Taxe și impozite 2024: Cât o să plătești la stat dacă închiriezi un apartament sau o casă
Taxe și impozite 2024: Cât o să plătești la stat dacă închiriezi un apartament sau o casă
Care sunt taxele și impozitele care trebuie plătite pentru veniturile din chirii în anul 2024. Un sistem nou de impozitare permite optimizarea costurilor.
Impozitele au crescut, începând din 2024. Până în decembrie 2022, cota forfetară era de 40%. Cu alte cuvinte, impozitul a fost de fapt de 6%. Cosmin Dumitrașcu a spune că impozitul real este de 8% în prezent, cu cota forfetară de 20%.
„În situația în care închiriam, anul trecut situația a fost în felul următor. În 2023, puteți optimiza taxarea folosind bonurile, facturile sau plățile pe care le înregistrați. Cu alte cuvinte, reduceți costurile.
Citește și: Reduceri la plata impozitelor pe clădiri și terenuri pentru donatorii de sânge. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Trebuie să renunțăm la această aplicare a acestui sistem de impozitare și să oferim o cotă forfetară de 20% pentru mediu. Ce este o cotă forfetară? Înseamnă acea uzură a casei pe care fiecare dintre noi o avem”, spune expertul contabil.
Dar ce se întâmplă în situația în care trebuie să luăm în considerare această reținere de impozit a societăților, care trebuie apoi să fie plătită bugetului de stat?
”Ce se întâmplă în situația în care avem de a face cu această reținere de impozit a societăților, care sunt mai departe obligate să dea către bugetul de stat? Societățile rețin impozitul, acela de 8%, îl dau mai departe către bugetul de stat printr-o declarație specifică și mai departe, în situația în care proprietarul are depășit venitul de 6,12 sau 24 de salarii, mai trebuie să depună declarația unică prin care achită sănătate mai departe către bugetul de stat”, explică expertul contabil.
”În situația în care contractul de chirie este strict între persoană fizică și persoană fizică, atunci nu rămâne decât să se depună declarația unică prin care declară impozitul și contribuția la sănătate.
Oricum, într-adevăr, una peste alta, tot i se reține, tot el plătește. Numai că în situația în care discutăm de o firmă, reține impozitul și îl virează mai departe către ANAF, către Administrația Finanțelor Publice, în ideea în care beneficiază mai devreme de acești bani, prin declarația unică, având în vedere că termenul este 25 mai, anul viitor, impozitul îl achită proprietarul abia la scadență în momentul respectiv”, a mai spus Cosmin Dumitrașcu la Antena 3 CNN.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Salutul „Hristos a Înviat” – Ce înseamnă și cât timp se folosește după Paște. Ce spune tradiția creștină
Salutul „Hristos a Înviat” – Ce înseamnă și cât timp se folosește după Paște. Ce spune tradiția creștină „Hristos a Înviat” este un salut cu o profundă încărcătură spiritual, folosit de credincioșii din lumea ortodoxă începând de la Paște, o sărbătoare a bucuriei și a luminii. Iar răspunsul este la fel de puternic. „Adevărat a […]
Efecte ale politicii vamale a administrației Trump: Un gigant auto european a hotărât să-și mute producția în SUA
Efecte ale politicii vamale a administrației Trump: Un gigant auto european a hotărât să-și mute producția în SUA Un gigant auto european, concernul Volkswagen, și-ar putea muta o parte din producţia mărcii Audi în Statele Unite pentru a scăpa de taxele vamale americane, a declarat directorul general al producătorului auto german într-un interviu în care […]
În Sâmbăta Mare 2025, Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la București: Va sosi în cursul serii și la Alba Iulia
În Sâmbăta Mare 2025, Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la București: Va sosi în cursul serii și la Alba Iulia Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim, în Sâmbăta Mare 2025, în jurul orei 18.40, de superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi a fost oferită ulterior […]