TOP SALARII 2024: În ce domenii s-a câștigat cel mai bine
TOP SALARII 2024: În ce domenii s-a câștigat cel mai bine
Potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS), sectorul IT rămâne lider incontestabil la capitolul venituri, cu un salariu mediu net de 11.541 de lei, excluzând primele de sărbători.
Citește și: FOTO | În județul Alba, 7 școli oferă programe de formare în sistem dual: Numeroși tineri își găsesc un loc de muncă sigur
O surpriză remarcabilă a fost oferită de sectorul asigurărilor, care a urcat pe locul al doilea cu un salariu mediu net de 8.480 de lei, devansând tradiționalul sector bancar. Bancherii au coborât pe locul al treilea, cu venituri medii nete de 8.124 de lei.
Sectorul energetic ocupă locul al patrulea, cu un salariu mediu net de 7.700 de lei lunar, urmat de angajații din administrația publică locală, care au câștigat în medie 7.141 de lei.
La nivel național, salariul mediu net în luna octombrie 2024 a fost de 5.268 de lei, cu o creștere de 40 de lei față de luna septembrie. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea a fost de 12,3%, reflectând o putere de cumpărare mai mare. Indicele câștigului salarial real a fost de 107,3% în octombrie 2024 față de octombrie 2023.
La polul opus, cele mai mici salarii medii au fost înregistrate în industria de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte, cu un venit mediu net de doar 3.078 de lei.
Deși creșterile salariale stimulează economia, acestea pun presiune asupra deficitului bugetar. Specialiștii avertizează că este esențial ca România să echilibreze nevoile economice cu sustenabilitatea fiscală pentru a menține ritmul de creștere.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Noi reglementări în Codul Silvic 2025: Se confiscă mașinile care transportă lemne ilegal
Noi reglementări în Codul Silvic 2025: Se confiscă mașinile care transportă lemne ilegal Reglementările noului Cod Silvic au fost publicate în Monitorul Oficial. Actul normativ aduce schimbări importante în modalitatea de aplicare a sancțiunilor pentru transportul ilegal de lemn, dar și în ceea ce privește sustenabilitatea, combaterea schimbărilor climatice și protecția biodiversității. Citește și: SCUTUL […]