Rămâi conectat

Curier Județean

Toate româncele vor beneficia de testări Babeş-Papanicolau gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

Bogdan Presecan

Publicat

în

Potrivit proiectului de act normativ supus marţi  de Ministerul Sănătăţii dezbaterii publice fiecare româncă de peste 25 de ani va putea să facă testul Babes-Papanicolau gratuit, în cadrul unui subprogram naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.
Testarea se va întinde pe o perioadă de cinci ani şi toate costurile pentru acţiunile de prevenire şi combatere a acestei afecţiuni maligne vor integral suportate de stat. Potrivit Mediafax, Ministerul Sănătăţii intenţionează să aloce pentru  acest  subprogram 72 de milioane de lei. În subprogram vor fi cuprinse femeile în vârstă de peste 25 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
În România peste 60% dintre paciente ajung la doctor într-o fază târzie a bolii, ceea ce determină şanse mici de vindecare şi costuri mari de tratament. Testarea nu e obligatorie, dar recomandată. Daca rezultatul testului este negativ, atunci femeia este reevaluata peste 5 ani. Dacă în urma analizei se observă modificări, pacienta primeşte un bilet de trimitere pentru mai multe investigaţii.
Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani numai dacă acestea au ultimele teste Babeş-Papanicolau normale.
Anual, in România 3400 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Şase dintre ele mor zilnic din cauza acestei boli crunte. Comparativ cu restul Europei asta înseamnă de 4 ori mai multe cazuri.
Potrivit proiectului iniţiat de minister în acest subprogram nu vor fi cuprinse femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi cele cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
Obiectivul principal al companiei este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora.
Cheltuielile pentru funcţionarea unităţii naţionale de management vor fi asigurate din bugetul Ministerului Sănătăţii, în cadrul Programului naţional de oncologie. Unităţile regionale de management al subprogramului vor coordona activităţile într-o regiune teritorială arondată. Pentru judeţul nostru aceasta va fi Unitatea regională de management Centru – care grupează judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.
Unitatea regională de management al subprogramului va fi condusă de un coordonator cu studii universitare medicale de lungă durată în domeniul sănătăţii, desemnat prin act administrativ al managerului unităţii sanitare din structura căreia face parte.
Potrivit proiectului de act normativ, aceste unităţi vor deconta spitalelor care au organizat o reţea de screening pentru depistarea precoce a cancerul de col uterin suma de 10 lei pe caz testat Papanicolau.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Doliu la Consiliul Județean Alba: Camelia Lazăr, angajată a instituției, a încetat din viață la doar 49 de ani

Bera Larisa

Publicat

în

Doliu la Consiliul Județean Alba: Camelia Lazăr, angajată a instituției, a încetat din viață la doar 49 de ani Este doliu la Consiliul Județean Alba. Camelia Lazăr, angajată a instituției, a încetat din viață la doar 49 de ani. Citește și: Mesaje de condoleanțe „Draga noastră colegă, Camelia Lazăr, ne-a părăsit astăzi de dimineaţă, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea