Tinerii români ar putea conduce de la 16 ani. Un proiect de lege vrea să introducă modelul american: ”șofer minor, doar cu însoțitor”
Tinerii români ar putea conduce mașini până să împlinească 18 ani. Un deputat propune o lege prin care tinerii de 16 ani să poată să conducă mașini cu o capacitate cilindrică de până la 1000 de centimetri cubi. Dacă proiectul va fi votat, atunci doritorii ar putea să circule în primul an numai însoțiți de un șofer cu experiență, iar viteza maximă admisă în afara localității nu trebuie să depășească 70 de kilometri pe oră.
În momentul de faţă, tinerii care au împlinit 16 ani au voie să conducă după ce obţin bineînţeles un permis, mopede, motociclete cu o capacitate cilindircă mică şi maşini care merg cu cel mult 45km/h. Deputatul Petru Movilă crede însă că e loc şi de mai mult.
„Sunt foarte mulţi părinţi care lasa copiii să conducă de la o vârstă fragedă, sunt mulţi dintre ei care au aptitudini, iar legalizarea acestei proceduri, cu responsabilitatea corespunzătoare, ar putea fi un lucru normal pentru România”, afirma Petru Movilă.
Aşa că propune adoptarea sistemului american. La 16 ani eşti testat şi primeşti permisul de conducere. Ai voie să circuli numai cu un adult care are cel puţin 5 ani vechime în trafic, iar maşina la volanul căreia te urci nu trebuie să aibă mai mult de 1000 de cemtimetri cubi.
Dacă unii elevi consideră că ideea lui Movilă este bună, alţii o consideră periculoasă. „Eu cred că până la 18 ani nu e o idee bună”, susţine un elev chestionat de stirileprotv.ro, în timp ce altul spune: „Pentru mine ar fi un lucru foarte bun, pentru că stau departe, cu autobuzul fac foarte mult şi ajung greu, iar o maşină personală mi-ar fi de mare folos”.
Instructorii auto sunt, însă, sceptici. „Ar trebui creat un cadru legislativ strict pentru cel care stă în dreapta. Pentru că prea puţini înţeleg responsabilitatea socială în trafic”, spune instructorul auto Mihai Iacob.
Această iniţiativă legislativă ar trebui să se bucure şi de susţinerea Poliţiei Rutiere, singura instituţie care ar putea să spună cu certitudine dacă modelul american poate fi implementat şi pe străzile şi şoselele din România.
De asemenea, proiectul care ar urma să modifice legislația rutieră va avea nevoie să treacă prin comisiile de specialitate din Parlament, dar și de votul deputaților și al senatorilor.
sursa:stirileprotv, foto – libertatea
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Carduri de energie 2025: Vouchere pentru persoanale vulnerabile, acordate după ridicarea plafonării prețului la energie
Carduri de energie 2025: Vouchere pentru persoanale vulnerabile, acordate după ridicarea plafonării prețului la energie Ministerul muncii va elabora un proiect prin care românii cu venituri și cu pensie mică să primească un ajutor pentru plata facturilor la energie. Plafonarea prețului la energie urmează să fie ridicat la 1 iulie. Ministrul Burduja a anunțat că […]
Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox 2026 și Paștele catolic 2026. Sărbători de Paște 2026 și în urmatorii ani. Când cade în anul 2027, 2028 Paștele ortodox 2026 este în data de 12 aprilie, iar Paștele catolic 2026 se sărbătorește în 5 aprilie. În anul 2026 Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date […]
La data de 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale La data de 26 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de […]