Tânăr de 18 ani, furnizor de cannabis, ecstasy și ”liniuțe” la petreceri: Ce pedeapsă a decis Curtea de Apel Alba Iulia pentru „Brutarul”
Tânăr de 18 ani, furnizor de cannabis, ecstasy și ”liniuțe” la petreceri: Ce pedeapsă a decis Curtea de Apel Alba Iulia pentru „Brutarul”
Un tânăr de numai 18 ani, elev în clasa a XII-a, a fost timp de câteva luni furnizor important de droguri de risc și mare risc pe piața din zona orașului Brad, județul Hunedoara.
Procurorii DIICOT și polițiștii de la BCCOA au reușit să probeze zeci de fapte de vânzare de droguri către diverse persoane, audiate ca martor. Cannabisul era vândut cu 50 de lei gramul, iar o pastilă de ecstasy era vândută la același preț. Acesta mai vindea un drog denumit ”cristal”, care era prizat, la prețul de 100 de lei gramul.
Tânărul (Horia S.) a fost surprins în octombrie 2021 în apropierea unei școli gimnaziale având asupra sa peste 20 de pliculețe cu cannabis, precum și alte pliculețe cu ecstasy și ”cristal”.
Acesta le-a spus polițiștilor că este consumator de substanţe interzise de foarte mult timp, că era într-un cerc de consumatori încă de pe vremea când se vindeau „legale” la „magazinele de vise”. A completat că a început consumul cu substanţe etnobotanice şi a continuat chiar cu pastile „de tras pe nas”.
Linuțe la petreceri
Tânărul a mai declarat că îşi procura substanţele pentru consum din Deva sau Hunedoara, iar la un moment dat a început să achiziţioneze cantităţi mai mari pe care le vindea cu scopul de a avea ulterior bani pentru a cumpăra din nou. Traficantul cumpăra „iarba” la preţul de 35-40 lei/gram pe care o revindea la preţul de 50 lei/gram, crystal-ul la preţul de 75-85 lei/gram pe care il revindea la 100-110 lei/gram, iar pastilele de ecstasy la 35-40 lei/bucată și le revindea cu 50 de lei.
Unul dintre martori a spus că îl știe pe traficant de circa 8 ani zile, şi a cumpărat de la acesta în aproximativ 2-3 ocazii „iarbă” la prețul de 50 lei/doza, care conținea aproximativ 1 gram și era ambalată în folie alimentară de aluminiu.
Un alt ”client” a declarat că, în cursul anului 2021, a consumat la o petrecere, prin prizare, o substanță pulverulentă de culoare albă, care se afla sub formă de liniuțe, pe o masă de sticlă, despre care ştie că era MDMA. Un altul a afirmat că îl contacta pe inculpat telefonic, pentru aprovizionare, iar apoi se vedeau și acesta avea asupra sa, pregătite, într-o tabacheră, mai multe doze cu droguri ambalate în plicuri tip zip-loc (”iarbă” și ”sare”). Știa că avea pentru consum propriu și vânzare un drog cristalin, de culoare alb, căruia îi spunea „sare”. Tânărul frecventa petrecerile la care participau persoanele din anturaj, unde se știa că acesta vindea droguri.
Aplicație cu utilizatori anonimi
”Din conversațiile identificate și analizate cu ocazia percheziției informatice mai reiese că inculpatul avea preocupări pe linia traficului de droguri și substanțe cu efect psihoactiv încă din cursul lunii iulie 2021, perioadă de când datează cele mai vechi comunicări care au putut fi identificate în cauză.
Discuțiile cu privire la efectuarea operațiunilor de comercializare a drogurilor de risc și mare risc și a substanțelor cu efect psihoactiv erau purtate de către inculpat în principal în aplicația Surespot, care asigură atât confidențialitatea utilizatorilor (aceștia folosind un pseudonim la alegere, fără nici un fel de alte date de identificare) cât și a comunicărilor, în acest mod fiind extrem de dificilă identificarea interlocutorilor.
În lipsa unor măsuri de supraveghere tehnică, identificarea unor consumatori din cercul inculpatului s-a făcut în cea mai mare parte informativ și investigativ, din cercul de apropiați, despre care se dețineau date că erau consumatori de droguri și aveau legături și/sau frecventau domiciliul acestuia”, se precizează în rechizitoriu. Traficantul își spunea pe aplicația menționată ”brutarul”.
La Tribunalul Hunedoara, Horia S. a primit 3 ani și 7 luni de închisoare cu executare. În faza de apel a avut noroc. Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât, pe 4 mai 2022, condamnarea acestuia la 3 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 4 ani. Liceanul va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile și să să frecventeze un program terapeutic, psihologic și social integrat, destinat consumatorilor dependenți.
sursa: ziare.com
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
O femeie de afaceri din Alba, pentru a treia oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI
O femeie de afaceri din Alba, pentru a patra oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI Georgeta Furdui, femeia de afaceri originară din Cugir, va face parte în 2025, pentru a patra oară din juriul World Fashion Festival. Cugireanca a mai făcut parte din juriul evenimentului încă de 2 ori în Dubai și […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan