Rămâi conectat

Actualitate

Taxa pe kilometru pe autostrăzi, implementată în România: Ce spune șeful CNAIR despre noul sistem electronic de tarifare  

Ziarul Unirea

Publicat

în

Taxa pe kilometru pe autostrăzi, implementată în România: Ce spune șeful CNAIR despre noul sistem electronic de tarifare

Țara noastră se pregătește să introducă taxe pentru utilizarea autostrăzilor, similare celor din alte țări europene. Cristian Pistol, directorul CNAIR, a anunțat că o companie a câștigat licitația pentru implementarea noului sistem electronic de tarifare.

Noi taxe în România

„Astăzi a fost depusă o ofertă pentru noul sistem electronic de tarifare a autovehiculelor care circulă pe rețeaua rutieră națională. Contractul prevede atât dezvoltarea și implementarea soluției informatice, cât și furnizarea echipamentelor software necesare”, a declarat Cristian Pistol.

Citește și: Taxa pe autostradă: o nouă povară pentru buzunarul românilor. Când ar putea intra în vigoare

 

Vodafone România SA a fost singura companie care a depus o ofertă pentru acest contract, în valoare de până la 224,68 milioane de lei (fără TVA), finanțat prin PNRR. Durata contractului este de 84 de luni, din care 24 de luni sunt destinate dezvoltării și implementării soluției informatice și furnizării echipamentelor și programelor necesare.

Cristian Pistol a explicat că noile tarife vor alinia România la cerințele europene și se vor aplica atât autoturismelor, cât și autobuzelor, autocarelor și autovehiculelor de transport marfă. În mod concret, șoferii vor plăti o rovinietă în funcție de kilometrii parcurși și de norma de poluare a vehiculului pe drumurile din România.

Sistemul de tarifare pe kilometru

„Prin această investiție, dorim să construim un nou sistem informatic integrat pentru gestionarea tarifului de utilizare a infrastructurii rutiere, conform prevederilor Uniunii Europene,” a precizat Cristian Pistol.

Noul sistem de tarifare va include două moduri: unul bazat pe perioada de utilizare a infrastructurii rutiere (time-based) pentru autoturisme, autobuze, autocare și autovehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) ≤ 3,5 tone, și altul bazat pe distanța parcursă (distance-based) pentru autovehiculele de transport marfă cu MTMA > 3,5 tone.

Implementarea acestui sistem electronic de tarifare marchează un pas important pentru alinierea României la standardele europene și pentru gestionarea eficientă a infrastructurii rutiere.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Câtă apă trebuie să consumăm când este caniculă și care sunt alimentele care ne răcoresc. Sfaturi pentru a menține răcoarea în case

Ziarul Unirea

Publicat

în

Câtă apă trebuie să consumăm când este caniculă și care sunt alimentele care ne răcoresc. Sfaturi pentru a menține răcoarea în case Perioadele de caniculă pot reprezenta un disconfort prelungit pentru majoritatea oamenilor, iar alimentația joacă un rol important în ameliorarea sau agravarea acestuia.  Majoritatea oamenilor se confruntă cu un disconfort sporit în perioadele de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea