Rămâi conectat

Curier Județean

Tabăra Internațională de Artă Plastică „Inter-Art” Aiud a ajuns la final: Au participat 28 de artiști din întreaga lume

Bera Larisa

Publicat

în

Tabăra Internațională de Artă Plastică „Inter-Art” Aiud a ajuns la final: Au participat 28 de artiști din întreaga lume

Ediția a XXVII-a a Taberei Internaționale de Artă Plastică „Inter-Art” 2024 este organizată de Fundația „Inter-Art” Aiud, Primăria Municipiului Aiud / Direcția de Cultură, Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud și Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României, reușind să aducă laolaltă artiști din 16 țări și să ofere un amplu program de evenimente artistice (expoziții de artă la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, la Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara, la Galeriile „Inter-Art” Aiud; vizitarea Muzeului de Științele Naturii din Aiud și a satului Rimetea; spectacole de teatru și de muzică etc.).

Citește și: FOTO | Expoziție de artă contemporană la Aiud: Lucrările lui Rich Dethlefsen din Danemarca, expuse la Galeriile Inter-Art

În cadrul taberei de anul acesta au participat următorii artiști vizuali:

Secțiunea pictură:
– Albania: Oriola Kureta Semenescu
– Armenia: Angela Kerekian
– Bulgaria: Dimitar Velichkov, Dobromira Gencheva Dimitrova
– Danemarca: Rich. Dethlefsen
– Etiopia: Tamerat Siltan
– Georgia: Inga Shalvashvili, Nino Khvadagiani
– Ghana: Kojo Biney
– Mauritius: Nadine Joson
– Serbia: Branka Lalić
– Slovenia: Lojze Kalinšek
– SUA: Patricia Goodrich
– România: Elena Cristea, Ifrim Lacme, Mirea Nevena, Neagu Ecaterina, Tar Bela, Zoltan Balog

Secțiunea sculptură:
– Norvegia: Samuel Olou
– România: Cosmin Văleanu, Munteanu Gheorghe, Ștefan Balog

Secțiunea grafică:
– Canada: Susie Veroff
– Etiopia: Birhanu Manaye Menter
– Franța: Noémie Lesquins
– Grecia: Konstantinos Meramveliotakis
– România: Rus Postumia

În prezența artiștilor participanți la Tabăra Internațională de Artă Plastică „Inter-Art” Aiud și a publicului iubitor de artă la expoziția finală au participat dna Oana Badea, primar și dna Lőrincz Helga, viceprimar, care au vorbit despre rolul artei în viața comunității aiudene și receptarea sa în proiectele internaționale.

Din partea Guvernului României – Departamentul pentru Relații Interetnice au participat dl Dincer Geafer, subsecretar de stat, și dna Lakatos Júlia, consilier superior. În cuvântul său, dl subsecretar de stat Dincer Geafer a arătat: „Prin organizarea taberei internaționale de artă plastică, cei de la „Inter-Art” oferă artiștilor o platformă prin care aceștia au posibilitatea să-și prezinte valorile culturale, sociale și artistice, stimulând cunoașterea și înțelegerea între popoare și națiuni. Adresez mult succes, dar și felicitări organizatorilor pentru că au reușit mereu să devină o punte de dialog, o voce publică comună în vederea conservării patrimoniului național.”

Ștefan Balog, în calitate de conducător al taberei, a declarat: „Mă bucură faptul că o nouă ediție de tabără s-a încheiat cu un deosebit succes, având ca rezultat o expoziție valoroasă, diversificată din punct de vedere tehnic și tematic. Ca de fiecare dată, Aiudul a avut oaspeți de seamă, artiști valoroși veniți din toate colțurile lumii și care au creat timp de două săptămâni în atelierele taberei „Inter-Art”.”

Curatorul expoziției, Anca Sas, spunea în cuvântul său de prezentare: „Expoziția de final este o expoziție de grup a planetei, inedită și prin lipsa unei teme comune impuse artiștilor participanți. Datorită acestui factor, avem de-a face cu lucrări total libere din partea fiecăruia; modul în care și-au dorit să se prezinte a fost lipsit de constrângeri, rezultând o puternică manifestare de forțe…”

Partenerii proiectului aiudean au fost: Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Colegiul Național Bethlen Gábor Aiud, Primăria Municipiului Hunedoara, Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara, Grupul Skepsis Alba Iulia, Asociația Dr. Szász Pál Aiud, Asociația Karp-Togo.

Proiectul desfășurat la Aiud este un reper cultural contemporan important, care își propune să creeze punți de legătură între diferite comunități culturale, între artiști din întreaga lume. Un element important în cadrul acestei ediții a fost anunțarea înființării Editurii „Inter-Art” Aiud și apariția antologiei româno-etiopiene „Întâlniri poetice / Poetic Encounters” (cu traducerea poemelor și în limba engleză). Directorul Editurii „Inter-Art” Aiud este scriitorul Ioan Hădărig, director artistic al Fundației „Inter-Art” Aiud.

Fotografii de Lőrincz Zoltan.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Peste 130 de abateri contravenționale descoperite de polițiștii și jandarmii din Alba în ultimele 24 de ore, prin intermediul aplicației eDAC. Amenzi în valoare de aproximativ 37.000 de lei

Bera Larisa

Publicat

în

Peste 130 de abateri contravenționale descoperite de polițiștii și jandarmii din Alba în ultimele 24 de ore, prin intermediul aplicației eDAC. Amenzi în valoare de aproximativ 37.000 de lei În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea