„Trăieşte-ţi viaţa! Nu o distruge!” – Proiect local de prevenire a consumului de droguri derulat în mediul şcolar
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba (CPECA), Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia şi Şcola Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia desfăşoară în perioada aprilie – iunie 2014 proiectul local de prevenire a consumului de droguri „Trăieşte-ţi viaţa! Nu o distruge!” cu tematică principală riscurile consumului de droguri şi de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive.
Obiectivul proiectului constă în creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare şi îmbunătăţirea abilităţilor individuale de refuz faţă de droguri (alcool şi tutun) prin organizarea a 8 activităţi specifice adresate unui număr de 180 de elevi din ciclul gimnazial.
”Obiceiul tinerilor de a fuma, de a consuma alcool, cafea, substanţe noi cu efect psihoactiv, precum şi droguri ilegale este o realitate ce nu trebuie ascunsă, ci combătută prin mijloace informaţionale de care tinerii au nevoie înainte de a lua o decizie. De aceea, informarea elevilor cu privire la pericolele şi riscurile consumului de droguri licite şi ilicite constituie o componentă importantă a educaţiei, prevenirea fiind chiar cheia acestei probleme”, spune Claudiu Dușa, coordonator CPECA Alba.
În vederea obţinerii de informaţii privind dimensiunea şi tendinţele înregistrate în consumul de tutun, alcool şi droguri în şcoli, Agenţia Naţională Antidrog a realizat, în anul 2011, pentru a patra oară studiul european ESPAD, eşantionul fiind de 2770 de elevi (din care 1279 băieţi şi 1491 fete), selectaţi din 149 şcoli (268 clase a IX a şi a X a) din România.
Cel mai mare procent de adolescenţi care au debutat în consum la vârsta de 13 ani sau mai devreme se înregistrează în cazul consumului de inhalante – 1,8%, din totalul respondenţilor. Pe locul al doilea, se situează adolescenţii care au debutat în consumul de tranchilizante/ sedative, iar pe locul al treilea, la egalitate, se plasează debutul înainte de vârsta de 13 ani în consumul de canabis, respectiv în consumul de SNPP – 0,8%. Se remarcă diferenţe între sexe în ceea ce priveşte debutul în consumul de SNPP: proporţia băieţilor care au debutat într-un astfel de consum la vârsta de 13 ani sau mai devreme fiind de aproape 5 ori mai mare decât cea a fetelor care au experimentat un astfel de consum – 1,4% băieţi, 0,3% fete.
În privinţa debutului precoce în consumul de canabis: numărul băieţilor care au debutat într-un astfel de consum la o vârstă mai mică de 13 ani este de aproape 2 ori mai mare decât cel al fetelor (1,0% băieţi, 0,6% fete). În schimb, la debutul în consumul de alcool cu pastile, proporţia fetelor care au iniţiat un astfel de consum la o vârstă de 13 ani sau mai devreme este de aproape 2 ori mai mare decât cea a băieţilor care au prezentat acelaşi comportament. (www.ana.gov.ro, Raport naţional privind situaţia drogurilor 2012).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]