Tichete pentru plata facturilor la energie 2023. Haos pentru beneficiari: Au fost purtați pe drumuri pentru a depune declarații pe propria răspundere
Tichete pentru plata facturilor la energie 2023. Haos pentru beneficiari: Au fost purtați pe drumuri pentru a depune declarații pe propria răspundere
Sunt probleme mare cu ajutorul de 1.400 de lei pentru facturile la energie. Guvernul nu știe adresele exacte ale românilor vulnerabili și nici cu cine mai locuiesc aceștia. Așa că soluția găsită este să pună iar oamenii pe drumuri pentru a depune declarații pe propria raspundere.
Guvernul nu cunoaște adresele exacte ale românilor vulnerabili și nici cu cine mai locuiesc aceștia, așa că soluția găsită a fost să pună din nou oamenii pe drumuri pentru a depune declarații pe propria răspundere.
Cardurile de energie vor fi distribuite din 1 februarie, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
Peste 550.000 de români vor fi puși pe drumuri la început de an pentru a depune declarații pe propria răspundere. Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a dat exemplu din județul Teleorman, unde 40.000 de beneficiari au aceeași adresă. Sunt peste 550.000 de situații de acest gen în România, în special în zona rurală, sunt persoane vulnerabile care au domiciliu fără nomenclator stradal.
”Guvernul a adoptat o ordonață simplă cu patru modificări importante pentru pentru beneficiarii de card de energie.
Prima problemă și prima măsură de reglementare instituită este cea privitoare la beneficiarii care au domiciliu fără nomenclator stradal, la sate mai ales, în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale, aici este posibil ca beneficiarii noștri să figureze toți la aceeași adresă.
Sunt, din estimările noastre, peste 550.000 de astfel de situații. Dau ca exemplu județul Teleorman, unde 40.000 de beneficiari sunt la aceeași adresă.
Guvernul a aprobat ca printr-un sistem de declarații pe proprie răspundere și cu informațiile culese din teren prin Poșta Română să ajungem în posesia acestor informații cu beneficiarii noștri și cu clarificarea domiciliului și a situației locative raportate la locul de consum și în acest fel să facem verificările în privința plafonului de venit și respectiv calculul venitului mediu pe mebru de familie per loc de consum și in acest fel beneficiarii să-și intre în drepturi.
Mecanismul este relativ simplu. Se va derula începând de luni, 16 ianuarie, până pe data de 1 februarie – vor fi distribuite aceste declarații pe propria răspundere în acele situații pe care le avem în localitățile rurale unde toți beneficiarii figurează că locuiesc la aceeași adresă”, a spus Marcel Boloș.
”A două măsură și a doua situație pe care am reglementat-o este aceea în care beneficiarii noștri au colocatari care figurează la adresa de domiciliu, dar aceștia nu locuiesc efectiv la acea adresă și nici nu se poate face radierea acestor colocatari de la adresa de domiciu. În acest fel, beneficiarul este pus în situația de a fi exclus din lista de beneficiari.
Pentru aceasta, mecanismul aprobat de Guvern este cel în care beneficiarul în cauză, pe baza înștiințării pe care o transmitem pentru fiecare dintre beneficiarii excluși din listă, se va adresa Primăriei din raza de domiciliu de care aparține pentru a i se întocmi o anchetă socială, în care se va valida situația de la fața locului, respectiv câți locuiesc la adresa de domiciliu”, a explicat Marcel Boloș.
A treia măsură pe care Guvernul a aprobat-o prin ordonanță este cea legată de decontarea lemnelor de foc care au fost cumpărate pentru sezonul de frig 2022-2023, mai ales populația rurală, persoanele vârstnice, care și-au cumpărat lemne de foc și au documente justificative, respectiv factură și documentul de plată, intră în sistemul de decontare și pot ridica în numerar de la poștași sau de la oficiile poștale aceste sume de bani pe care le-au cheltuit.
A patra modificare este cea privitoare la mecanismul instituțional de elaborare a listei de beneficiari. La elaborarea ei participă Ministerul Muncii, MIPE, STS, ANAF și MAI prin Direcția de Evidenșa Populației.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii4 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii