Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Taxe și impozite 2024: Cât o să plătești la stat dacă închiriezi un apartament sau o casă

Bogdan Ilea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Taxe și impozite 2024: Cât o să plătești la stat dacă închiriezi un apartament sau o casă

Care sunt taxele și impozitele care trebuie plătite pentru veniturile din chirii în anul 2024. Un sistem nou de impozitare permite optimizarea costurilor.

Impozitele au crescut, începând din 2024. Până în decembrie 2022, cota forfetară era de 40%. Cu alte cuvinte, impozitul a fost de fapt de 6%. Cosmin Dumitrașcu a spune că impozitul real este de 8% în prezent, cu cota forfetară de 20%.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

„În situația în care închiriam, anul trecut situația a fost în felul următor. În 2023, puteți optimiza taxarea folosind bonurile, facturile sau plățile pe care le înregistrați. Cu alte cuvinte, reduceți costurile.

Citește și: Reduceri la plata impozitelor pe clădiri și terenuri pentru donatorii de sânge. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Trebuie să renunțăm la această aplicare a acestui sistem de impozitare și să oferim o cotă forfetară de 20% pentru mediu. Ce este o cotă forfetară? Înseamnă acea uzură a casei pe care fiecare dintre noi o avem”, spune expertul contabil.

Dar ce se întâmplă în situația în care trebuie să luăm în considerare această reținere de impozit a societăților, care trebuie apoi să fie plătită bugetului de stat?

”Ce se întâmplă în situația în care avem de a face cu această reținere de impozit a societăților, care sunt mai departe obligate să dea către bugetul de stat? Societățile rețin impozitul, acela de 8%, îl dau mai departe către bugetul de stat printr-o declarație specifică și mai departe, în situația în care proprietarul are depășit venitul de 6,12 sau 24 de salarii, mai trebuie să depună declarația unică prin care achită sănătate mai departe către bugetul de stat”, explică expertul contabil.

”În situația în care contractul de chirie este strict între persoană fizică și persoană fizică, atunci nu rămâne decât să se depună declarația unică prin care declară impozitul și contribuția la sănătate.

Oricum, într-adevăr, una peste alta, tot i se reține, tot el plătește. Numai că în situația în care discutăm de o firmă, reține impozitul și îl virează mai departe către ANAF, către Administrația Finanțelor Publice, în ideea în care beneficiază mai devreme de acești bani, prin declarația unică, având în vedere că termenul este 25 mai, anul viitor, impozitul îl achită proprietarul abia la scadență în momentul respectiv”, a mai spus Cosmin Dumitrașcu la Antena 3 CNN.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”? Un episcop ortodox le-a explicat credincioșilor săi de ce nu se urează „Sărbători fericite!” de Învierea Domnului. Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a vorbit despre „păcatul” pe care-l fac unii credincioși în perioada pascală. „Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea