Rămâi conectat

Actualitate

Taxe mai mici pentru firmele și PFA-urile care au sediul în locuință. PROIECT

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

taxeGuvernul vrea să modifice din nou Codul Fiscal. Firmele şi persoanele fizice autorizate (PFA-urile) care au sediul în locuinţe nu vor mai plăti impozit majorat pentru clădirile cu destinaţie mixtă, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finantelor. Există însă o condiţie. Patronii nu mai au voie să-şi deducă cheltuielile cu utilităţile aferente clădirii.

În prezent, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08 şi 0,2 la sută asupra valorii impozabile a clădirii. Modificarea vine după ce impozitul pentru firmele de apartament a crescut în unele cazuri şi de 20 de ori.

Astfel, conform proiectului de norme, publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, proprietarii persoane fizice vor plăti impozit ca pentru locuințe dacă declară pe propria răspundere că, deși desfășoară activitate la sediu, nu deduc utilitățile. Totodată, dispare obligația de a completa unele rubrici din declarația care se depune la taxe locale și, implicit, cerința de a aduce anumite documente.

“Pentru calcularea impozitului pe clădirile cu destinație mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, unde este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfășoară activitatea economică, iar cheltuielile cu utilitățile nu sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică, impozitul pe clădiri se calculează conform prevederilor art. 457 (care prevede că impozitul se calculează capentru clădiri rezidențiale n.r.). În acest caz, proprietarul va depune declarația prevăzută la art. 495 lit. a) din Codul fiscal (declarația care se depune la direcțiile de taxe locale n.r.), conform modelului aprobat prin Ordin comun al ministrului finanțelor publice și al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr. 4087/2069/2015, în care va completa informațiile de la secțiunea IV și nu va completa informațiile de la  Secțiunea V – VII, însoțită de declarația pe proprie răspundere a proprietarului sau a persoanei  împuternicite, după caz, prin care se atestă faptul că „nici una din cheltuielile cu utilitățile nu sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică”, prevede proiectul.

La secțiunile V-VII din declarație se cer detalii privind desfășurarea activității și deducerea utilităților. Prevederea prin care completarea lor nu mai este necesară va scuti persoanele aflate în această situație să furnizeze documentele suplimentare cerute de direcțiile de taxe locale.

Totodată este clarificată sintagma cheltuieli cu utilitățile. Potrivit proiectului acestea sunt cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrică, gaze naturale, termoficare, apă, canalizare.

Proiectul de norme ar urma să fie aprobat până la sfârșitul acestei luni.

surse:digi24, jurnalistii


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume

Unirea Ziarul

Publicat

în

Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea