Taxă de protecție, într-un municipiu din România: Proprietarii de apartamente, biruiți de Primărie cu o nouă dare
Taxă de protecție, într-un municipiu din România: Proprietarii de apartamente, biruiți de Primărie cu o nouă dare
Începând cu anul 2025, proprietarii de apartamente dintr-un municipiu din România vor avea de plătit o nouă taxă, una specială, denumită „taxă de protecție civilă”. Vizibilă deja în sistem pentru proprietarii care au achitat impozitul pe clădiri la începutul acestui an, măsura se estimează că va aduce un venit suplimentar de 1,7 milioane de lei la bugetul local.
Citește și: Prețurile apartamentelor vor crește în România: INS anunță scumpiri în construcții
Taxa va fi aplicată tuturor proprietarilor de imobile, fie persoane fizice, fie juridice. Valoarea acesteia este echivalentă cu 2% din impozitul pe clădiri datorat, dar nu mai puțin de 10 lei per contribuabil. Prin intermediul aceleiași decizii, CL a aprobat creșterea cu 10% (rata inflației) a tuturor taxelor și impozitelor locale.
Excepție de la plata acestei taxe fac:
– Instituțiile publice
– Asociațiile și fundațiile fără scop patrimonial
– Alte persoane juridice fără scop lucrativ cu sediul în municipiul Iași
Și cei care construiesc vor plăti taxa specială
Taxa de protecție civilă este achitată și la momentul autorizării unor lucrări, în cazul construcțiilor la care este obligatorie realizarea de adăposturi civile. Pentru autorizarea lucrărilor de construcție, în cazul clădirilor unde sunt necesare adăposturi civile, se va percepe o taxă de 0,2% din valoarea autorizată a lucrărilor. Aceasta se aplică clădirilor rezidențiale sau anexelor cu o suprafață desfășurată mai mică de 600 mp.
Excepții de la plata acestei taxe includ:
– Lucrările de urgență pentru consolidarea clădirilor
– Intervențiile la lăcașuri de cult sau monumente istorice (cu excepția situațiilor în care acestea găzduiesc activități comerciale).
Veniturile obținute din această taxă de protecție civilă vor fi destinate exclusiv activităților de protecție civilă. Primăria Municipiului Iași precizează că fondurile vor fi utilizate pentru:
– Întreținerea și modernizarea adăposturilor de protecție civilă existente
– Dotarea acestora cu echipamente necesare
– Alte investiții și activități gestionate de Compartimentul de Protecție Civilă.
Taxele plătite cu întârziere vor atrage majorări de întârziere de 1% pe lună sau fracțiune de lună, calculate începând cu ziua imediat următoare termenului scadent.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Când intră ALOCAȚIILE pentru copii în luna iunie 2025. Banii, virați fără întârzieri Mulți părinți care beneficiază de alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle data exactă la care aceasta este virată pe card, întrucât în anumite cazuri pot apărea variații. În România, alocația de stat se acordă doar copiilor cu vârstă de […]
PENSII 2025: Pensiile vor fi majorate treptat până în 2030. Ce spune Ministrul Muncii Pensionarii primesc o veste buna! Ministrul Muncii anunță că pensiile vor crește în fiecare an până în 2030, în cadrul unui proces amplu de reformă a sistemului public. Citește și: Ministrul Daniel David critică dur starea educației liceale din România: „Suntem […]
INS: Noi scumpiri în industria prelucrătoare, construcții și servicii până în iulie 2025. Managerii prognozează creșteri moderate ale numărului de salariaţi
INS: Noi scumpiri în industria prelucrătoare, construcții și servicii până în iulie 2025. Managerii prognozează creșteri moderate ale numărului de salariaţi Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), managerii estimează o creştere moderată a activităţii economice în industria prelucrătoare şi servicii, o creştere moderată a numărului de salariaţi în construcţii şi comerţul cu amănuntul, precum […]