Rămâi conectat

Ştirea zilei

Tradiții de Paște din lume care te vor face să vezi altfel Sărbătoarea Învierii: unele sunt bizare și probabil n-ai auzit de ele

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

URS Construct

Tradiții de Paște din lume care te vor face să vezi altfel Sărbătoarea Învierii: unele sunt bizare și probabil n-ai auzit de ele

Paștele este o sărbătoare celebrată pe tot globul. Și în timp ce unii oameni o sărbătoresc într-un mod familiar nouă, care include tradiții de Paște, cum ar fi decorarea ouălor de Paște, există și alte moduri în care oamenii marchează Sărbătoarea Învierii. Multe dintre aceste tradiții de Paște sunt încă pătrunse de ritualurile religioase pe care credințele creștine le folosesc pentru a sărbători învierea lui Iisus – inclusiv unele dintre cele mai spirituale sărbători precum Săptămâna Mare și Postul Mare.

Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște

Alte tradiții de Paște din întreaga lume, totuși, se concentrează mai mult pe distracția de a avea un iepuraș generos care se strecoară în casă, o dată pe an, pentru a ascunde ouăle de Paște și pentru a lăsa dulciuri de care se poate bucura întreaga familie.

A afla mai multe despre modul în care diferite religii, regiuni și comunități sărbătoresc Paștele nu numai că te poate ajuta să înțelegi mai multe despre sărbătoare în sine, dar îți poate oferi câteva idei noi pe care poate vrei să le încorporezi în propriile tale sărbători de familie.

CITEȘTE ȘI: Mesaje de PAȘTELE CATOLIC. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi

Mâncatul de șuncă și ouă umplute

Iepurașul de Paște nu este singurul care are o „afinitate” pentru ouă. Mulți oameni din America se așază în jurul unei mese care este încărcată cu produse de sărbători, cum ar fi șunca și ouăle umplute, care sunt o alegere populară datorită modului în care ouăle sunt folosite simbolic pe tot parcursul sărbătorii ca simbol al renașterii.

Purtarea bonetelor de Paște

O altă tradiție de Paște în America este purtarea bonetei de Paște. Această pălărie elegantă a devenit un plus popular la ținuta de duminică, deoarece reprezintă un angajament de reînnoire atunci când este asociată cu haine noi de Paște. Aceste accesorii pentru cap sunt legate de sfârșitul Postului Mare, care este momentul în care ar fi achiziționate. De fapt, la apogeul popularității lor în anii 1990, magazinele universale vindeau adesea bonete pentru copii, existând chiar și concursuri de cea mai frumoasă bonetă.

Mâncatul de chifle dulci

În Noua Zeelandă și în unele părți ale Australiei, chiflele dulci sunt preferate de Paște. Țările insulare se bucură de aceste delicii de Paște.

Vopsirea ouălor de Paște în roșu

Această tradiție o știe toată lumea. În Grecia, cei care sărbătoresc Paștele prin intermediul bisericii ortodoxe renunță la amestecul tipic de culori atunci când vine timpul să vopsească ouăle, concentrându-se, în schimb, pe o nuanță singulară: roșu. Ouăle roșii reprezintă renașterea și sângele lui Iisus, marcând întoarcerea triumfală a fiului lui Dumnezeu. Oamenii pot deveni foarte creativi cu ouăle lor roșii, creând diferite nuanțe, modele complicate și multe altele.

Focul de tabără

În unele părți ale Europei, oamenii sărbătoresc Paștele în jurul unui foc de tabără. În comunitățile din nord-vestul Europei, este obișnuit să începi o sărbătoare de două zile, de duminică, cu un foc de tabără. Acestea sunt numite Focuri de Paște și au fost inițial realizate pentru a ajuta la alungarea întunericul iernii. De-a lungul anilor, au devenit o modalitate distractivă pentru membrii comunității de a se reuni și de a sărbători primăvara care vine.

CITEȘTE ȘI: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

Tradiții si obiceiuri de Paște, pe tot globul

Paștele vegan

În timp ce multe locuri din lume sărbătoresc Paștele încărcând masa cu toate preparatele gustoase, se întâmplă ceva puțin diferit în Etiopia – aici se practică o perioadă de post asemănătoare Postului Mare în biserica occidentală. Creștinii din regiune sărbătoresc „Fasika”, care este cuvântul amharic pentru Paște și se referă la perioada de timp de 55 de zile care duce până la Duminica Paștelui. În acest timp, toate produsele din carne și animale nu sunt în meniu până după slujba de duminică, când Faskia se încheie cu o sărbătoare în familie plină de mâncare și dans.

Lunea Paștelui

În unele locuri, cum ar fi Africa de Sud, există o sărbătoare suplimentară care urmează sărbătorii de duminică, cunoscute ca Lunea Paștelui. Luni după Paște a primit recunoașterea oficială în anii 1990, când guvernul a decis să acorde cetățenilor o zi liberă suplimentară cu prietenii și familia lor, pentru ca aceștia să aibă ceva timp în plus pentru a-și reveni din toată distracția pe care o au în weekend.

Zmeiele zburătoare

Sărbătorirea Paștelui este o afacere de weekend pentru cei care locuiesc pe insula britanică Bermuda. Festivitățile încep cu Vinerea Mare KiteFest, potrivit site-ului de călătorie al insulei Go to Bermuda. Acolo poți urmări oamenii zburând zmeiele pe Horseshoe Bay Beach, care prezintă adesea modele geometrice îndrăznețe, viu colorate. Zmeiele sunt în mare parte hexagonale sau octogonale și folosesc o cruce într-o parte a structurii. Potrivit legendei, un profesor local de școală a inspirat această tradiție distractivă, după ce a lansat un zmeu care semăna cu Iisus, pentru a-i ajuta pe elevi să înțeleagă povestea lui Hristos.

Crearea de covoare colorate

Înainte de Săptămâna Mare din Antigua, din sudul Guatemalei, orașul acoperă străzile cu covoare colorate, în pregătirea procesiunii sale pentru Vinerea Mare, potrivit Condé Nast Traveler. Covoarele lungi sunt realizate din flori, rumeguș colorat, fructe, legume și nisip. Fiecare covor este adesea acoperit de scene care sunt importante pentru artiștii care le realizează, variind de la religie la tradițiile mayașe și la istoria Guatemalei. Unele dintre aceste piese se pot întinde până la un kilometru, iar artiștii folosesc șabloane pentru a le asambla rapid, deoarece au doar 24 de ore pentru a-și crea operele de artă, cu o zi înainte de Vinerea Mare.

 Omleta uriașă

În orașul Haux, din sudul Franței, în Lunea Paștelui, o omletă uriașă este servită în piața principală a orașului, potrivit Atlas Obscura. Și când spunem uriașă, chiar așa e: omleta are mai mult de 15.000 de ouă și hrănește până la o mie de oameni. Legenda spune că,atunci când Napoleon și armata sa călătoreau prin sudul Franței, s-au oprit într-un orășel și au mâncat omlete. Lui Napoleon i-a plăcut atât de mult omleta, încât le-a ordonat orășenilor să adune ouăle și să facă o omletă uriașă pentru armata sa, a doua zi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea