Țepar din Alba Iulia arestat la Făgăraș pentru înșelăciune prin metoda certificatelor pentru mașini de cusut Singer
Perspectiva câștigului rapid și nemuncit produce zilnic un număr impresionant de țepari și numeroase victime în România. De la amatori care își încearcă norocul la telefon, promițându-le viitoarelor victime câștiguri substanțiale, pe sistemul “ca să primești trebuie mai întâi să dai”, și până la profesioniști – care falsifică fie site-uri sau se pretind angajaţi ai unor companii de telefonie mobilă, bănci, societăţi de pază şi protecţie etc. – toți își găsesc zilnic clienți, amatori de “superoferte”, confirmând parcă la nesfârșit zicala “în fiecare zi se naște un fraier”.
La capitolul țepari amatori se încadrează și un bărbat din Alba Iulia care împreună cu un altul din Mediaș au înşelat mai multe persoane din Făgăraş cărora le ofereau certificate false de autenticitate pentru maşini de cusut Singer pentru care cereau între 2.000 şi 6.000 de lei.
Ieri, cei doi au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, de polițiștii din Făgăraş. Potrivit IPJ Brașov, în data de 28 martie, Poliţia Municipiului Făgăraş a fost sesizată de un covăsnean cu privire la faptul că, în ziua respectivă, a fost înşelat de doi bărbaţi necunoscuţi care i-au oferit un certificat de autenticitate pentru o maşină de cusut Singer contra sumei de 6.000 de lei.
Poliţiştii au stabilit că acesta s-a întâlnit în municipiul Făgăraş cu cele două persoane, după ce au comunicat în prealabil telefonic, pentru a achiziţiona de la aceştia un certificat de autenticitate pentru maşină de cusut Singer. Victima a plătit celor doi suma de 6.000 lei în schimbul unui fals, iar după ce a sesizat acest fapt a anunţat Poliţia“, a spus Naghi.
Oamenii legii i-au prins pe cei doi suspecţi, un bărbat de 35 ani din Alba Iulia şi altul de 39 ani din Mediaş, în seara zilei de 7 aprilie, în timp ce se deplasau cu un autoturism pe strada Doamna Stanca din municipiul Făgăraş, având asupra lor un alt certificat de autenticitate fals pentru maşină de cusut Singer, pe care intenţionau să-l vîndă unei alte persoane.
Cei doi bărbaţi urmăreau anunţurile de vânzare maşini de cusut Singer postate fie pe stîlpi sau pe internet, apoi contactau persoana care voia să vândă maşina cu pretextul că vor să o cumpere, dar numai cu condiţia ca proprietarul să îi ofere şi certificat de autenticitate. Cum proprietarul nu deţinea un astfel de certificat, pretinsul cumpărător îi recomanda o persoană care să îl poată ajuta. Persoana recomandată era, celălalt membru al echipei de escroci, care cerea în schimbul certificatelor false, sume între 2.000 şi 6.000 de lei.
„Suspecţii au fost reţinuţi de poliţişti pentru săvîrşirea infracţiunii de înşelăciune, iar Judecătoria Făgăraş a emis ulterior pe numele lor mandate de arestare preventivă pe o durată de 29 de zile. Cercetările sunt continuate de poliţişti, pentru documentarea întregii lor activităţi infracţionale“, se precizează în comunicatul IPJ Braşov.
Albaiulenii au devenit experți în țepele cu mașini de cusut Singer, nu mai puțin de 14 persoane fiind condamnate la închisoare cu executare pentru fapte similare în urmă cu câțiva ani. Dosarul cu pricina a fost instrumentat de poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba – Serviciile de Investigaţii Criminale şi Cercetări Penale, împreună cu procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, gruparea fiind trimisă în judecată în luna mai 2005. Cu ocazia cercetărilor au fost identificate 38 de victime iar prejudiciul cauzat prin comiterea acestor infracţiuni a fost de aproximativ 80.000 Euro. Din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că datorită unor articole de presă, în societate, s-a creat convingerea generală că anumite maşini de cusut prezintă o valoare foarte mare, fie datorită aliajului pe care l-ar conţine, fie pentru că ar ascunde anumite cifre ale unor conturi bancare aparţinând persoanelor deportate în timpul celui de-al doilea război mondial. Profitând de aceste convingeri, membrii grupării s-au folosit de aceste “legende”, pentru a obţine diferite sume de bani, prin inducerea în eroare a mai multor persoane. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că infractorii şi-au răspândit activitatea infracţională pe aproape întreg teritoriul României, victimele având domiciliul pe raza judeţelor Alba, Cluj, Arad, Satu-Mare, Bihor, Suceava, Bistriţa, Sălaj, Galaţi, Dâmboviţa, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Vâlcea, Braşov, Sibiu, Mureş şi mun. Bucureşti.
foto arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier în Alba Iulia: O persoană rănită, după coliziunea dintre două mașini, la Micești
ACCIDENT rutier în Alba Iulia: O persoană rănită, după coliziunea dintre două mașini, la Micești Un accident rutier a avut loc miercuri, 22 ianuarie 2025, în Alba Iulia. O persoană a fost rănită după coliziunea între două mașini la Micești. Citește și: UPDATE FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un autoturism a lovit o țeavă […]