Testele de salivă în școli, un adevărat test de ÎNCREDERE între părinți, copii și autorități. Părinte: „Aș fi dorit să existe un cabinet medical”
Testele de salivă în școli, un adevărat test de ÎNCREDERE între părinți, copii și autorități. Părinte: „Aș fi dorit să existe un cabinet medical”
Elevii din județul Alba și din țară s-au testat pentru prima dată astăzi, 6 decembrie, cu testele de salivă cumpărate de autorități. Cei mai mulți elevi vor fi testați acasă, de părinți, care trebuie să anunțe, în cazul unui rezultat pozitiv. Dar nu există o bază legală prin care să poată fi verificate informațiile transmise școlilor. Sunt și părinți care refuză să își testeze copiii. Iar pe internet au fost scoase la vânzare tocmai teste similare celor distribuite în școli. Între timp, au fost depistate mai multe cazuri de infectare, după ce copiii au fost verificăți cu testele de salivă.
Elevii trebuie testați de două ori pe săptămână, lunea și joia. Cum în cele mai multe cazuri testele sunt făcute acasă, părintele anunță școala doar dacă rezultatul este pozitiv.
„Am testat-o azi dimineață, a ieșit negativă. Este foarte ușor, fata mea ea a făcut-o singură, bineînțeles noi am supravegheat-o”, spune un părinte.
Școala Generală 30 din Timișoara a primit peste 4000 de teste pentru 2.100 de elevi, așa că vor ajunge doar pentru această săptămână. Aici, părinții pun rezultatele într-un formular online, chiar dacă sunt negative. Totuși corectitudinea datelor nu poate fi verificată.
Reporter: Se poate verifica dacă părintele chiar a făcut acel test copilului?
Director de școală: Nu avem cum, mergem pe încredere.
„Mizăm foarte mult pe responsabilitatea părinților, pe responsabilitatea profesorilor și sunt convins că au înțeles marea majoritate a lor că este foarte important să raporteze corect și în timp rezultatul acestor teste în cazul în care ele sunt pozitive”, a declarat ministrul Educației.
Mulți părinți ar fi preferat ca testarea să se facă la școală.
„Aș fi dorit să existe un cabinet medical, la fel tot prin sistemul online să vadă și părinții”, a spus un părinte.
Dar sunt și părinți care nu sunt de acord cu testarea. Nici măcar nu au ridicat testele de la școală.
„Am avut astfel de situații. Copiii vin în continuare la școală, nu le este periclitat dreptul la educație”, a transmis directorul unui colegiu.
Reprezentanții Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu din Cluj Napoca au avut mai multe discuții cu părinții pentru a-i convinge să accepte testarea.
„Au înțeles că trebuie să fie responsabili și până la urmă le-au luat”, a declarat directoarea liceului.
Dar odată cu distribuirea testelor, pe internet au apărut și anunțuri pentru vânzarea unora similare.
„Colegii mei au sesizat deja că sunt părinți care au pus la vânzare pe anumite site-uri aceste teste pe care le-au primit de la școli. Eu prefer să sesizez marea majoritate a părinților care sunt responsabili și nu fac astfel de lucruri”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației a anunțat că testarea se face în școală în doar 216 cazuri. În alte 467 de unități, elevii sunt testați fie la ore, fie acasă. Iar în restul școlilor, doar la domiciliu. Ministrul a precizat și că se semnează deja contractele pentru teste noi, care să ajungă la timp pentru săptămâna viitoare.
Sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii