau care au avut episoade de astm vor face la fiecare schimbare de anotimp o cură în care se bea infuzie combinată de Trei-fraţi-pătaţi, câte o cană, de 3 ori pe zi. Tratamentul se face vreme de 3-4 săptămâni. Infuzia se bea îndulcită cu miere de salcâm.

*Hipertensiune. Se administrează pulberea de Trei-fraţi-pătaţi, câte o linguriţă de patru ori pe zi, în cure de patru săptămâni, urmate de alte 2-3 săptămâni de pauză. Această plantă ajută la reglarea tensiunii arteriale prin efectul său diuretic, dar şi prin acţiunea sa la nivelul sistemului nervos central. Se pare că administrarea de Trei-fraţi-pătaţi ajută şi la prevenirea infarctului miocardic, având efecte anti-aterosclerotice şi prevenind formarea cheagurilor de sânge.

*Gută şi reumatism. Primăvara şi toamna, se ţin cure de câte 30 de zile, timp în care se administrează infuzia combinată de Trei-fraţi-pătaţi, câte un litru pe zi, băut în mai multe reprize, pe nemâncate. Această plantă are efecte depurative puternice, mobilizând toxinele (inclusiv sărurile acidului uric) şi ajutând la eliminarea lor din organism. De asemenea, are efecte antiinflamatoare articulare şi antioxidante. Tratamente interne

*Bronşita. În această afecţiune, indiferent dacă este de origine alergică, infecţioasă, tabagică etc., administrarea de Trei-fraţi-pătaţi are efecte terapeutice extraordinare. Planta ajută la fluidizarea secreţiilor bronşice şi la eliminarea lor din plămâni, grăbeşte procesele de vindecare, împiedică suprainfecţiile şi, nu în ultimul rând, previne apariţia crizelor de astm. Se administrează pulberea, câte o linguriţă de patru ori pe zi, în cure de 30-60 de zile, urmate de 10-21 de zile de pauză.

*Astm. Patru categorii de principii active (terpene, flavonoide, saponine şi metilsalicilați) s-au dovedit a fi extrem de active în lupta cu această afecţiune, considerată de către mulţi medici incurabilă. Se iau câte 4-6 linguriţe de pulbere de Trei-fraţi-pătaţi pe zi, vreme de 30 de zile, urmate de alte 10 zile de pauză, după care tratamentul se reia. Administrarea de Trei-fraţi-pătaţi are efecte expectorante (ajută la eliminarea excesului de secreţii din arborele bronşic), antispastice, antialergice, ajutând la combaterea şi, mai ales, la prevenirea crizelor de astm.

*Tuse, tuse convulsivă. Se administrează infuzia combinată de Trei-fraţi-pătaţi, câte trei căni pe zi, şi, în plus, se face gargară cu acest preparat. Principiile active din această plantă au efecte emoliente, reducând iritaţia de la nivelul căilor respiratorii, au efecte antitusive directe şi antiinflamatoare. Acest tratament se recomandă şi ca adjuvant în pneumonie.

*Alergie respiratorie. Se ţin cure de 45-60 de zile, timp în care se iau câte patru linguriţe de pulbere de Trei-fraţi-pătaţi pe zi. De regulă, cura cu această plantă este bine să înceapă cu cel puţin 30 de zile înaintea polenizării sau a altor situaţii în care pacientul este nevoit să intre în contact cu alergenii la care este sensibil. Curele succesive cu Trei-fraţi-pătaţi (cu o pauză de două-patru săptămâni între ele) au un efect cert de reglaj la nivelul sistemului imunitar, efect încă greu de explicat prin prisma cunoştinţelor actuale. Această plantă este un puternic detoxifiant, anihilează radicalii liberi din sânge, ajută la intensificarea tranzitului intestinal şi a diurezei, acţiuni terapeutice complexe, ce au ca rezultantă acţiunea sa antialergică.

*Alergie cutanată. Se face un tratament cu Trei-fraţi-pătaţi, sub formă de infuzie combinată, din care se bea câte un litru pe zi, vreme de măcar 30 de zile. Suplimentar, se face o cataplasmă din iarbă de Trei-fraţi-pătaţi şi din flori de muşeţel, astfel: cele două plante măcinate sub formă de pulbere se amestecă în proporţii egale. Din amestecul de pulberi rezultat se iau 2-3 linguri, care se pun într-un vas şi se adaugă apă călduţă, amestecând încontinuu, până când se formează o pastă. Această pastă se aplică pe locul afectat, unde se ţine vreme de o oră, apoi se îndepărtează şi se lasă pielea să se usuce la aer. Se repetă tratamentul intern şi extern zilnic, până când simptomele cutanate ale alergiei dispar. Acest tratament este recomandat şi contra dermatitei atopice, iar tratamentul intern se recomandă contra atopiei în general.

*Adjuvant în cistită. Se administrează infuzia combinată, câte un litru pe zi, până la vindecare. Acest remediu are un efect antibacterian de intensitate moderată, însă cea mai importantă este acţiunea sa emolientă, diuretică şi antiinflamatoare. Tratamentul cu Trei-fraţi-pătaţi este recomandat în special pentru reducerea durerilor şi a usturimii la urinare, pentru accelerarea vindecării, precum şi pentru prevenirea recidivelor infecţiilor reno-urinare. lInfecţii alimentare. Se administrează infuzia de Trei-fraţi-pătaţi, câte 1-1,5 litri pe zi, până la dispariţia simp­tomelor. Acest remediu s-a dovedit un antibiotic surprinzător de puternic contra unor bacterii (cum ar fi Campylobacter jejuni) care produc infecţii gastro-intestinale. Mai mult, tratamentul cu această plantă are efecte protectoare şi asupra mucoaselor tubului digestiv, protejându-le de agresiunile bacteriene.

*Primul ajutor în intoxicaţii. Se foloseşte rădăcina uscată de Trei-fraţi-pătaţi, din care se iau 1-4 g, în doză unică. Dacă se administrează rădăcina umedă, proaspăt culeasă, se pot lua până la 8 g. Acest remediu conţine o substanţă numită violină, care are efecte vomitive şi purgative foarte puternice şi rapide, ajutând la eliminarea promptă a substanţelor toxice din tubul digestiv, până la ajungerea la o unitate spitalicească.

*Adjuvant în epilepsie, la copii. Se administrează câte o jumătate de linguriţă de pulbere de Trei-fraţi-pătaţi, de trei ori pe zi. La adulţi doza se măreşte de 2-3 ori.  Tratamente externe lRinita şi rinosinuzita. Indiferent dacă este vorba de o afecţiune pe fond alergic sau de una pe fond infecţios, cura internă cu infuzia combinată de Trei-fraţi-pătaţi (2-4 căni pe zi) vă va ajuta. Dar planta poate fi folosită şi extern. Se recomandă aspiraţiile nazale, făcute astfel: în jumătate de pahar cu infuzie combinată foarte concentrată (4 linguri la o cană de apă), se pune un sfert de linguriţă de sare grunjoasă. Se amestecă bine, se pune în căuşul palmei soluţia şi se aspiră cu o nară, apoi se repetă procedeul cu cealaltă nară.

*Leucoree. Se face o infuzie combinată foarte concentrată, din 4 linguri de plantă mărunţită la o cană de apă. Se fac spălături vaginale o dată pe zi, vreme de şapte zile la rând. Este un tratament cu efecte antibacteriene puternice, care ajută la refacerea epiteliilor lezate de infecţie, la reducerea senzaţiei de jenă şi de usturime. Precauţii şi contraindicaţii Deşi e o plantă atât de puternică, Trei-fraţi-pătaţi este aproape lipsită de reacţii adverse. Singurele probleme care pot apărea sunt legate de supradozare. În cazul în care se iau zilnic mai mult de 18 grame (la adulţi) sau mai mult de 4 grame (la copiii de 4-12 ani), pot apărea fenomene neplăcute cum ar fi vărsăturile, diareea, stările de greaţă şi inapetenţă, mai rar iritaţiile la nivelul pielii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

22 noiembrie 1963: Asasinarea președintelui american John Fitzgerald Kennedy

Unirea Ziarul

Publicat

în

22 noiembrie: Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani  Primul preşedinte catolic la Casa Albă şi unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani s-a născut în 29 mai 1917 în Boston într-o familie de  descendenţi ai unor imigranţi irlandezi săraci. La 44 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea