Rămâi conectat

Curier Județean

Trecerea pe sub masa, în Vinerea Mare: Ce semnificație are gestul trecerii pe sub Sfântul Epitaf

Ziarul Unirea

Publicat

în

Trecerea pe sub masa, în Vinerea Mare: Ce semnificație are gestul trecerii pe sub Sfântul Epitaf

Vinerea Mare, Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor este ziua în care Domnul Iisus Hrisos, Mântuitorul lumii, a fost răstignit. Este zi de mare doliu a întregii creştinătăţi.

Sărbătoarea Muzicii 2025

Zi aliturgica, pentru ca Liturghia reprezinta jertfa nesangeroasa a lui Hristos, in chipul painii si al vinului, iar cele doua jertfe nu se pot aduce in aceeasi zi. In seara acestei zile se oficiaza denia Prohodului Domnului.

În fiecare an, in Vinerea Mare, coboram in mormant, impreuna cu Hristos, pentru ca, mai apoi, sa si inviem impreuna cu El. Aceasta coborare si ridicare din groapa mortii se face in chip simbolic, prin trecerea pe sub masa aflata in mijlocul bisericii, pe care sta intins trupul mort al lui Iisus Hristos, intiparit pe Sfantul Epitaf.

Sfantul Epitaf este un obiect de cult confectionat din panza de in, matase sau catifea, pe care se afla imprimata sau pictata icoana punerii in mormant a Domnului Iisus Hristos. Epitaf este un nume compus din doua cuvinte grecesti, „epi tafos”, care inseamna „pe mormant”. El reprezinta un fel de pecete asezata pe Sfantul Mormant al Domnului. Deci, trecerea pe sub el inchipuie chiar intrarea in Sfantul Mormant cel datator de Viata.

Citește și: MESAJE de PASTE • URARI de PASTE • FELICITARI de PASTE

De ce trecem pe sub masă în Vinerea Mare

În Sfânta şi Marea Vineri se face pomenirea „Sfintelor si Mantuitoarelor si infricosatoarelor Patimi ale Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos”, adica: scuiparile, lovirile peste fata, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfira, trestia, buretele, otetul, piroanele, sulita, crucea si moartea.

În Vinerea Mare, in toate bisericile se savarseste „Vecernia scoaterii Sfantului Epitaf”. In cadrul acestei slujbe speciale se scoate in mijlocul bisericii Sfantul Epitaf. El este asezat pe o masa mai inalta, care inchipuie Mormantul Domnului. La randul lui, Sfantul Epitaf aduce aminte de fapta de milostenie a Dreptilor Iosif din Arimateea si Nicodim, care, coborand de pe Cruce trupul Domnului Iisus, l-au pregatit pentru ingropare, mai inainte de a-L aseza in mormant.

Credinciosii saruta Sfanta Evanghelie si Sfanta Cruce, care sunt asezate pe Sfantul Epitaf, dupa care trec pe sub masa. De cealalta parte a mesei se afla Sfanta Cruce, asezata sub policandru cu o zi in urma, in cadrul Deniei din Joia Mare.

Unii credincioși trec pe sub masă o singură dată, închipuind unicitatea Jertfei Fiului lui Dumnezeu, iar alții trec pe sub masă de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul lui Hristos a șezut în mormânt.

Fie o singură data, fie de trei ori, important este că atunci când fac acest gest al smereniei și al credinței, credincioșii să știe că, prin acest lucru, ei închipuie în trupul și viață lor moartea și punerea în mormânt a lui Hristos, potrivit crestinortodox.ro.

Prezența mormântului Domnului și a Crucii Sale în mijlocul bisericii ne învață că, până să ajungă la Înviere, credincioșii trebuie să participe în chip simbolic și la Patimile, moartea și îngroparea Mântuitorului. Coborâm împreună cu El în moarte, pentru că în noaptea Învierii să și înviem împreună cu El, după cum zice o cântare a slujbei:

Așa cum Hristos a trecut prin mormânt, pentru a Se pogora în iad, cu scopul de a-i învia pe toți Drepții care așteptau încă împlinirea făgăduinței lui Dumnezeu, tot așa, credincioșii trebuie să moară și să treacă prin mormânt, pentru a putea învia împreună cu Hristos și a dobândi viață cea veșnică în Împărăția Sa.

Pentru toți creștinii, trecerea pe sub masa din Vinerea Mare este un moment care îi apropie de Dumnezeu, încununând perioada postului și a rugăciunilor.

Se spune că cine va face acest lucru, își va îndeplini toate dorințele, chiar și pe cele mai imposibil de realizat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

11 iulie 2025 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară: Viituri rapide pe râurile mici, torenţi şi pâraie. Răurile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

11 iulie 2025 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară: Viituri rapide pe râurile mici, torenţi şi pâraie. Răurile vizate INHGA a emis vineri, 11 iulie 2025, noi avertizări hidrologice Cod Galben de inundații, valabile pe râuri din Alba și alte județe din țară vineri, până la ora 24.00. Sunt […]

Citește mai mult

Curier Județean

11 iulie 2025 | COD GALBEN de furtuni în Alba și alte județe din țară: Averse torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii

Ziarul Unirea

Publicat

în

11 iulie 2025 | COD GALBEN de furtuni în Alba și alte județe din țară: Averse torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii Meteorologii ANM au emis vineri dimineața o atenționare cod galben de furtuni, valabilă astăzi în Alba și alte județe din țară, în intervalul orar 12.00-22.00. Citește și: Cum va fi VREMEA în România […]

Citește mai mult

Curier Județean

ACCIDENT RUTIER: Femeie acroșată de un autoturism în zona Gării Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT RUTIER: Femeie acroșată de un autoturism în zona Gării Alba Iulia Un accident rutier s-a produs vineri, 11 iulie 2025, în jurul orei 8.45, în zona Gării Alba Iulia. Citește și: UPDATE | ACCIDENT în Alba Iulia: Fetiță de 6 ani, acroșată de mașina condusă de o șoferiță pe strada Ion Alexandru. Minora traversa […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea