”Transalpina de Apuseni”, unul dintre cele mai întortocheate și spectaculoase drumuri din România, ar putea fi modernizat cu fonduri europene
Drumul județean care face legătura între Aiud – Rîmeț – Valea Barnii – Mogoș – Bucium, denumit ”Transalpina de Apuseni”, ar urma să fie modernizat cu fonduri europene. Acest drum străbate culmi de peste 1.000 de metri din sudul masivului muntos, o zonă de o frumuseţe rară, cu păduri, chei şi poieni spectaculoase, fiind unul dintre cele mai frumoase și întortocheate din România.
Drumul judeţean nr. 107 I are între Aiudul de Sus şi Mogoş o lungime de aproximativ 65 de kilometri, iar dacă se adaugă şi porţiunea dintre Mogoş şi Bucium se ajunge la aproape 80 de kilometri. În afara beneficiilor pentru locuitorii zonei, modernizarea şoselei ar permite şi accesul facil al turiştilor.
Consilierii județeni vor aproba în ședința din luna septembrie un proiect de hotărâre care vizează un acord de parteneriat între Consiliul Județean Alba și unitățile administrativ-teritoriale de pe traseul drumului județean 107I în vederea promovării și implementării în comun a Proiectului „Modernizare drum județean DJ 107 I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rîmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bîrlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu)” în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.
”În cuprinsul Strategiei de dezvoltare a Județului Alba pentru perioada 2014-2020, unul dintre obiectivele prioritare este cel privind asigurarea accesibilității și mobilității, iar una din politicile de realizare a acestui obiectiv îl constituie dezvoltarea integrată a infrastructurii de transport. În acest sens s-a prevăzut în cuprinsul Strategiei de dezvoltare a Județului Alba creșterea accesibilității teritoriului județean către coridoarele de transport europene și naționale realizată prin modernizarea și reabilitarea drumurilor județene ce asigură conectarea cu rețeaua TEN-T. Rețeaua TEN-T, acronimul denumirii Rețeaua trans-europeană de transport, este un proiect al uniunii Europene ce prevede crearea unei rețele complete de transport auto, feroviar și naval. Rețeaua urmează să conecteze pe teritoriul Uniunii Europene infrastructura de transport, telecomunicații și energie a statelor membre”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Strategia de dezvoltare a Județului Alba prevede în secțiunea Sistemul conectării principalele lucrări propuse spre realizare în îndeplinirea obiectivului prioritar Asigurarea accesibilității și creșterea mobilității, suport al dezvoltării policentrice a județului în context regional și național în condiții de protecție a mediului.
Va fi promovat un proiect de hotărâre ulterior, prin care vor fi aprobate totodată cheltuielile conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului, asigurarea resurselor financiare necesare implementării proiectului în condițiile unor rambursări sau decontări ulterioare din instrumente structurale. De asemenea se impune aprobarea cheltuielilor de mentenanță și întreținere a proiectului precum și desemnarea președintelui Consiliului Județean Alba pentru semnarea contractului de finanțare și a tuturor documentelor necesare, se mai arată în expunerea de motive.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]