Rămâi conectat

Politică Administrație

Tarifele pentru înmormântări se majorează în Alba Iulia: Proiectul de hotărâre, în consultare publică. Cât va costa groparul și săpatul locului de veci

Bera Larisa

Publicat

în

Tarifele pentru înmormântări se majorează în Alba Iulia: Proiectul de hotărâre, în consultare publică. Cât va costa groparul și săpatul locului de veci

Primăria Municipiului Alba Iulia a anunțat deschiderea unei consultări publice privind aprobarea modificării tarifului pentru săpat groapă, a tarifului gropari, a tarifului pentru închiriat capelă, a tarifului pentru închiriat capac frigorific, precum și a tarifului de întreținere a cimitirului.

Citește și: PUZ pentru extinderea cimitirului Maieri din Alba Iulia, aflat în consultare publică: Ce modificări sunt propuse

Proiectul de hotărâre și documentația aferentă pot fi consultate la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, situat în Alba Iulia, str. Republicii, nr. 26 – Compartimentul Elaborare Contracte, Domeniul Public și Privat, din cadrul Serviciului Contracte, Patrimoniu, pe site-ul autorității publice www.apulum.ro, secțiunea Consultare publică și la avizierul autorității publice locale – Calea Moților, nr. 5 A – Alba Iulia, Județul Alba.

Prin proiectul de hotărâre supus spre dezbatere Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, propunem să ia în discuție, cu aplicarea prevederilor Legii nr. 52/2003 cu modificările și completările ulterioare și având în vedere aprobarea modificării tarifului pentru săpat groapă, a tarifului gropari, a tarifului pentru închiriat capelă, a tarifului pentru închiriat capac frigorific, precum și a tarifului de întreținere a cimitirului, aprobate prin Anexa 2 la HCL nr.156/2011 și modificate prin HCL nr. 313/2017, HCL nr. 33/2019, HCL nr. 297/2019, HCL nr. 356/2020, HCL nr. 454/2021, HCL nr. 101/2023, după cum urmează:

1.Tarif săpat groapă – 800 lei
2.Tarif gropari (închiriat dolii, funii, tras clopot, transport și lăsat în groapă) – 600 lei
3. Tarif închiriat capelă – 8 lei/oră
4. Tarif închiriere capac frigorific – 150 lei/zi.
5. Tarif de întreținere a cimitirului – 75 lei/an/loc de înhumare.
6. Tariful închis-deschis placă (include reașezare plăci intermediare, igienizare cavou și
chituirea capacului) rămâne neschimbat, așa cum a fost stabilit prin HCL nr. 101/2023, respectiv
319 lei.

Tarifele prezentate mai sus, se vor aplica începând din data de 01.01.2025.

La elaborarea prezentului proiect de hotărâre, s-au avut în vedere următoarele:

Prin adresa SC PROMETEU SRL, înregistrată la Primăria Municipiului Alba Iulia sub nr.78854/10.07.2024, completată prin adresa nr. 93205/20.08.2024, aceasta solicită modificarea tarifelor ce fac obiectul prezentului proiect de hotărâre, motivându-și solicitarea prin, creșterea prețurilor la combustibil, energie, consumabile și materiale, precum și alinierea prețurilor la tarifele practicate în celelalte cimitire.

De asemenea SC PROMETEU SRL învederează faptul că ultima modificare a tarifelor s-a făcut în luna februarie 2023, prin HCL nr. 101/2023, însă de atunci toate prețurile au avut o evoluție ascendentă; mai mult decât atât, ajutorul de înmormântare a crescut substanțial.

Pentru a-și susține solicitarea de creștere a tarifelor, SC PROMETEU SRL, anexează și documente din care rezultă prețurile practicate și de alți prestatori de servicii funerare. Ca atare, în cauză devin incidente dispozițiile art.35 alin.(1) din Legea nr.102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, dispoziții potrivit cărora ”Contravaloarea concesiunii locurilor de înhumare pe teritoriul cimitirului, precum şi taxa pentru alte activităţi desfăşurate de operatorii economici se stabilesc de proprietarul cimitirului.

Tariful pentru întreţinerea cimitirului şi a locurilor de veci nu poate fi modificat pe parcursul concesionării decât
în funcţie de rata inflaţiei sau dacă modificările legislative impun cheltuieli suplimentare”.

La elaborarea prezentului proiect de hotărâre, s-au mai avut în vedere și prevederile art. 3 alin. (1) lit. m, art. 8 alin. (3) lit. e, art. 14 alin. (1) lit. d, art. 28 lit. j, art. 39 alin. (2) și (5) din O.G. nr. 71/2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local, cu modificările și completările ulterioare, dispozițiile art.35 alin.(1) din Legea nr.102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, prevederile art.
7 din Legea nr. 52/2003 cu modificările și completările ulterioare, precum și dispozițiile art.129 alin.(2) lit.”d” coroborat cu art.129 alin.(7) lit.”s”, ale art.139 alin.(1) şi ale art.196 alin.(1) lit.”a” din OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Alegeri parlamentare 2024: Guvernul României a stabilit și aprobat calendarul electoral pentru alegerile din 1 decembrie. Când începe campania electorală

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alegeri parlamentare 2024: Guvernul României a stabilit și aprobat calendarul electoral pentru alegerile din 1 decembrie. Când începe campania electorală Guvernul a adoptat miercuri legislația necesară, concretizată în 3 hotărâri de Guvern, care stabilesc în detaliu calendarul electoral, măsurile tehnice și cheltuielile pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 1 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea