Traian Petrea – un rapsod secular din Ţara Moţilor
În preambulul acestui articol menţionez o genealogie etno-folclorică a d-lui Traian Petrea care este chiar seculară, din străbunici până la cei mai tineri şi tinere până la vârsta de 6 ani adică actuali continuatori ai tradiţiilor etnofolclorice din Ţara Moţilor. D-l Traian Petrea a fost un frecvent participant la multiple concursuri raionale, judeţene şi interjudeţene în calitate de rapsod popular solist, cât şi coregraf al echipelor de dansuri câştigând numeroase diplome, trofee şi premii de excelenţă. Înzestrat providenţial cu relevante valenţe etno-folclorice acest distins cadru didactic la fel şi soţia, timp de 45 de ani s-a implicat cu o fervoare deosebită în actul de inoculare în rândul tinerilor a artei coregrafice specifică moţilor unde colaboratorii cei mai apropiaţi au fost soţia, d-na Sofia care i-au implementat şi fiului acestuia, Petrişor Petrea, soţia sa Angela, fiica acestuia, Cecilia Petrea, micuţului Ionuţ doar de 6 ani. Toţi au creat o osmoză eterogenă coregrafică constituind nucleul de bază al echipei de dansuri din comuna Albac, care la ora actuală are în componenţa sa dansatori de vârste de la tinerele vlăstare, muguri de tezaur până la dansatori vârstnici. De asemenea d-l Traian Petrea este şi un ecumenic enoriaş, cantor al bisericii din Albac, interpret de valoare a diferitelor pricesne specifice marilor sărbători, de asemenea un solist reputat al mai multor balade închinate martirilor Horea, Cloşca şi Crişan şi marelui tribun Avram Iancu. Pentru prodigioasa activitate didactică, edilitară şi cultural artistică, din iniţiativa d-lui primar de succes al comunei Albac, d-l Tiberiu Todea – Primăria comunei Albac, Consiliul local i-au acordat titlul de „Cetăţean de Onoare” al comunei Albac. De remarcat sunt zecile de diplome afişate pe pereţii interiori ai primăriei dobândite de formaţiile artistice din comuna Albac sub oblăduirea d-lui Traian Petrea iar toată această familie de artişti amatori mulţumeşte pe calea presei d-lui primar Tiberiu Todea pentru substanţialul sprijin acordat chiar şi din propria remuneraţie când nu existau posibilităţi financiare din bugetul local care să acopere unele costuri pentru obţinerea succeselor enunţate mai sus. D-l Petrişor Petrea împreună cu familia promovează păstrarea tradiţiilor cultural-artistice cu un patos deosebit pentru a menţine continuitatea tradiţiilor artistice ale moţilor pentru a nu se pierde identitatea cultural-artistică, fără a avea pretenţii pecuniare doar acoperindu-şi cheltuielile cu repetiţiile, transportul la diferite spectacole în zonă şi derularea propriu-zisă a programelor artistice. Cu prilejul onomasticei tatălui, bunicului lor, toată familia îi urează multă sănătate şi viaţă îndelungată. Toată stima pentru această distinsă familie de la bunici până la nepoţi şi întregul colectiv de dansatori.
Mihai SICOE
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Povestea unui tânăr din Alba care a transformat provocările în puterea de a inspira prin sportul adaptat: „Speranța începe cu fiecare dintre noi. Hai să construim împreună o lume mai bună”
FOTO | Povestea unui tânăr din Alba care a transformat provocările în puterea de a inspira prin sportul adaptat: „Speranța începe cu fiecare dintre noi. Hai să construim împreună o lume mai bună” Cătălin Bera, un tânăr din Sebeș a înființat asociația „Aripi de Speranță – Sport pentru Fiecare” cu scopul de a oferi celor […]