Rămâi conectat

Actualitate

Tichete casnice 2024: Românii pot plăti legal menajere, bone sau grădinari. Ce valoare au și cine le poate primi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete casnice 2024: Românii pot plăti legal menajere, bone sau grădinari. Ce valoare au și cine le poate primi

Angajații români pot primi de la serviciu tichete casnice prin intermediul cărora vor putea să plătească legal menajere, bone sau grădinari.

Pentru că în prima etapă numărul celor care au aplicat direct la acest program a fost foarte mic, autoritățile s-au gândit să le propună firmelor să le ofere salariaților acest beneficiu.

Doar 12.000 de tichete casnice au fost cumpărate de la începutul anului și până în prezent. Conform datelor oficiale, doar 2.200 de români s-au arătat interesați să fie plătiți cu aceste tichete. Pentru a promova acest program, autoritățile vor ca angajatorii să ia în considerare să le ofere aceste tichete angajaţilor în plus pe lângă salariu.

Citește și: Tichetele de activităţi casnice pot fi utilizate sau valorificate în termen de 12 luni

Valorea unui tichet este 15 lei din care 3 lei merg către stat, pentru asigurările de bază ale beneficiarilor- adică de sănătate și pensie. Astfel, muncitorului îi revin doar 12 lei la final. Pentru angajatori, autoritățile au pregătit și o ofertă. Dacă o companie cumpără cel puțin 600 de tichete pentru un singur angajat, va primi în anul următor 50 de tichete gratuite care pot fi date ca primă sau bonus altor angajați.

Marcel Miclău, secretar general ANOFM: „Aceste tichete vor fi luate de către angajatori, iar beneficiari sunt angajații, angajați care la rândul lor vor oferi aceste tichete persoanelor care le prestează munca din gospodărie”.

Tichetele casnice ar trebui să fie mai bine promovate, spun specialiștii, pentru că mulți nu știu cum se folosesc.

Citește și: Tichete de activități casnice 2024: Noua modalitate de a combate plata „la negru”

Ana Păun, consultant financiar: „Tichetele au fost gândite foarte bine pentru a promova munca transparentă și nu la negru. Cred că cel mai probabil ele nu au prins tracțiune în ultima vreme pentru că nu au fost marketate, adică beneficiarul real, cel care trebuie să angajeze pe cineva, și cel care trebuie să presteze serviciul nu știau de acest serviciu”.

Ana Călugăru, specialist resurse umane: „Pentru angajați, toate beneficiile care țin de ușurarea vieților în afara biroului au fost întotdeauna foarte importante. Destul de rar s-a întâmplat să primească ajutor în ceea ce privește treburile casnice, spre exemplu suplimentarea unei contribuții pentru o menajeră, de exemplu. Dacă vorbim, de exemplu, despre ajutor pentru grădiniță, aceștia și-ar dori undeva la 1.500 de lei pe lună. Dacă vorbim de ajutor pentru menaj probabil că suma este ceva mai mică, undeva la 1.000 de lei pe lună”.

Lista activităților care pot fi remunerate cu tichete este lungă. Printre acestea se numară curățenia locuinței, călcatul și spălatul rufelor, îngrijirea copiilor sau animalelor de companie și grădinăritul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

16 august 2024 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba, până la ora 24.00: Râurile vizate

Bera Larisa

Publicat

în

16 august 2024 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba, până la ora 24.00: Râurile vizate Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis miercuri, 16 august 2024, o atenționare hidrologică cod galben de inundații în Alba, valabilă în intervalul orar 12.00-24.00. Citește și: 16 august | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea