Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Moldova
Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Moldova. În Moldova se zice ca spre Crăciun se pun din toate mâncărurile într-o strachina, pe prispa, sub fereastra, dar nu trebuie nimeni sa guste din mâncare, caci noaptea vine ursitorul, degusta si atunci il vezi prin fereastra.
Păgânii credeau ca grânele au un spirit pe care, de obicei, il identificau cu un animal, astfel se explica o serie de credinței si superstiții. De exemplu, in Bucovina si in Moldova, din turtele făcute de Crăciun se păstrează pana primăvara când sunt puse intre coarnele vitelor când pornesc la arat. Se spune ca acești colaci, care se fac de Crăciun, trebuie sa fie rotunzi precum Soarele si Luna.
Citeşte şi: mesaje de craciun
In Botoșani nu se da nimic din casa in ziua de Ajun, nici gunoiul nu se arunca din casa; nu se împrumuta nimic. In ajunul Crăciunului si al Bobotezei, se ia din toate mâncărurile de deasupra: grâu, găluște etc., iar apoi si doua plăcinte, una o dai întâi argatului care e la vite, dar trebuie sa fie mâncăcios, ca apoi mănâncă bine vitele peste an si cealaltă o rupi in bucatele s-o dumici in mâncarea vitelor. Când le dai sa mănânce zici: „Cinați sănătos ca si noi cinam”.
Mai exista o tradiție sa se pună sub fata de masa fan, si de toate semințele ca sa rodească, apoi sa le dea la vite, si mai ales la vaci, ca sa nu le poată strica nimeni.
In unele zone, in seara de Ajun se pune sub fata de masa coasa, ca sa fie toți sănătoși, iar sub picioare toporul; alții stau pe topor, ca sa fie sănătoși si tari peste an ca fierul. Sub masa pun cofa cu apa, sa le meargă bine la vite.
Pe la sate mai exista credința ca in noaptea de Crăciun animalele ar vorbi. Sătenii se tem ca nu cumva sa le audă ca acesta ar fi semn rău.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Obiceiuri de Ignat. Tradiții de Ignat. Obiceiuri, superstiții din moși strămoși de ziua sacrificării porcului de Crăciun (de pomana porcului) Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial de mâine, 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului. Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători În religia creştin-ortodoxă, în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor